10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Romák és a koronavírus

Már a Covid-járvány 4. hullámára készül Cegléd is. Jakab Istvánt, a ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökét arról kérdeztük hogyan élte meg a ceglédi romaság a járvány eddigi hullámait és milyen az oltakozási hajlandóság.
– Erősen befolyásolja a roma közösséget, hogy az első hullámban a környezetünkben, ismerősi körben nem voltak megbetegedések. Ezért elterjedt, hogy ez az egész manipuláció, kitalált dolog, amelyet a politikai vagy gazdasági érdekek vezérelnek. Még a második hullámban is ez határozta meg a romák gondolkodását. Terjednek az álhírek az interneten, mind a vírusról, mind az oltásról és kamutudósok beszélnek nem létező bizonyítékokról az állításaik alátámasztására. A romaság nagy része ezért elzárkózott az oltástól.
A harmadik hullámban már a közeli ismerősök is megtapasztalták, hogy milyen súlyos tüneteket okoz a koronavírus fertőzés. A mi családunkban is voltak többen élet-halál között és sajnos meg is haltak néhányan. Talán a legismertebb személy Grófo, aki rokonom és a ceglédi roma táncház elindítója volt és segítette szakmailag a fiatalokat. Sajnos, ő is elkapta a vírust és nem tudták már megmenteni. Egy pesti unokatestvérem pedig hirtelen lett rosszul, nem kapott levegőt és mire kiért a mentő, már lélegeztetni kellett. Ennyire hirtelen, szinte pillanatok alatt kerülhet életveszélyes állapotba, aki megbetegszik.
A Covid nagyon valós veszély, ezért én a családommal és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is beoltattuk magunkat. Felvállaltuk az oltást, mert sokkal kevesebb kockázatot jelent, mint védettség nélkül nekiindulni a mutálódott vírusjárvány következő hullámának. A betegség súlyossága és az oltás mellékhatásainak rizikója nincs arányban egymással. Senkit nem ismerek, akinek komoly tünetei lettek volna az oltás után és én magam sem tapasztaltam semmi különlegeset, csak az általános oltás utáni gyengeséget, kis hidegrázást. Úgy gondolom, ezt a minimális kockázatot vállalni kell, hogy ne alakuljon ki a harmadik hullámhoz hasonló súlyos helyzet.
Köszönöm, hogy engem választott meg a ceglédi romaság a képviseletére, ami nagy megtiszteltetés számomra és nem szeretnék visszaélni ezzel a bizalommal, ezért kérek mindenkit, hogy oltassa be magát minél hamarabb. – mondta el Jakab István, aki azt is hozzátette: ha alapos tájékoztató kampány után, az ugyeri iskolában felállított oltóponton „közelebb hoznák” a vakcinát a roma lakossághoz az növelhetné az oltakozási hajlandóságot.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...