5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Szépségipar lezárás után

Szinte minden ágazatnak nagy érvágást jelentenek a járványügyi intézkedésekkel járó zárások. Ez a megállapítás a szépségiparra különösen igaz: a fodrászok, kozmetikusok, körmösök, masszőrök március 8 óta zárva vannak, pedig már a tavalyi év is megpróbáltatást jelentett a vállalkozásoknak, sokan felélték tartalékaikat, helyzetük pedig mára kilátástalanná vált.
Március 26-án pénteken Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív Törzs reggeli ülése után adott interjújában így fogalmazott: „Küzdelem zajlott a fodrászokért meg a szépségiparban dolgozókért, hogy azok kinyithassanak, de a járványügyi szakemberek mereven ellenállnak.” A kormányfő szerint a kamara ugyan eljuttatta a szabályozott nyitás kérését a kormányhoz és tárgyalnak is erről, de a járványügyi szakemberek véleményének kell most elsőbbséget adni.
Keveset lehet biztosan tudni, de azt igen, hogy húsvét előtt nem nyithatnak ki a szépségiparban dolgozók, csak az ünnep után lehet erről szó – a március 8 előtti szabályok alapján.

– Nem segítség az, hogy nem kell fizetni a járulékokat, de az sem, hogy hitelt ajánl az állam az újraindításra. – mondta el egy – érthető okokból – neve elhallgatását kérő ceglédi érintett. – Sokan nem önkormányzati, hanem magántulajdonú ingatlant bérelnek, így a szalon fenntartása, bérleti díja a lezárások alatt is terheli a kisvállalkozásokat és közben el kellene tartani a családunkat. Amikor március 8-án bejelentette a kormány a zárást, majd két nap múlva felsorolták a kivételeket, akkor súlytalanná vált az intézkedés. Mi viszont megfizetjük az árát ennek.
– Milyen most a ceglédi szépségipari vállalkozások helyzete?
– Cegléden is, mint az országban mindenhol a fodrászok, kozmetikusok, körmösök, masszőrök közül sokan dolgoznak, mert muszáj megélni valamiből és tartozunk a vendégeinknek is, hogy lehessen ránk számítani. Hozzáteszem, hogy sok kezelésnek nemcsak esztétikai, hanem egészségmegőrző funkciója is van. Gondoljunk például egy fájdalomoldó masszázsra, vagy egy benőtt vagy elfertőződött körömre. Mindenki máshogy oldja meg a helyzetet: vagy házhoz megy, vagy az otthonában fogadja a vendégeket…Megint mások, – főleg a pályakezdők és nyugdíjas korúak közül – elhagyják ezt a pályát, de akik már kiépítettek egy vendégkört és rendszeresen továbbképzik magukat, azok annyit invesztáltak a szakmájukba és szeretik a munkájukat, hogy nincs más lehetőségük mint kitartani.

A szépségipar vállalkozásai országos szinten Szabad szolgáltatók néven Facebook csoportot alakítottak, amelyben petíciót fogalmaznak meg arról, hogy milyen feltételekkel látják indokoltnak a szektor újraindítását. Mint megfogalmazták, a szépségiparban eddig is a legmagasabb higiéniai körülmények között dolgoztak. Nem beszélve arról, hogy itt megvalósítható, hogy egy szakember, csak egy vendéget fogadjon egyszerre, tehát a fertőzésveszély is kisebb, mint az áruházakban, amelyek ugyan nyitva vannak, de egymást érik a vásárlók. Az érdekvédő csoport azt is megfogalmazta: az állami támogatások ugyan segíthetnek, de ettől nem szűnik meg a legtöbb szépségipari vállalkozás problémája, ahhoz az újranyitás lesz a megoldás. Emellett azonban a facebook csoport gyűjtést szervez azok számára, akiknek a szakmán belül kilátástalanná vált a helyzete.

A kép illusztráció!

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...