9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

51 éves a kórház

Képeket osztottak meg a Ferenc Toldy Kórház Facebook oldalán arról, hogyan épült városunk meghatározó épülete és a megnyitó ünnepségről is láthatók újságcikkek a kórház oldalán abból az alkalomból, hogy éppen a mai napon 51 éve adták át a világjárvány miatt különösen fontossá intézményt…

A posztban részletek is olvashatók a Kórház 50. jubileumi kiadásra készült könyvből: „Az előkészületek 1966. márciusban kezdődtek el, Dr. Dózsa József, a városi tanács műszaki-közlekedési osztály vezetőjének engedélyével, Cselédes József mérnök és a városi tanács irányításával. A Büdösér vízét kellet előbb elveztetni, a munkálatokat a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vállalta.

Az egyik ágon nyomócsővel, a másikon gravitációval vezetik el a patakocskát a Gerjébe. A híg iszap a rossz talajviszonyok felborították a számításokat. Szükség van a kútfúró vállalat segítségére, az EVIG ceglédi gyáregysége szerelési anyagokat ad, a DÁV embereket vezényel a munkálatokhoz. A látszatra egyszerű feladat váratlanul nem kis gond elé állította a várost. A munkálatok elhúzódtak, mert a munkásokat elszólította a hosszan tartó tiszai árvíz, ezért a város a saját maga erejére támaszkodott és nekilátott a munkálatoknak. Szelepcsényi Imrének a tanács vb-elnökének a Ceglédi Hírlapban tett felkérésére megmozdult a város, aki csak tudott segített. A hűvös szélben is verejték csillogott a munkások homlokán: nehéz munka volt pedig „csak” tereprendezést, vízelterelést végeztek. Ez volt az előfeltétele annak, hogy megtörténjék a területátadás és a Bács megyei Állami Építőipari Vállalat megkezdhesse a felvonulást. A tervek szerint a ceglédi kórháznak 1969. május közepére kell elkészülnie. A költségvetés százmillió forint volt, amiből az építkezésre hetvenötmillió, a berendezésre huszonötmillió forint volt tervezve…”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...