10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Egy sportági találkozó margójára…

Az egykor szebb napokat megélt ceglédi atlétika szeniorjai 12. alkalommal gyűltek egybe a közelmúltban, a Kürti Béla Sportmúzeumban. A 20. század utolsó három évtizedének képviseletében Cegléd és vonzáskörzete jeles sportemberei, országos bajnokok és magyar válogatott sportolók emlékeztek fiatalkori szenvedélyük emlékeire. A rendezvény „korelnöke” a 91 éves Ócsai Károly volt, aki a CVSE magasugrójaként 1949-ben volt tagja a magyar ifjúsági válogatottnak.

A sportok királynője, úgy is, mint minden sportág alapját képező „intézmény” tartósan hiányzik a város választható sportágai közül. Ezen túl hiányzik a minimális feltételrendszere, nincsenek meg az alapfokú (netán minőségi…) edzési és versenyzési feltételei sem. A Malomtó-széli sporttelepről szanálták a 400 méteres futókört, az ugró- és ügyességi versenyszámok színtereit. Mostanra már helyet is nehezen lehet találni a városi tulajdonban lévő sporttelepen (évtizedekig a MÁV volt a terület, egyben a pálya tulajdonosa).  Ezzel együtt a találkozó résztvevői bíznak a mielőbbi, új műanyag borítású, hiteles pálya megépülésében.

Az atlétikai pálya mely korábban – 1925-ben – úgy került megépítésre, hogy az akkori városi vezetés azzal járult hozzá a labdarugó pálya megvalósításához, ha azt egyidejűleg az atlétikai pálya is övezi. Később, ezen felül  az Építők, majd  a  Honvéd  Bem  SE  pálya is  igényes komplexummá fejlődött  a  honvédség  fejlesztési programja  részeként, szolgálva  városi  igényeket is.  A füves pályát 400 méteres futópálya és lelátó is övezte. Ma már nyoma sincs a fejlett sportcentrumnak, atlétikai pályáról ne is beszéljünk, hol van az már, amikor két polgári atlétikai szakosztály is működött Cegléden, az egyiken Kovács Nándor, a másikon Magyar Antal volt az „úr”. Nem elfelejtve, előbbi a Várkonyi István, utóbbi a volt Mészáros Lőrinciskola testnevelői is voltak a nap egyik felében.

Rajtuk kívül is elkötelezett testnevelők széles köre állt az alapfokú felkészítés szolgálatában (Dobó Zoltán, Újvári Ferenc, Németh Lajos, Papp Gyula, Fenyődi Miklós, Ecsedi László, Szabó Pál, Nagy Gáborné, Ács Tibor stb)

De külön szólnunk kell a Kossuth Gimnázium testnevelőiről, akik mély nyomokat hagytak maguk mögött az atlétika megszerettetésében és képességek kifejlesztésében. A Cegléden végzett és továbbtanulni szándékozó felvételizők sokan hálálkodtak tanáraiknak a sikereik után, amikor többen magyar bajnokságot is nyertek versenyeiken és képviselhették a nemzeti színeket.

Egy fontos tanulságot levonhatunk, az atlétikai előképzettség és a versenyzés művelete minden sportág alapjainak fontos részét képezik. Erre hívta fel a figyelmet ezúttal is a XII. Szenior Atlétikai Találkozó, melyen részt vettek most is az  ország több  településéről is, egykori sporttársak.

Magyar László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...