15.6 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Közeleg a Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztivál

Cegléd mindig is büszke volt a hagyományaira, történelmi örökségére. Ezek közük kiemelkedik Kossuth Lajos ceglédi toborzó beszéde (1848. szeptember 24.), amely annyira meghatározta városunk történelmét, hogy a mai napig is több köztér, intézmény viseli Kossuth nevét és városunk büszkélkedhet az egyik legnagyobb Kossuth-gyűjteménnyel.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Kossuth-Kultusz ceglédi hagyománya 2014-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Ezt a történelmi gyökeret éltetjük idén már 25. alkalommal a Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztiválon, amely a környék egyik legrégebbi fesztiválja.

Idén szeptember 24-26. között minden Kossuthról és a reformkori élet felelevenítéséről szól Cegléden. A háromnapos programsorozat dr. Hermann Róbert hadtörténész tárlatvezetésével veszi kezdetét a Ceglédi Galériában. Ezt követően – második alkalommal – kerül megrendezésre a „Kossuth konferencia”, melyre vendégelőadók érkeznek Cegléd határon túli testvér településeiről is, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről és Székelyudvarhelyről.

A Kossuth téren – hagyományosan – városunk első osztályos tanulói fogadják „Kossuth Lajost”, és elevenítik fel az egykori toborzó beszéd magasztos pillanatait.

Szombaton kerül sor a fesztivál egyik leglátványosabb elemére, a hagyományőrző felvonulásra. Idén is a Kossuth Ferenc utcán csodálhatják meg a több száz fős reformkori viseletbe öltözött menetet, melyet huszárok kísérnek fel egészen a Városházáig. Itt térzene, díszsortűz várja a menetet, és egy nagyszerű imitátornak köszönhetően Kossuth maga is megelevenedik; díszszemlét tart és felidézi a híres ceglédi beszédét.

Rajta kívül ünnepi beszédet mond dr. Csáky András polgármester, Szabó István honvédelmi államtitkár.

Egész nap várja az érdeklődőket a Régi Idők Piacztere, melynek helyszíne az Eötvös tér lesz. Hagyományőrző- és népi fajátékok, mesterségbemutatók, állatsimogató nyújt felhőtlen kikapcsolódást a családok számára.

Szombaton délután egy huszártábor kel életre a Kossuth téren, ahol hagyományőrző gyalogosok tüzérek és huszárok gondoskodnak a korhű katonai élet bemutatásáról. Másnap az egyik legközkedveltebb program tér vissza – immár az Eötvös térre -, a Gyermektoborzó. A tematikus játéksor végén az újoncok készen állnak arra, hogy Kossuth seregéhez csatlakozzanak. Lesz itt toborzó, ahol kiképzés alatt menetelni, sorakozni, katonanótákat énekelni tanulnak a gyerekek, falovon vágtáznak, részt vehetnek az őrségváltásban az őrbódé előtt, és kipróbálhatják ügyességüket a céllövöldében. A kézműves foglalkoztatóban kartontáskákat készíthetnek.

Itt lesznek újra a Langaléta Garabonciások, a Bahorka Társulat, a Rutkai Bori Banda, akik a legifjabb fesztivál látogatókat szórakoztatják majd.

A hagyományőrzés a fesztivál zenei vonalát is átfonja. Ebben az évben is olyan nagyszerű zenekarokat, előadókat hívtunk, akik rengeteg nívós elismeréssel büszkélkedhetnek és természetesen egytől-egyig élőben zenélnek majd. Pénteken Zenevonat szuperkoncert lesz az LGT. sztárjaival, Karácsony Jánossal és Solti Jánossal, szombaton Szabó Balázs Bandája zenél, majd Lóci Játszik, vasárnap a Republik zárja a sort.

Az idén is meghirdetjük a mára országos hírűvé vált Kossuth-szakáll mustrát, amelyre bajuszt vagy álbajuszt viselők is nevezhetnek!

Új színfolt az idei fesztivál programjában a Huszárkonyha főzőverseny, ahol ’48-as étkeket készíthetnek a vállalkozó szellemű csapatok vasárnap délelőtt a Kossuth téren.

A háromnap során a rendezvényre kitelepül a Kossuth Múzeum, ahol interaktív játékokkal és szabadtéri kiállítással várják az érdeklődőket. Természetesen a rendezvény ideje alatt nyitva tart a Múzeum is, valamint a Ceglédi Galéria „Kossuth ezer arca” című kiállítása.


Az idei évben is megnyílik a „Kossuth trafik”, ahol ismét kapható lesz Kossuth APÁnk söre, de emellett rengeteg relikviával bővíthetik majd az otthoni Kossuth-gyűjteményüket.

Emellett egész napos kirakodó vásár, hagyományőrző műsorok és számtalan izgalmas program várja a kilátogatókat.

Szeretettel hívjuk Önöket egy kis múltidézésre szeptember 24-26 között a Kossuth Toborzó Ünnepélyre és Huszárfesztiválra!

Bővebb információ: kossuthtoborzo.hu

Détári-Lukács Ágnes ügyvezető

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...