3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Egyedül otthon…

Cegléd belvárosában egy csendes utcában kedden délelőtt egy 12 éves kisfiú volt otthon egyedül, míg a szülei dolgoztak, ő online tanórán vett részt. A társasházi kaputelefon megcsördült és miután a fiú felvette azt mondta neki egy női hang, hogy engedje be, mert az anyukája küldte, hogy azonnal vigye el a keresztanyjához. A fiú nem nyitotta ki az ajtót, hanem – mivel szülei előrelátóan felkészítették hasonló esetekre – azonnal felhívta az anyukáját a munkahelyén.
– Azt mondtam neki, hogy azonnal zárja kettőre az ajtót. – mesélte a feldúlt anyuka. – Még beszéltünk telefonon, amikor újra csengett a kaputelefon és hallottam, hogy a nő sürgeti a fiamat, hogy engedje be, mert „Pestről jött, hogy elvigye”. Ezután szóltam a szomszéd utcában lakó nagymamának, hogy azonnal menjen az unokához. Pár perc alatt oda is ért, akkor már senki nem volt a kapu előtt. Az ijedtségen kívül nem lett nagyobb baj, de fontosnak látom levonni a tanulságokat és felhívni más szülők figyelmét, hogy mindenképp készítsék fel a gyerekeiket ilyen esetekre, hogy ne dőljön be a csalóknak. A mi fiúnk ügyesen kezelte a helyzetet, de még így is kétségbeesett. Kérdés, hogy egy hőstettként fogja majd fel ezt az esetet, hogy tudta mit kell tennie, vagy pedig félni fog egyedül maradni…

Az, hogy a nő milyen szándékkal csöngetett be a lakásba nem lehet tudni. Lehet, hogy téves lakásba csengetett, de az is lehet, hogy a társasházból akart valamit elemelni, vagy a lakásba akart bejutni úgy, hogy a gyerek beengedi őt. Abba belegondolni is rossz, hogy esetleg valóban a kisfiút akarta elvinni valahová… Mindenképp igaz a régi mondás „jobb félni, mint megijedni”, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a szülői felelősséget abban, hogy felkészítsék gyermekeiket a veszélyre, beszélgessenek arról, hogy mit kell tenni, ha idegen csenget be, vagy hívja fel őket és a szülőkre hivatkozik.
A Ceglédi Rendőrkapitányság még tavaly tavasszal indított kampányt „Egyedül otthon” címmel az online oktatás miatt egyedül otthon maradó gyerekek figyelmét felhívva a veszélyekre. Ebben kifejtik, hogy soha nem szabad ajtót nyitni idegennek és nem szabad, hogy kaputelefonon beengedje a társasházba az általa nem ismert személyt. A felhívás hangsúlyozza, hogy a gyerek rendszeresen tartsa a kapcsolatot a szülővel és ő is legyen elérhető a szülők számára.
3. „Ismeretlen hívószám esetén ne vedd fel a telefont! Telefonon, internetes felületen ne mondd el senkinek, hogy egyedül vagy otthon! Ha internetezel, figyelj arra, hogy senkinek ne add meg a lakcímedet, személyes adataidat (nevedet, születési adataidat, telefonszámodat, hova jársz iskolába stb.). Ha a közösségi oldalakon ismeretlen személy ír üzenetet vagy találkozóra hív, minden esetben mondj NEM-et!
7. Ha bármi rendkívüli történik, azonnal telefonálj szüleidnek! Veszélyhelyzet esetén hívható egységes segélyhívó szám: 112 (pl. tűzeset, rosszullét, baleset stb.)” – ad jótanácsokat a rendőrségi felhívás.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...