12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Városvédők Szentendrén

A Városvédő Egyesület családjai részére meghirdetett kirándulásra alig pár nap alatt teltházas jelentkezés történt. Az elnökség úgy döntött a gyerekek, a fiatalok utazási költségét az egyesület fizeti. A tartalmas, látnivalókban gazdag programot Oszlánczi Ferenc állította össze.

A megérkezést követően egy kis meghitt ünnepségre került sor. Kocsis István elnök köszöntötte dr. Túri Józsefet, akinek aznap volt a születésnapja. Hozzá csatlakozva Soltészné Judit egy szép kis dallal kedveskedett az ünnepeltnek.

A lelkes idegenvezető hölgy segítségével hosszabb sétát tettek a ceglédiek a városban, és alaposan megismerkedtek Szentendre történetével, a Duna kanyar déli kapujával. Többek között megtudták, hogy a város egykori területén a rómaiak Ulcisia Castra (Farkas vár) néven erődöt építettek, amely Marcus Aurelius kedvenc tartózkodási helye is volt. Szentendre nevét, egy 1146-ból származó latin nyelvű oklevélben említik első alkalommal Sanctus Andreasként.

Az 1929-ben alapított szentendrei Művésztelepnek is köszönhetően ma igazi kulturális központ a város. Számos állandó múzeum és időszakos kiállítás várja a külföldi és hazai turistákat. A mediterrán hangulatot árasztó ódon utcákban járva, többek között megtekintették Rab Ráby házát is. A templomdombról nagyszerű panoráma nyílt a városka zegzugos utcáira, háztetőire, magára a Dunára.  Miután kellően elfáradtak, sétahajózáson pihenték ki magukat. Visszaérkezve Mikola Szjardrisztij „A világ legkisebb aranytárgyai” című gyűjteményében gyönyörködtek mikroszkópokon keresztül. Újabb állomásként az országban elsőként létrehozott Marcipán Múzeumban jártak, rácsodálkozva a szebbnél szebb alkotásokra.

Az egész napos jól sikerült programot a ceglédberceli „Borkápolnában” borkóstolással zárták.

KI

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....