3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

A Mária Rádió – az imádság rádiója

Március elején 7. születésnapját ünnepli a ceglédi Mária Rádió. A helyi adó a hét minden napján sugároz adást a ceglédi stúdióból a 88,3 MHz-en. A jeles évforduló apropóján Szelényi Péter koordinátorral beszélgettünk a rádió múltjáról, jelenéről és a jövőjéről.

– Milyen célból és ki hozta létre a Mária Rádió ceglédi adását?
– Az országos lefedettségű Mária Rádió 15 éves az idén és számos településen működnek helyi adók. Cegléden 7 éve indultunk, az akkori plébános, Bokros Levente kezdeményezésére. A ceglédi állomás saját stúdióval rendelkezik, ami nem minden helyi rádióról mondható el. 2014-ben az induláskor a stúdió vezetője Ábrahám Anett lett, de egy év után átadta nekem a koordinációs feladatokat. Öt óra ceglédi adást készítünk minden nap, amely 16 órától 20 óráig és éjszaka 1 és 2 óra között hallgatható az FM 88,3 MHz-en. A többi adásidőben a budapesti stúdió adása hallható a hét minden napján 0-24 óráig. A Mária Rádió ceglédi adása nemcsak a városban, hanem a térségben is fogható. Célunk, hogy az evangéliumot elvigyük minden lakásba és minél többen kapcsolódjanak be az imádságba. Sajnos, sok vád éri emiatt a rádiót, de mi ezt tudatosan vállaljuk be. Azt valljuk, a Mária Rádió az imádság rádiója, a Lélek hangja. Tudjuk, hogy rétegrádió vagyunk, nem is tömegeket akarunk elérni. Minket a hívők hallgatnak, akik Isten üzenetét akarják hallani, keresik a lelki békéjüket. A hallgatóság főleg idősekből áll, de a fiataloknak is van műsoruk, például a cserkészeknek, vagy a katolikus iskolának is.

Az induláskor a stúdió vezetője Ábrahám Anett lett

– Ha már a műsoroknál tartunk, miben másak egy kereskedelmi rádióhoz viszonyítva a Mária Rádió adásai?
– Nem megbántva senkit, de a kereskedelmi rádiókban a reklám, a zene és sok negatív hír teszi ki a fő műsoridőt. Mi ezt ellensúlyozandó a helyi hírekben is az építő, pozitív hírekre helyezzük a hangsúlyt. Nem csupán vallási témában, de a közéleti hírekben is, vagy ahogy bemutatjuk a helyi értékeket. Természetesen jelentős súllyal képviselik magukat az egyházi hírek, vallási, hitéleti témájú műsorok, beszélgetések, közvetítjük a szentmisét, protestáns istentiszteletet is, és a rádióhallhatók kérésére imádkozunk is. Felkerülnek a rádió honlapjára egy archívumba az adások, így utólag is visszahallgatható egy-egy érdekes műsor.

“7 éve indultunk, az akkori plébános, Bokros Levente kezdeményezésére”

– Milyen stábbal és anyagi háttérrel dolgozik a rádió?
– A rádió indulásakor nagyon lelkes önkéntesgárda jött össze, de az évek során sokan belefáradnak, megváltozik az élethelyzetük, műsorok merülnek ki a témájukból. Jelenleg 20 fő fix stábtagunk van és nagy szükség van friss ötletekkel jelentkező önkéntesekre, és az új munkatársakkal együtt érkező megújulásra. Az, hogy önkéntesekből áll a stáb, azt is jelenti, hogy senki nem kap fizetést a munkájáért, hanem elhivatottságból dolgozunk, a rádió fenntartását pedig a hallgatók adományaiból oldjuk meg. Itt köszönöm meg az önkénteseinknek az önzetlen munkát, a hallgatóknak pedig, hogy támogatják a Mária Rádió misszióját, köszönet illeti őket a lelkesítő visszajelzésekért is, ami nagyon sokat jelent számunkra!

– Milyen céljaik vannak a jövőre?
– Szeretnénk új műsorokat indítani természetvédelem, sport, mezőgazdasági aktualitások témájában, ehhez meg kell találnunk azokat a lelkes embereket, akik szívvel lélekkel vennének részt benne. Távlati célunk a környéken terjeszkedni, akár helyből közvetített bemutatkozó adásokkal jelentkezni, például Abonyból, Ceglédbercelről, Albertirsáról. Ezévben megvalósul a hét év alatt lassan elhasználódó gépek cseréje és a stúdió felújítása is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...