14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Sikeres ágazati alapvizsga az Unghváry-ban

A szakképzési rendszer megújulásának következtében ettől a tanévtől a szakképző intézményekben a szakirányú oktatást megelőzően ágazati alapoktatás folyik. A szakképző iskolai tanulók az első évben, a technikumi tanulók az első két évben vesznek részt az ágazati alapoktatásban, amelynek lezárásaképpen ágazati alapvizsgát tesznek.

A felnőttek szakmai oktatásában mindez rendszerint az első félévben vagy az első félévet követően történik.

A Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában 2021 januárjában lezajlott az első ágazati alapvizsga, amelyen 12 felnőtt cukrász tanulónk vett részt.

Az ágazati alapvizsgát a szakképző intézmény, vagyis az iskola szervezi. A vizsgabizottság a szakképző iskola oktatóiból és a vizsgabizottság elnökéből áll. A vizsgabizottság elnökét a szakképző intézmény székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamara delegálja.

A Képzési és Kimeneti Követelmények a turizmus-vendéglátás ágazatban 4 egyenértékű vizsgarészt ír elő:

– 2×90 percben termelési feladatokat – konyhatechnológiai tevékenységet és cukrászati termékkészítést – végeznek a tanulók: 4 megadott étel, illetve 4 cukrászati termék közül 1-1-et kell elkészíteniük az előírt adagban.

– Az értékesítési feladatra 60 perc áll rendelkezésre – ez idő alatt végzik el a pincérek munkáját: megterítik az asztalt, felszolgálják az ételt és a desszertet, valamint elkészítenek a 4 előírt kevert ital közül egy alkoholmentes koktélt.

– A vizsga 4. része a vizsgázó által készített portfólió bemutatása prezentáció keretében. A portfólió témája az iskola székhelye szerinti régióban megtalálható egy, a tanuló által választott turisztikai attrakció, valamint egy szálláshely és szolgáltatásainak bemutatása.

Az értékelés százalékos formában történik – 61% feletti teljesítmény esetén sikeres az ágazati alapvizsga, melynek eredménye 20%-ban számít majd be a végső szakmai vizsga eredményébe.

A járványügyi okokból elrendelt veszélyhelyzet ellenére nagyon szépen sikerült a felkészülés – 77 % – 96 % közötti eredményt értek el vizsgázóink. Megjelenésükön, munkavégzésükön, elkészült termékeiken, valamint az élményszámba menő, színvonalas prezentációikon is látszott az igényesség. Nagyon büszkék vagyunk rájuk és további sok sikert kívánunk tanulmányaikhoz.

Baranyi Tibor igazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...