10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Karanténkoncert a zeneiskolából  

Covid-mini-interjú sorozatunkban ismert ceglédieket kérdezünk arról, milyen változást hozott az életükbe a már több mint egy éve jelen lévő járvány és azzal összefüggésben lévő korlátozó intézkedések? Milyen új dolgokat tanult ebben az időszakban és milyen tervei vannak a karanténidőre?

Banai Szilárd eMeRTon, Fonogram-díjas jazzdobos, aki különböző formációkkal bejárta a világot, a legnagyobb színpadokon lépett fel, nagy sikerrel. Emellett azonban ízig-vérig ceglédi maradt: nemcsak itt él, de az Erkel Ferenc zeneiskolában gyermekeket, fiatalokat tanít a ritmus szeretetére, ahol édesanyja 50 évvel ezelőtt alapította meg az ütőtanszakot és ismertette meg városunkban ezeket a hangszereket. A Covid-járvány a zenei iparágat parkolópályára állította, de Banai Szilárd új utakat keres és talál…

– Valóban igaz, hogy zenészként különösen nehéz időszak van mögöttünk. Ugyanakkor sokszor pont ezek a kényszerhelyzetek hoznak felszínre teljesen új dolgokat.

– Anno nem gondoltad, hogy egyszer grafikai, operatőri munkákat is csinálsz majd?

– Az utóbbi 10 évben már láttam, éreztem a szükségét annak, hogy önállóan képes legyek elkészíteni egy plakátot, zenei videót, de korábban egyáltalán nem gondoltam erre.

– Magánemberként, hogy éled meg a járványhelyzetet?  

– Arra jöttem rá, hogy időt igényel, hogy alkalmazkodni tudjunk egy új a helyzethez. Ha felteszed az életed egy hivatásra és azután egyszer csak az az iparág nem létezik többé, akkor ezt megemészteni nem lehet egy nap alatt. Türelmesnek kell lenni magunkhoz, de aktívan keresni az új utakat is .

– Te milyen új dolgot tanultál mostanában?

– A tanulási folyamat fennáll és nem is gondolom azt, hogy akkor én most vágó, hangmérnök is szeretnék lenni. Ezek ugyanúgy, mint a zene egy teljes életet kívánnak . Az a fajta kreativitás viszont nagyon érdekel, ami a filmes, fotós, audio szerkesztő munkákkal jár. Jelenleg állami és magánnövendékeimről készítek rövid online koncerteket, videókat, hiszen a diákoknak sincs már második éve lehetőségük arra, hogy megmutassák magukat. Nagy öröm látni, hogy  izgalommal várják és készülnek egy ilyen felvételre, hiszen a gyerekek éppúgy el vannak fáradva mint mi és szükségük van a feladatokra, célokra, bátorításra. A tanítványaimról készült tartalmak megtekinthetők lesznek a youtube-on.

Itt érhető el a csatorna…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...