10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Csapatjátékosként Nagykőrösért

Korábbi cikksorozatunkban a Dél-Pest Megyei Panorámában a települések első embereit kérdeztük körképszerűen az aktuális beruházásokról, sikerekről, problémákról és kihívásokról. Most Nagykőrös második embere dr. Körtvélyesi Attila osztotta meg velünk milyen alpolgármesternek lenni, de beavatja az olvasókat dr. Czira Szabolcs polgármester vezetői sikerének három titkába is…

– Mit jelent Nagykőrösön alpolgármesternek lenni, mert úgy látom, hogy jóval több mint a második embernek lenni… Ti mintha új tartalommal töltenétek meg ezt a feladatkört…

– Igen, ez valóban így van. Hálás vagyok a polgármester úrnak, hogy fiatalon, 25(!)  évesen megbízott bennem és az elejétől azt mondta, hogy nem a helyettesítéséről szól a feladatom, hanem arról, hogy dolgozzunk együtt. Az évek megmutatták, hogy működik is ez a rendszer. Nem pozíciók közötti kapcsolat van köztünk, hanem feladatmegosztás. Megvitatjuk és konzultálunk a problémákról, hiszen a különböző nézőpontok megvitatásával, összeegyeztetésével tudjuk megtalálni a legjobb megoldást.

– Mi jelenti a legnagyobb kihívást alpolgármesterként és van-e a te nevedhez köthető kezdeményezés, ötlet, amire büszke vagy?

– Ami csak az én nevemhez köthető, olyat nem tudok mondani, mert nálunk igazi csapatmunka zajlik. Összeülünk, ötletelünk, az elmúlt évek fejlesztéseihez mindenki hozzátette a magáét. A város infrastrukturális fejlődése, a felújítások, a közparkok, utak építése, vagy az önkormányzati újság és a közösségi médiában való kommunikáció mind a közösen elért eredmények közé tartozik.

A legnagyobb kihívás számunkra, hogy hiába van jó ötlet, ami a település javát szolgálná, ha az emberek nem érzik magukénak, akkor nem fogják támogatni, vagy akár ellen is állnak. Nagyon fontos a kommunikáció a lakossággal, mert ebben az információdömpingben elvesznek a fontos üzenetek. Egy példa: idén az augusztus 20-ai tűzijáték megosztotta a lakosságot. A közvéleményben az állattartók és a szórakozni vágyók csaptak össze egymással. A közösségi médiában megszavaztattuk, hogy mit szeretne Nagykőrös többsége. Úgy döntöttek, hogy ne legyen idén tűzijáték, mert az állatok védelme fontosabb és azt a pénzt költsük hasznosabb dolgokra. Így idén nem lesz tűzijáték. Fontos, hogy meghallgassuk egymást: a városvezetés a lakosságot és fordítva is. Sajnos, általános tapasztalat, hogy a közösségi médiában árokásás, személyeskedés a jellemző, nem tudják normálisan elmondani véleményüket az emberek, csak a pillanatnyi rossz hangulatukat, akár magánéleti problémáik miatti feszültséget vezetik le másokon, a szavak megválogatása és mások meghallgatása nélkül. Emiatt az is látható, hogy a fiatalabbak vagy aki nem akar veszekedni, nem is teszi közkinccsé a gondolatait, mert nem akar feszültséget. Ez azonban nem a jó megoldás, a közéletnek az tesz jót, ha minden korosztály el tudja mondani a véleményét és ezzel előmozdítani a megoldást.

Dr. Czira Szabolcs polgármesternek “három titka van”

– Említetted a csapatjátékot. Kívülről is látható, hogy dr. Czira Szabolcs jól integrálja a fiatalokat és ezzel dinamikussá tette a nagykőrösi közéletet. Szerinted mi az első számú vezető szerepe ebben és mi lehet sikerének a titka?

– Három titka van. Egyrészt van víziója: ismeri a múltat, a jelent és tudja, hova kellene a települést eljuttatni. Ezt a jövőképet úgy tudja kommunikálni, hogy azonosulni tudunk ezzel. A másik titok, hogy nagyon erős elhivatottság, akaraterő lakik benne, ragaszkodik az elveihez, amelyeket hozott magával és amelyek az évek során beváltak. Egyre kevesebb ilyen szilárd jellemű ember van. Természetesen, olykor rugalmasan változtatni kell, de ha folyton módosítgatunk, akkor végül nem fogjuk tudni honnan indultunk és hova akarunk eljutni.  Aki ismeri a polgármesterünket, az tudja, hogy ő az elvek embere és az idő bebizonyította, hogy ezekhez ragaszkodni érdemes. A harmadik dolog pedig az, hogy csapatjátékos. Mindig fontosnak tartotta, hogy a testületben minden réteg képviseltesse magát, mintegy leképezze a város lakosságát. Vannak nálunk női képviselők, fiatalok, idősek, egészségügyi, mezőgazdasági területen dolgozó vagy mérnök. Vegyes a testület, de a célunk egy: Nagykőrös építése és fejlesztése és ebbe mindenki beleadja a tudását, tehetségét.

