9.6 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Arany Napok Nagykőrösön

Szeptember első hétvégéjén tartották a 21. Nagykőrösi Arany Napokat, ahol sokszínű programkavalkáddal, a kulturális és családi programokkal várták a város lakóit.
Az Arany János jegyzetei című könyv bemutatójával vette kezdetét a nagykőrösi múzeum udvarán a rendezvénysorozat. Az albumról, annak kiadásáról, Sigray Pálról Sigray Mária, a szerző dédunokája és Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész-kiadóvezető osztott meg számos érdekes információt a megjelentekkel. A könyvbemutatót egy nem mindennapi kiállításmegnyitó követte. Az “Emberek, korok, pillanatok, avagy a gyűjthető múlt Aranytól napjainkig” című tárlat Oláh Róbert helyi geográfus gyűjteményéből került kiállításra.


Múzeumi Udvarszínházzal folytatódott az Arany-Napok programsorozat pénteken este. A Déryné Program támogatásával megvalósult előadásban a megjelent több, mint másfél száz érdeklődő Arany János: A Nagyidai Cigányok című hőskölteményt tekinthette meg, a Csavar Színház kiváló színművészeinek közreműködésében. Ezt követően Művészudvar nyitotta meg kapuit a Múzeum udvarán, ahol Varázsdallamok néven nyújtottak át zenei csemegét a Weiner Leó Zeneiskola művésztanárai.
Szombaton hagyományőrző felvonulással indult a nap. Felvonult a Kecskeméti Néptáncegyüttes, a Ceglédi Fúvós Zenekar és a Maglódi Mazsorett Csoport, az Arany János Református Gimnázium diákjai, a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete, a Kis István Népdalkör. Több helyszínen is előadások színesítették a felvonulást.


A Cifrakertbe érkezve a Polgárrá fogadó ünnepséggel folytatódott a program. Ünnepélyes keretek között Nagykőrös város polgárává fogadták a 2019. május 1. és 2021. április 30. között született csaknem 400! gyermekeket. A vendégeket dr. Czira Szabolcs polgármester köszöntötte, ünnepi beszédet mondott Zsigó Róbert, a Családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára. Az Arany-Napokon családi és gyermekprogramok és koncertek is várták a kilátogatókat: fellépett és nagy sikerű koncertet adott Zoltán Erika, Tolvai Reni, Kasza Tibi.
A vasárnap főzőversennyel indult, a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület szervezésében. 10 csapat részvételével jó hangulatú főzéssel, de gasztronómiai könyvbemutatóra is sor került. Bemutatták Batár Zsolt Botond és dr. Kanyó Terézia: A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája című könyvét, melyet a helyszínen meg is lehetett vásárolni.
Délután átadásra kerültek a Nagykőrösiek Nagykőrösért díjak, amelyet idén dr. Bányai Judit, Kenyeres Borbála, Harcziné Kmetty Enikő, dr. Mocsai Zoltán Lászlóné és dr. Gönczy Béla vehetett át. A zárónapon is ismert zenészek csaptak a húrokba, színpadra lépett például az Animal Cannibals, Vikidál Gyula és a Piramis együttes koncertje zárta a 21. Nagykőrösi Arany Napokat.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...