7.7 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Trendfordulóhoz közelít az ingatlanpiac?

A tavaly kitörő koronavírus-járvány és így az ingatlanpiac megtorpanása leginkább a fővárost érintette, de a vidéki ingatlanpiac is elszenvedte a tavalyi évet. Az idei év pedig nem várt fellendülést hozott magával, az árak korrekciónak indultak. A vakcinák megjelenésének, a beruházások újraindulásának és az állami lakossági támogatások igényelhetőségének kétségkívül nagy szerepe volt az ingatlanpiac fellendülésében. Következő cikkünkben olyan kérdésekre kerestük a választ, mint, hogy milyen tendenciák jellemezték Cegléd ingatlanpiacát az eddigi hónapokban, valamint hogy mire kell számítania az ingatlant hirdetőknek és keresőknek a négyzetméter árak esetén.

Élénkülés jellemzi a keresleti oldalt

A bizonytalanságot félretéve a hazai ingatlanpiacon a kínálati árak korrekciója megindult, a kínálati és keresleti oldal egyaránt élénkülő szakaszba lépett. A használt ingatlanok, mint kertes házak vagy lakások iránti kereslet is nőtt a 2020-as év azonos időszakához képest, valamint az ingatlant keresők lakásmegtekintési hajlandósága is a pandémia előtti mértékhez közelít. Ám az eladó ingatlanok iránti egyre nagyobb mértékben élénkülő keresletet erősen befolyásolta az állami otthonteremtési támogatások módosítása is. A családi otthonteremtési kedvezmény, valamint a kamattámogatott lakáshitel az, amelyek a leginkább befolyásolják az ingatlanpiaci kínálati árakat. A lakásokkal szemben a családi házak iránti kereslet nőtt leginkább, amely feltehetően a több, mint egy éve tartó otthonlétnek is köszönhető.

Közel 20%-os a drágulás Cegléden

Az ingatlannet.hu hirdetési portálon megjelenő ajánlatok alapján a ceglédi ingatlanpiacon csaknem 20%-os drágulás ment végbe az eddigi hónapok alatt. A meghirdetett lakóingatlanok esetén mért négyzetméterenkénti átlagár január és május között 16,1%-kal nőtt. Míg a januári átlagos négyzetméterár 260 ezer forint volt, addig májusra ez több, mint 300 ezer forintra emelkedett. A tavalyi év első öt hónapjában mért átlagár is 260 ezer forint volt négyzetméterenként, míg idén ez 10,1%-kal nőtt.

Egyre népszerűbbek a nagyobb életteret biztosító otthonok

 Mint ahogy az országos tendencia is mutatja, úgy a ceglédi kertes házak is sokkal kelendőbbnek bizonyultak 2021-ben, mint a lakások. Az eddigi hónapok alatt a családi otthonok átlagos négyzetméter ára csaknem 10%-kal emelkedett. A januári átlagár 215 ezer forint volt egy négyzetméterre, ezt követően májusban átlagosan 235 ezer forintot kértek a tulajdonosok egy négyzetméterért. A tavalyi év azonos időszakában – január és május között – mért átlagárhoz képest azonban csak 3%-kal nőtt a kertes házak egy négyzetméterre jutó átlagára. Ezzel szemben a ceglédi lakásárak az eddigi eltelt hónapok alatt stagnáltak. A téglalakások átlagos négyzetméter ára január és május között 433 ezer forint volt, a panellakásoké pedig 362 ezer forint. A ceglédi lakáspiacon tavalyi évben mért átlagárat 12%-kal haladta meg az idei év azonos időszakában mért átlagár, mégis a lakásárak az idei évben stagnálásnak indultak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...