13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

50 éves a nyársapáti óvoda

Nyársapát község óvodája 1971. október 1-jén nyitotta meg kapuit 1 csoporttal, egy óvónővel és két dajkával. A fél évszázados születésnapot 2021. október 1-jén ünnepeltük az óvodások, Földi László országgyűlési képviselő úr, Kis Miklós polgármester úr, dr. Bicskei Krisztina jegyző asszony, az óvoda volt és jelenlegi dolgozói megtisztelő jelenlétében.
A gyerekek már reggel megkezdték az ünneplést torta, csodás bábjáték Benedek Elek: A kiskakas gyémánt félkrajcárja meséjével.


Délután 4 órakor az óvoda nagycsoportosai nyitották vidám műsorukkal a szülinapi ünnepséget. Az Apacuka zenekar Tükör című számát adták elő nagy átéléssel mindenki örömére. Földi László országgyűlési képviselő mondott ezután köszöntőt, úgy igazán a gyerekekhez szólóan. Énekeltek is együtt, ami az ovisoknak és nekünk vendégeknek is nagyon tetszett. Ezután a fenntartó nevében Kis Miklós polgármester úr mondta el gondolatait. Az óvoda első óvónője, Fodor Ferencné Gyöngyvér egészségi állapota miatt sajnos nem lehetett jelen, de elküldte visszaemlékezését a kezdetekről, amit Szőke Piroska Andrea óvodavezető olvasott fel:

„Szeretett óvodám, óvodai dolgozók, óvodások! Kedves Vendégek!
50 éves az óvoda … benne az egész aktív életem, fiatalságom. 23 éves voltam 1971. október 1-jén. Azt mondta a tanácselnök:
Gyöngyvér! 2 hét múlva munkába állsz.
Hogy állnék? Másfél éves a lányom.
Hozod Őt is. Ahol a falu 40 óvodás gyermeke elfér, csak elfér az óvónéni gyermeke is.
Így is lett. Két nappal a nyitás előtt még üres volt az óvoda, be kellett rendezni. Bognár Pista tanácsi dolgozóval, Bekker Jancsi sofőrrel elmentünk Budapestre, a Centrum áruházba és nyitástól zárásig bevásároltunk. A lábasoktól a kanalakig, a törölközőktől a poharakig, az asztalterítőktől a tányérokig, a játékoktól a függönyökig mindent megvettünk. 1-én megvolt az ünnepélyes megnyitó, másnap munka. Volt izgalom, sírás-rívás, de a sok újdonság egy-két hét alatt megvigasztalta a gyerekeket. A nagy játszótér már akkor rendelkezésünkre állt hintával, homokozóval. Az óvodához nekem volt egyedül fogalmam a faluban, mivel másfél évig a ceglédberceli óvodában dolgoztam. Nyomtatványok nem voltak, nem tudtam hova könyvelni, nem volt egyszerű a helyzet. Egy óvónővel, két dajkával, 40 gyerekkel azért elindultunk. Tízóraihoz, uzsonnához én vásároltam be. Egy füzetbe írtam mit vettem és mennyiért. A dajka nénik elkészítették. Emlékeim szerint az ebédet a Nagykőrösi Konzervgyárból szállították. Nem volt zökkenőmentes az indulás, de örökre emlékezetes marad. Szerettük az ünnepeket. Az első évzáróra az SZMK elnöktől, Sárik Gyulánétól egy fényképalbumot kaptam, hangsúlyozva, hogy ez nem az enyém, hanem az óvodáé. Rakjunk bele fényképeket, örökítsük meg a fontos eseményeket! Úgy emlékszem, 4 vagy 5 darab van, biztosan meg lehet nézni. Szép emlékek.
Mesélhetnék még, de gondoltam, a 60 éves jubileumon folytatom az óvoda történetét (sírva röhögő szmájli). Nagyon sajnálom, hogy nem lehetek itt, ez az első jubileumi ünnepség, amit kihagyok. Minden gondolatban veletek vagyok, kívánok szeretetet, békességet, boldogságot, jó egészséget mindenkinek. Addig is szeressétek az óvodámat, vigyázzatok rá!
Gyöngyvér óvónéni”

Természetesen – amiről Gyöngyvér írt – meg lehetett nézni a fényképalbumokban lévő fotókat és egyéb érdekességeket azon a kiállításon, ami már az óvoda bejáratánál fogadott bennünket, illetve egy időkapszulába elhelyezhettük a jövő óvodásainak szánt üzeneteket.
Meglepetésként, haladva a korral egy kisfilmet készítettek az 50 éves évfordulóra nagy szeretettel, amit meg is nézhettünk az ünnepségen. Köszönet a film szereplőinek: Bognár Istvánnak, Dobos Józsefnek, T. Nagy Andrásnak, Biró Csillának, Mogyorósi-Erdős Beátának, Fónagy Adriennek és az iskolásoknak, hogy vállalták emlékeiket a nagyközönség előtt. A felvételeket kisfilmmé Makó András állította össze.
A gyerekek legnagyobb örömére egy igazán jól sikerült interaktív koncertet adott a Répa, Retek, Mogyoró Együttes.
A műsor után az SZMK elnöke, Mogyorósi-Erdős Beáta és Tóthné Kapus Diána egy gyönyörű fényképalbumot adott át az óvoda vezetőjének, hogy folytatni tudják az óvoda emlékeinek dokumentálását a jövő számára.

Ezt követően az óvoda udvarának közepén egy gesztenyefát ültetett el Kis Miklós polgármester úr, Bognár István, Dobos József és T. Nagy András. A fa mellé helyezték el azt az időkapszulát, amibe az ünnepség elején írt gondolatokat raktuk. A Szarka György által készített kapszulát majd 50 év múlva bontják föl az akkori ünneplők, a mostani óvodások.
Egy születésnap sem múlhat el torta nélkül, így az óvoda szülinapját is egy közös tortázással zártuk.
Köszönjük minden szervezőnek, segítőnek, támogatónak a munkáját, ami nélkül mi vendégek nem érezhettük volna ilyen jól magunkat ezen a csodás születésnapon.
Köszönettel: Nagyné Kovács Éva

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....