4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Első kézből a magyar honvédség jövőjéről

Történelmi léptékű fejlesztés történik a Magyar Honvédségben, ennek részletei, folyamata, a technikai eszközbeszerzés, rendszerbeállítás bennünket – ceglédi nyugdíjas katonákat – természetesen érdekel.
A Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület már ez év tavaszán tervezett előadást e témában, melyet a járványhelyzet miatt csak szeptember 30-án lehetett megtartani. Baráth István vezérőrnagy a MHP törzsfőnök támogató helyettese szívesen jött Ceglédre, felidézte a negyed századdal korábbi emlékeket, amikor itt szolgált néhány évig. Érdeklődéssel hallgattuk előadását, melynek bevezetőjében röviden szólt az elmúlt évtizedekben megvalósult képesség csökkenésről, napjaink kihívásairól, melyekre válaszként indult be a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program.
Az egyesületünk tagjai aktív szolgálatuk idején számos alkalommal átélték egy-egy új technika rendszerbeállításának szépségeit, nehézségeit, de sajnos az esetenkénti fejlesztés mellett gyakran a leépítés, kivonás, szervezet és létszámcsökkenés volt a meghatározó. Az előadásból kiderült számunkra, hogy a helyzet most más, a technikai fejlesztések nagy része már szerződéssel megkötött, aláírt állapotú, számos részénél már a beszállítás is folyamatban van.
A honvédelmi és haderőfejlesztési program fontos jellemzője még az is, hogy a hazai védelmi ipar széleskörű fejlesztése kerül előtérbe, aminek gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása is jelentős lesz.
A nyugdíjas tagjaink téma iránti érdeklődését hozzászólásokkal és számos kérdés feltevésével bizonyították, melyre Baráth vezérőrnagy úr készséggel válaszolt és ígéretet kaptunk a haderőfejlesztés későbbi időszakainak, eredményeinek bemutatására is.

Koroknay Csaba ny. alezredes
Fotó: Karmacsi László ny. százados

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....