5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Felbontott szavazódoboz

Sípos Mihály független jelölt osztott meg Facebook oldalán a mai napon a fotókat arról, amint a több ellenzéki párt által támogatott Jobbikos nagykőrösi jelölt, Zágráb Nándor bedobja céduláját a szavazóládába az ellenzéki előválasztáson. Azonban a fotónak van egy szépséghibája: nyilvánvalóan látható, hogy a szavazatgyűjtő doboz fel lett bontva, nincs hitelesen lepecsételve.

Az árulkodó fotót eredetileg maga Zágráb osztotta meg Facebook oldalán néhány napja. Mint írja, “Tegnap én is leadtam a szavazataimat. A miniszterelnök jelöltek közül természetesen Jakab Péterre voksoltam és arra bíztatok mindenkit, hogy kövesse a példámat! Miután önmagunkra – a fairplay szerint – nem szoktunk szavazni, ezért a képviselőjelölti voksot László Ferencre adtam, akivel kiválóan tudunk együttműködni az önkormányzati munkánk során. Ebben az esetben viszont arra kérek mindenkit, hogy ne kövesse a példámat, hanem adja le rám a szavazatát 🙂 !”

FRISSÍTÉS: Dr. Horváth Melinda helyi koordinátor adott tájékoztatást a különös eset hátteréről: “A kép Nagykőrösön szept. 21-én készült. Ezen a napon épp mind a három jelöltnek végig volt a saját képviselője ezen a szavazóhelyen. Az urnanyitásról és zárásról minden nap jegyzőkönyvet vesznek fel , melyet a felek aláírnak. Ez történt ezen a napon is. A szavazóhelyen folyamatosan mindig jelen kell lenni legalább két ellenérdekelt félnek. Itt délelőtt délután hárman voltak az ellenérdekeltek és negyedikként délelőtt és délután is volt az előválasztást segítő civil szavazóbiztos is. A képen jól láthatók a plombák is, ezek sértetlenségét később is ellenőrzik. Miután ez a rosszindulatú hír ide felkerült a szervezők utánajártak, hogy nemcsak az előválasztásos ragasztószalaggal, hanem más szigetelőszalaggal is le lehet zárni az urnákat, ha az előbbi elfogyna. Így bőven lesz lesz elegendő a következő napokra. A hasonló vádak, álhírek elkerülése végett jobb, ha minden szavazóhelyen egységesen körbeszigszalagozzák az urnákat. Kérem a jelölteket , hogy tisztességes eszközökkel küzdjenek, a szavazókat pedig hogy jöjjenek választani a hétvégén is, amikor Cegléden Nagykőrösön és Abonyban mind a két napon lesz választás. Csemőben szombaton, Törtelen vasárnap lesz a sátor. Egyedül Cegléden még a jövő héten hétfőn és kedden, lesz választás, a múlt hétvégén elmaradt napokat ekkor pótolják.”

Sípos Mihály jelölt is megkereste lapunkat. Mint írja, “Dr. Horváth Melinda “helyi koordinátor” valótlanul állítja a problémás szavazóládával kapcsolatos időpontot. Nem szept. 21-én, hanem szept. 20-án hétfőn történt az általunk kifogásolt eset. Egy belső levelezőlistán ezért már elnézést is kért, továbbá elismeri, hogy “A hibát a hétfői nyitáskor követhették el…”. A fő különbség a két időpont között, hogy 20-án, hétfőn az általam delegált személyt, a Helyi Előválasztási Bizottság, egyébként jobbikos tagja egy másik településre helyezte át!” A plombákat a doboz átellenes oldalán kellett volna elhelyezni. A ragasztás pedig csak dísz a doboz sarkán. Aki zárt már le ilyen dobozt annak ez egyértelmű. Ez a doboz a fényképezéskor nem volt megnyugtatóan lezárva.

A magyar politikatörténetben első országos előválasztáson ellenzéki képviselőjelöltekre és miniszterelnök-jelöltekre lehet voksolni. A Cegléd központú, Pest megyei 12. választókerületben Zágráb Nándor (Jobbik és a Momentum LMP, Mindenki Magyarországa és a DK támogatásával), László Ferenc (MSZP, Párbeszéd) és Sipos Mihály független jelölt verseng egymással.
Az előválasztáson személyesen és online lehet részt venni, de alá kell írni azt az úgynevezett ellenzéki értéknyilatkozatot, ami többek között kimondja: az előválasztás lényege, hogy „a magyar nép lerázza magáról a Fidesz-KDNP korrupt és becstelen hatalmát”. A Népszava írása szerint a szervezők ügyelnek a csalások kiküszöbölésére: A szavazólapot nem lehet kivinni a sátorból, vagy a szavazóhelyiségből, minden egyes szavazólap egyedi azonosítót – QR-kódot – kap, a regisztrációnál a személyes adatok mellett a lakcímkártya vonalkódját is rögzítik egy adatbázisba.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Ezek már most csalnak. Nevetséges az egész bohóckodásuk. Miskolcon is 2.000 Ft-ot ígérgettek az embereknek. Ha nem tévedek Göd közelében felborult egy szgk. a sofőrt kórházba vitték. A kocsiból szavazólapok terítették be az uttestet, s nagy mennyiségű készpénz volt a kocsiban. Ezekre a retkekre az szavazzon, akinek nyolc anyja van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...