4.9 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Hírek Nyársapátról

2021. április 28-án megtörtént a Nagykőrös – Nyársapát – Cegléd között épülő kerékpárút munkaterület átadása. Nagyon jól halad a kerékpárút építése a külterületi részen.

A bölcsőde munkálatai jól haladnak. Kész vannak a válaszfalak és a belső vakolás. Jöhet a vízszerelés, a válaszfal ajtók és a burkolás.

***

Tüdőszűrés Nyársapáton

Hasonlóan az előző évekhez, az idén is a művelődési ház adott helyet a községünkbe kihelyezett tüdőszűrésnek április 21-22-én. Szerdán délután, csütörtökön pedig egész nap biztosította a törökbálinti szűrőállomás a nyársapátiaknak, hogy itthon, utazás nélkül éljenek a szűrővizsgálat lehetőségével a járványügyi előírásoknak mindenben megfelelve. 223 fő jött el, ami a szűrést végző szakszemélyzet tájékoztatása szerint kicsivel kevesebb, mint az előző létszám volt. Elsősorban az idősebb, 40 év feletti korosztály jött el, illetve azok, akiknek a munkájukhoz szükséges a tüdőszűrésről az igazolás.

Köszönjük a szűrést végzőknek ezt a fontos munkát, és köszönjük azoknak is, akik eljöttek, ezzel is biztosítva egészségüket, azt, hogy esetleg több betegségre időben fény derülhessen.

Nagyné Kovács Éva

***

Véradás Nyársapáton

Örömmel tudatom, hogy április 7-én 20 véradó jelent meg a művelődési házban, akik közül 19 fő volt alkalmas donornak. Minden a biztonsági előírások betartásával történt: kézfertőtlenítés, szájmaszk használata, testhőmérséklet mérés belépés előtt. Kérdőív kitöltése és próba vérvétel után vérnyomásmérés, ezt követően orvosi jóváhagyás után történhetett meg a véradás, a 4,5 dl vér levétele.

A vér nem pótolható, emberi vért csak emberi szervezet tud termelni! Ha nincs elég vér az országban, számos beteg felépülése vagy élete veszélybe kerülhet.

Itt a mai napon egy szeretetteljes közösség alakult ki. Mindenki átérezte e nemes cselekedet fontosságát. Számunkra minden véradás egy élmény. Nem csak másokon segítünk, hanem saját egészségi állapotunknak is jót teszünk. Több tanulmány szerint beigazolódott, hogy a rendszeres véradóknál csökken a szívroham és a stroke esélye, csökken a rák kockázata. Egy véradás kb. 650 kalória elégetését jelenti és egy ingyenes egészségügyi ellenőrzést. Az alapos vérvizsgálatnál, ha véletlenül eltérést észlelnek, azonnal értesítést kapunk.

Mindenki türelmesen, jó kedvűen várta ki a sorát. A rosszullét elkerülése érdekében tea, friss pogácsa, sütemény és szendvics állt mindenki rendelkezésére.

A véradók minden tiszteletet megérdemelnek! Ezúton szeretném megköszönni azoknak, akik vérük adásával hozzájárultak mások életének megmentéséhez. Jó érzés, amikor sms értesítésben közlik, hogy a vér felhasználásra került.

Köszönjük Vank Nándorné Ilona kedvességét, Doktornő és csapatának töretlen türelmét és szakértelmét!

Külön köszönöm támogatóink adományait. Frissen sült pogácsát Micziné Zsuzsa néninek, Patakiné Terike néninek, Mészárosné Marikának és Berei Rózának! Horváth Zsuzsikának a zsemlét, Kocsis Ferencnek a kolbászt, Tímár Imrének a tojást! Minden elfogyott!

Mindenkinek jó egészséget kívánok! Vigyázzunk egymásra!

Törökné Révész Anna

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...