A Kátai úton Pákozdi Sándor sütötte a finom kenyereket, szinte szomszédunk volt, néha-néha nekünk gyerekeknek készített kis cipót, mely nem volt több negyed kilónál, de hatalmas volt az íze. Sanyi bácsi szerette a gyerekeket, nekiállt hát velünk játszani. Volt, amikor vonalra pénzt dobáltunk, mi tíz-húsz filléreseket, Sanyi bácsi pedig kettő és öt forintosokat dobált, akinek közelebb volt a pénze a vonalhoz, az választhatott, hogy korona vagy fillér és feldobta. Ha koronát választottuk, sok két-öt forintos is erre az oldalára esett, ő nem bánta, hogy vesztett, inkább örült a kölykök örömének. Ezek a történetek 61 évvel ezelőttiek. Később Sanyi bácsi a fiamnak is sütött cipót, amit el is vittünk az óvodába, ahol belengte az illat az egész épületet. A gyerekek jóízűen befalatozták a finomságot.
1972-ben egy család megkért, vigyem el őket Nádudvarra a rokonokhoz. Amikor megérkeztünk, nemsokára a kemencéből a gazda kivett egy hatalmas kenyeret, szinte melegen elkezdte felszelni, a szelet igen nagy volt, mondtam: még én ekkorát nem is láttam. Két szeletet adott: „Vidd haza Ceglédre és mutasd meg! Ugyan nem minden nap sütök, egy hétig is esszük.” 70 cm-es volt a szelet, majd 5 embernek is elég volt!
Egy szónak is szász a vége, bármilyen finom a pörkölt, vagy akár a rántott hús, ugyanazt három nap múlva már nem olyan étvággyal fogyasztjuk, de a kenyeret reggel-délbe-este bármivel is fogyasztjuk, soha meg nem unjuk. Szerettük gyerekként a „proletárszendvicset”, ami jóféle kenyér zsírral megkenve, összeborítva, hagymával máig is finom étel.
1976-ban magam is jártam bent a kemencében. A pesti Rákóczi sütőipari cégnél kellett hertet, azaz a kemence alján lévő lapokat kijavítani, kicserélni. Délután háromkor érkeztünk, de a kemence még forró volt, óvatosan slaggal belocsoltunk, hogy némileg visszahűljön. Vártunk kb. 3-4 órát és elkezdtük a munkát. Hárman voltunk, és csak 2-3 percet tudtunk bent dolgozni, még mindig igen meleg volt a kemence belsejében. A hasunk alá egy deszkát tettünk, a fejünkre és a hátunkra lisztes zsákot tettünk, mielőtt bementünk, hogy a boltív felső hőjétől védjen bennünket. A lábunkra pedig kötelet kötöttünk, ha netán elájulnánk, a kint lévők ki tudjanak húzni. Mikor végeztünk az aljával, a kemence szélét, ahol találkozik az alja és a boltív, sós agyaggal ki kellett tapasztani, néha még olyan meleg volt, hogy a gőz is felcsapott, egyszer a jobb fülemen a bőrt is megpenderítette, kemény meló volt.
Tisztelet a parasztnak, a molnárnak, a péknek és a Teremtőnek!
Józsi bá’