16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Négy KISS közlekedik Ceglédről

Augusztus 30-tól újabb négy KISS áll forgalomba az agglomerációban, így hétfőtől összesen már 14 közlekedik a két legforgalmasabb, a váci és a ceglédi elővárosi vonalon. A 600 ülőhelyes motorvonatok közül jövő hétfőtől a váci vonalon tíz, a ceglédin pedig négy KISS szerelvénnyel találkozhatnak az utasok.

Azt írták: nagy sikerrel zárul a nyári balatoni szezon is az emeletes motorvonatok körében. A hétvégén közlekedő három KISS közvetlen kapcsolatot biztosított Szolnok és a Dunakanyar térségéből is a Balatonra. Szinte minden hétvégén folyamatos teltházzal közlekedtek ezek a szerelvények, eddig összesen 30 ezer utas váltott jegyet ezekre a járatokra, hogy akár az emeleten utazva élvezhesse a kilátást. A nyári szezon végével búcsúzik a KISS a Balatontól, de tervezetten jövő nyáron újra visszatérnek majd Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjához.

Jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen 40 KISS állhat forgalomba. A KISS motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd, a további közlekedési útvonalak tervezése is folyamatban van.

Augusztus 30-án, hétfőn indul a 100a vonal Üllő és Monor közötti szakaszának pályafelújítása. A tervezetten október 30-ig tartó kivitelezési munkálatok miatt az elővárosi és a távolsági vonatok menetrendje jelentősen módosul a ceglédi, a debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonalakon. A beruházásnak köszönhetően ezen a szakaszon is megszüntethetők a sebességkorlátozások, a menetrend stabilabb és megbízhatóbb lesz.

A Budapest–Cegléd–Szolnok (100a) vasútvonal felújítása 2020-ban kezdődött meg a Nyugati pályaudvar és Városligeti elágazás közötti szakasz átépítésével, majd 2021 tavaszán a Vecsés–Üllő szakasz felújítása valósult meg, most pedig augusztus 30-tól október 30-ig Üllő és Monor között dolgoznak a MÁV FKG szakemberei.

Az Üllő és Monor közötti 18 kilométer hosszú vágány átépítésén, váltócseréken és felsővezeték-karbantartási munkálatokon túl Monor, Vecsés-Kertekalja és Hosszúberek-Péteri hangos utastájékoztatási rendszerét újra cserélik, utóbbi megállóhelyen modern vizuális utastájékoztató rendszer fogja szolgálni az utasokat.

Üllő és Monor állomásokon megújul a biztosítóberendezés, Üllőn átépítik a fővágányokat, a váltókat is kicserélik, megerősítik a felsővezeték-hálózatot. Monor állomáson a meglévő pályainfrastruktúrát újítják fel, és az útátjárót is átépítik. Az átjárók lezárását a minél kisebb akadályoztatás érdekében a vágányzári munkák ütemezéséhez igazították. Legalább egy átjárón folyamatosan biztosítva lesz a közúti és gyalogos átkelési lehetőség.

Annak érdekében, hogy a kivitelezés minél rövidebb időt vegyen igénybe, hétköznap és hétvégén egyaránt 12 órás műszakokban lesz munkavégzés, jellemzően 7-19 óra között.

A kivitelezés ideje alatt a teljes szakaszon, nappal és éjszaka a gépek működéséből, a tolatási feladatok kapcsán esedékes kürtjelzésekből adódóan, illetve a vágányépítés miatt, Monor állomáson pedig a zúzottkőágyazat-mozgatás és deponálás miatt zajjal és porral járó munkavégzésre kell számítani.

A két hónapos kivitelezési időszakban Üllő és Monor között felváltva dolgoznak a két vágányon, így az érintett állomások között egy vágánnyal kevesebb áll a vonatok rendelkezésére. Egyes vonatok eltérő megállási renddel közlekednek, valamint rész-, illetve teljes útvonalon kimaradnak.

A felújítással, a módosított menetrendekkel és az útátjáró lezárásokkal kapcsolatos információk a www.mav.hu/100a oldalon is elérhetőek.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....