7.4 C
Cegléd
2024. március 6. szerda
spot_img

„Mekk Elek” munkát végzők Cegléden!

Figyelem csalók!

Több, silány felújítási munkát végző csapat járja Ceglédet, akik a házakba becsengetve, vagy hirdetésben ajánlják fel munkájukat – aszfaltozást, bádogozást -, de céljuk elsősorban a megrendelők lehúzása. K. László azért küldte meg figyelemfelhívó levelét lapunknak, hogy „ hátha elolvasva a cikket minél kevesebb ceglédit tudnak becsapni vagy a csalók magukra ismerve elhagyják Ceglédet és környékét.”

„Nyár vége óta egyre több helyről hallom ismeretségi körömből, hogy csaló, silány munkát végző aszfaltozók járják Cegléd utcáit pl. Összekötő út, Ezerjó, Halász utca stb. Utcáról utcára járnak és keresik “áldozataikat”.
Becsöngetnek a kertes házakhoz, ahol még nincs kialakítva szilárd burkolat a kocsibejárónál vagy töredezett a járda. Teherautóval érkeznek, narancssárga egyforma kezeslábasban. Majd jön a mese, a meggyőzés. “Itt aszfaltoztunk a környéken, de elmértük a munkaterületet, kimaradt ez a jó aszfalt.
Olcsón megszámítjuk magának. Minőségi anyag ez, megcsináljuk gyorsan, szépen”.

Ha meggyőzték az áldozatot, munkához is látnak, leterítik a teherautóról az ócska MART aszfaltot, döngölik, elsimítják és már kész is. Felveszik a pénzt, hol többet, hol kevesebbet kit, hogyan sikerül becsapni. Volt, akitől 4-500 000 Ft-ot csaltak ki.

A baj az, hogy ők tudják jól, hogy semmire sem jó, nem időtálló, amit csinálnak. Nincs megfelelő aládolgozás, nincs előkészítés, pár centiméter vastagságban gyorsan látványosan simítják, majd ami a legfontosabb a felületzárás – pl. bitumenes permetezés – elmarad.

Fizetés után jön a felismerés! Pár nap múlva az elkészült kapubejáró feltörik, kikopik, nyomvájús lesz, majd pár hét múlva már a gaz nő közte, a kocsi kereke kihordja az anyagot.

Sajnos, van még egy csapat, akik még durvábban csinálják a csalás, a tévedésbe ejtés mesterségét. Hirdetik magukat írott és elektronikus médiában: “tetőfedés, bádogozás olcsón, gyorsan, nincs kiszállási díj, évtizedes tapasztalat, rögtön kezdünk”. Keresik az idős, a naiv, az adott szóra még alapozó embertársainkat. Kimennek, árajánlatot tesznek, papírt adnak az ajánlatról, majd megegyezés esetén már munkához is látnak.

Ismerősöm is hitt a szónak, a kézzel írt ajánlatnak: csak az esőcsatornát akarta lecseréltetni és a kissé beázó tetőre új bádog lemezt rakatni.

Megjelentek, árajánlatot adtak, nekiestek a munkának, gyorsan leszedték az esőcsatornát, majd közölték, nagy a baj, a gerenda, a tetőléc rohad, a cserép szét van fagyva, már semmire sem jó. Jön a szép szó, a mézes-mázos szavak, a hosszú percekig való győzködés. Higgye el új tető kell, mese nincs, menthetetlen a tető.

Újabb árajánlat újabb győzködés. A gazda rábólint. Már hozzák is az anyagot, pár óra alatt leszedik a cserepet – ne lehessen visszakozni. Egyszerre 6-8-an is dolgoznak, nem szabad nagyon sokáig maradni egy helyszínen, tudják jól. Se munkavédelmi szabályok betartása, se számla, se garancia semmi.

Mi a vége? Az eredeti árajánlat az egyezség egyoldalúan módosul, mert drága az anyag, nagyobb a munka, mint gondoltuk stb.
A vége pedig az eredeti ajánlat kettő-háromszorosának követelése. Millós összegű becsapás az elvégzett és sajnos, silány munkáért.

Vigyázzunk hát, ne higgyünk a szép szavaknak, ne hagyjuk meggyőzni magunkat, nem lesz benne köszönet, higgyék el! Számlaképes leinformálható, megbízható szakemberekkel dolgoztassunk, előre rögzített felmért-árajánlat alapján.”.

A képek illusztrációk!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...