A közös munkához kell lenni egy vezérnek, aki a csapatot össze tudja hangolni irányítani és a polgármesterünk ezt nagyon jól csinálja. A csapat persze akkor tudja tisztelni a vezetőt, ha látja, hogy jó amit tesz és egyet tud érteni a célokkal. Nyilvánvaló, hogy a lakosság is látja, hogy milyen jól működik ez a csapat, mert 2006 óta minden választáson többséget szerzünk, mert látják ezt az irányt, az erőt, amit a csapat képvisel és amiben hiszünk. Dr. Czira Szabolcs tapasztalata, tekintélye sokat segít ebben, ezért nemcsak tisztelik, hanem bizalmat is éreznek iránta.

Földi László parlamenti képviselővel – “Nagyon jó vele együtt dolgozni”

– Földi László országgyűlési képviselőnek milyen szerepe van Nagykőrös fejlődésében?

– Földi László mindent megtesz, hogy fejlődjön a választókerület, pedig nincs egyszerű dolga, mert nagyon vegyes képet mutat a körzet. Az agglomerációs gyűrűben a főváros körül gazdagabb települések vannak, nálunk Dél-Pest megyében viszont már sokkal szegényebbek, több támogatásra lenne szükségünk a felzárkózáshoz. Földi László nagyon szereti ezt a régiót, nem csak a választási kampányban látogatja a településeket, hanem ott van a rendezvényeken, beszélget és szót ért az emberekkel, mert közülünk való. Itt él és tudja, hogy ezek az emberek adták a bizalmat neki arra, hogy szolgálhassa őket. Az évtizedes politikai tapasztalata segíti, hogy minél több forrást tudjon hozni a településeinknek.  Egy településen az országgyűlési képviselő nélkül nagyon nehéz lenne haladást elérni, de mivel Földi László megérti a jövőképet és közös a célunk, hogy tenni akarunk az itt élőkért, ezért nagyon jó vele együtt dolgozni.

– Ahogy beszélsz is látszik, hogy szinte erre születtél, szereted a közéletet, de ha mégis úgy alakulna, hogy váltanod kellene, akkor mit csinálnál?

– Valószínű, hogy a szakmámban jogászként helyezkednék el. Ügyvédbojtárkodtam is egy időben és szerettem. Hasonló feladatkör az is, mint a közélet, hiszen segítségért fordulnak hozzád és a feladat része az emberek meghallgatása és a megoldáskeresés is.

“Jól érzem magam ebben a feladatban” – Varga Judit igazságügyi miniszterrel

– A közéletben mikor éreznéd úgy, hogy eljutottál a karriered csúcsára?

– A Jóisten majd tudja, hogy mi a terve velem. A talentummal, amit tőle kaptam, most is olyan helyre juttatott, amiért már most nagyon hálás vagyok, de persze mindig örül az ember, ha előrehalad. De most jól érzem magam ebben a feladatban, hálás vagyok a Jóistennek, a családomnak, hogy idáig eljutottam.

– Családot említetted… a magánéleted mennyire tudod egyensúlyban tartani a közéleti feladataiddal?

– Van egy gyönyörűszép feleségem, akivel 3 éve vagyunk házasok és van egy 11 hónapos kisfiam, akinek tegnap volt a keresztelője. Az életemben nagyon fontos a család, édesanyám és a feleségem, fiam, akikkel az együtt töltött idő hihetetlen erőt ad. Tudatosan igyekszem időt tölteni a családdal, játszani a kisfiammal, mert ezt az időszakot később nem lehet pótolni, meg akarom tehát élni minden pillanatát. Szeretnénk több gyermeket és megélni, látni felnövekedésünket, boldogulásukat. Egyszer hallottam egy bölcs mondatot, ami életem része lett: a legtöbb, amit hagyhatunk magunk után a gyermekeink, hiszen ők fognak túlélni minket.

“A legtöbb, amit hagyhatunk magunk után a gyermekeink”

***

Dr. Körtvélyesi Attila 1986-ban született, általános és középfokú tanulmányait Nagykőrösön végezte, majd a Szegedi Egyetemen szerzett jogász végzettséget. 2006-ban 20 évesen lett első ízben önkormányzati képviselő, akkor még listáról, 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben viszont minden választáskor egyéniben jutott a testületbe. 2007 óta a Fidesz nagykőrösi szervezetének elnöke. 2011. május 1 óta alpolgármester, 2012-től  pedig a Nagykőrösi Önkormányzati Tűzoltóság elnöke is. Nős, egy 11 hónapos kisfiú édesapja.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...