5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Két templom tornyából mutatják be Abony látnivalóit

A közelgő Kulturális Örökség Napjain országszerte számos település bemutatja épített és természeti értékeit. Szeptember 18-án Abonyt is olyan szemszögből ismerhetik meg az érdeklődők, ahonnan csak ritkán láthatjuk. Ezúttal templomtornyokból tárulnak az érdeklődők elé a város jellegzetes emlékei. – írta meg a Szoljon.hu. A látogatók előtt megnyílik Abony két temploma, pontosabban azok tornyai, ahonnan káprázatos kilátásban gyönyörködhetnek az érdeklődők.

– Idén 150 éve bizonyosodott be, hogy a „Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik…” kezdetű dal valójában a mi városunkról szól. Ez alkalomból Abonyban emlékévet tartunk a híres ének tiszteletére. Így nem volt kérdés, hogy a két tornyot mutatjuk meg – mondta el a lapnak Lőrinczy Veronika sajtóreferens. A szeptember 18-ai látogatás ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, a csodálatos épületek érdekességeit és tornyaikat Markó Ferenc helytörténész, roncskutató mutatja majd be az érdeklődőknek.

Lőrinczy Veronika közölte, a helyi értéktárbizottság a helyi értékek között tartja számon az Abonyi Lajos Falumúzeumot és tárgyait, az abonyi kúriákat, a „Sej, Nagyabonyban…” kezdetű dalt, a tarka borjú legendáját és a Bihari János Zeneiskolát, mely az ország első falusi zeneiskolájaként jött létre. A Pest megyei kisváros jó hírét viszik továbbá az itteni hagyományos termékek, mint például az abonyi méz, a levendula és a belőle készített árucikkek, valamint a helyben termelt homoktövisből előállított italok. Mindezek mellett a városban élő fazekasok munkái ugyancsak hozzájárulnak a település sokszínűségéhez.

A teljes cikk itt olvasható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...