7.4 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Varázslat a könyvtárban

„Talált kincsek” láthatóak júniusban a Ceglédi Városi Könyvtárban. Gondoltam, benézek és hagyom, hogy hassanak rám az ott kiállított alkotások. Már a kirakatban virágcsendéletek fogadtak és belépve tündérek és jótékony démonok „röpködtek” a fejem felett. Persze valójában nem röpködtek, csak a képzeletemben. Így, felfüggesztve különleges hatással voltak rám.

De hogyan kerültek össze a szobrok, az érmék és a festmények? Dr. Farkas Pál vetette fel, hogy a könyvtár kirakatablakai kínálkoznak képek megmutatására, így szeretné, ha gyűjteménye a városban járó emberek számára is láthatóvá válna. Ekkor jött az ötlet, hogy jó lenne térbeli művészeti alkotásokat is kiállítani a virágcsendéletek mellé. A választás a szomszéd város, Albertirsa két művészének alkotásaira esett: Gérné Mezősi Aranka szobrász és művésztanár „szobor-grafikáira”, valamint Várhelyi György szobrász- és éremművész szobraira, kisplasztikáira.

Amikor a látogató elindul, hogy sorban végignézze a kiállított művészeti alkotásokat, egy kicsit küzd a bőség zavarával, hiszen a nagyobb szobroktól a kisebbekig, a hagyományos ábrázolásoktól az absztraktig, mindenfélével találkozhatunk. Az alapanyagok kavalkádja is elbűvöli a szemlélődőt, hiszen az egyszerű kőtömbtől, a fafaragásokon át, a nemes bronz éremalapanyagokig jutunk el és a karzatról és lámpatestekről „lerepülő”, légiesen könnyed szobrokig.

Gérné Mezősi Aranka

A nagyobb szobrok Várhelyi György munkái, a kisebbek, Gérné Mezősi Aranka drótvázra felépített szobrai újrahasznosított anyagokból készülnek, zsugorított alumíniumból, drótvászonból, szövetből, bronzlemezből. A patinás bevonat adja meg a szobrocskák varázslatosan ódon megjelenését. Mint kiderült, sokan az internetről másolják Aranka munkáit, de ezért a művész nem haragszik, sőt, maga is tart foglalkozásokat, bevonva másokat is az alkotás örömébe. A művésznő vallomása szerint a Kínát és Indiát is megjárt szobrai a mozgást jelenítik meg.

Várhelyi György érméi is széles spektrumban engednek közel művészi világához, munkásságához. Számomra a legszívhezszólóbb a régi iskoláról mesélő sorozat, mely kívülről az udvari gémes kúttal és belülről a régi szenes kályhával emlékezik egy eltűnt világról.

A könyvtárban kiállított 200 művészeti munka rendezése a Ceglédi Városi Könyvtár kollektívájának köszönhető, a festmények mellé illesztett versek kiválasztása és kihelyezése, mind az ő szorgos munkájuk és szakmai hozzáértésük eredménye.

A festmények, szobrok, plakettek eddig is ott voltak a könyvtárban, a könyvekben, kiadványokban. Hát most eleven valóságukban, a térben is velünk vannak.

KM – Fotók: Juhász István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...