12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A „Pötty” és a közlekedés

Sokaknak gondot okoz a városban található „Pötty” elnevezésű körforgalom használata és ha ezt nem megfelelően alkalmazzuk veszélyes lehet.

A járművezetők egy része a „jobbkéz szabály” elvét gyakorolja. Azonban nincs jobbkéz szabály a körforgalomban, mert annak a járműnek van elsőbbsége, aki már a körforgalomban halad. A körforgalomba való behajtást irányjelzővel nem kell jelezni, de nem is tiltott abban az esetben, ha ezzel a közlekedés többi résztvevőjének plusz információt szolgáltatunk. A körforgalomból való kihajtást viszont minden esetben irányjelzővel jelezni kell!  – tette közzé a Ceglédi Balesetmegelőzési Bizottság.

A Ceglédi Panoráma fórumán sokan fejtették ki véleményüket a Városháza előtti kvázi körforgalom ügyében.

Ny. Tibor szerint: „Nagyon egyszerű (lenne), mert ez egy körforgalom (még ha nem is szokványos, azaz nem túl nagy….), ugyanazok a szabályok vonatkoznak ide is, mint a többi körforgalomra. Ennek ellenére azért veszélyes, mert van, aki nem tudja mit kezdjen itt és hogyan haladjon….szerintem ez elszomorító.”

„Az én tapasztalatom az, hogy az nem hajt át rajta egyenesen, aki éppen vizsgázik és ez így van rendjén, mert ez nem körforgalom, hanem egy kis … pötty, amit már óvodában oda tudtam volna hányni vízfestékkel kb. 3244 ft összeköltségből. (…) Javaslom, hogy emeljék ki legalább egy centire az út szintjéhez képest, és akkor talán lesz, aki nem megy át rajta egyenesen” – vetette fel M. Gergely.

A hozzászólók közül többen azt írták inkább lámpát kellett volna szerelni a kereszteződésbe és vita kerekedett abból, hogy jobb vagy esetleg „balkézszabály” alapján kell a körforgalomba behajtani. „Csak, hogy úgy hajtanak be a körforgalomba “ki a gyorsabb” alapon! Pedig a behajtásnál ott van ám a jobbkéz szabály! Elsőbbsége van annak, aki benne van, de a behajtásnál a jobbkéz szabályt nem ismerik!” – írta az egyik hozzászóló. Egy másik szerint  „egy normális korforgalomba nincs jobbkézszabály! Inkább „balkézszabály” van. Balról érkezik neked aki a körbe van, annak adsz elsőbbséget!”

B. Zoltán szerint „Kicsi a körforgalom itt valóban, de nem alkalmazhatunk jobbkéz szabályt. Úgy hajtsunk be, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessük. Tehát ne megtévesztő, gyors tempóban közelítsék meg, hanem úgy, hogy ha valaki előbb érkezik a körforgalomba előttünk akkor annak elsőbbséget tudjunk adni. Ne vágjuk be elé. Nincs jobbkezes.”

H. Levente összefoglalta a körforgalomban való közlekedés tudnivalóit: „Az európai körforgalmakban balra (óramutatóval ellentétes irányban) halad a forgalom. Tehát, ha én ba akarok hajtani egy körforgóba, csak akkor tehetem, ha belátható távolságon belül nem jön autó a körforgalomban. Vagyis nekem BALRÓL nem jön semmi. Mikor behajtok a körforgalomban, nem kell jeleznem, hiszen egyértelmű, hogy merre mehetek. Csak a forgalommal egyező irányban, tehát jobbra. Ha benne vagyok a körforgalomban, akkor elsőbbségem van. Ha ki akarok menni egy kijáratnál, akkor jeleznem kell – egyértelműen jobbra.

Megtévesztő: ha valaki a behajtásnál irányt jelez jobbra, és úgy marad a jobb index, viszont a következő kijáratnál nem megy ki, hanem tovább marad a körforgalomban. Aki ott áll, azt hiheti, hogy nyugodtan behajthat, mert a körforgalomban haladó indexel kifelé (jobbra).”

Egy hozzászóló pedig a „Pötty” kapcsán meglehetősen sötétnek látja a ceglédi közlekedés jövőjét: „Egy körforgalom azoknak okoz gondot, akik nem tudnak vezetni és nem ismerik a KRESZ-t… Sajnos városunkban elég sok a tökfejű, akik a betonon is elszédülnek, így lehet, hogy mindenhova lámpát kellene rakni mindenféle úri bolondéria helyett, mert azt a legbutábbak is megértik… Nem kell itt a magas közlekedési kultúrát erőltetni, ha nincs rá igény és befogadókészség. Cegléd közlekedés szempontjából vadnyugat és az is marad, a jóérzésűek se reménykedjenek, hogy majd itt Szlovénia színvonalat is elérhetjük az elkövetkező 50 évben…”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...