11.9 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Feszült hangulatú roma közmeghallgatás

Október 18-án a Városháza tanácstermében tartotta meg a Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a közmeghallgatását, amelyen részt vettek a nemzetiségi képviselőkön kívül dr. Csáky András polgármester, Hegedűs Ágota alpolgármester asszony, dr. Diósgyőri Gitta városi jegyző és László Ágnes önkormányzati képviselő is. A lakosság panaszai és kérdései megválaszolása közben feszült hangulatú szóváltás alakult ki a nemzetiségi önkormányzat vezetője és a polgármester között.

Az első hozzászóló egy Szűcs-telepi lakos volt, aki elmondta: nehezményezi, hogy a közelben lakó roma család nem illeszkedik be, koszos, szemetes a lakókörnyezetük, megjelentek a patkányok is és hiába próbálnak szólni nekik, nem hallgatnak senkire, viszont késsel fenyegetik meg azokat, akik szóvá teszik az életformájukat. Magyarként mondom, hogy ezek az ide betelepedett cigányok, lejáratják a tisztességes ceglédi romákat. Korábban jól működött a roma-magyar kapcsolat a Szűcs-telepen. Egy parkot is létrehoztunk közösen és együtt gondoztuk” – mondta el a Szűcs-telepi lakos.

Jakab István válaszában kifejtette: a Roma Nemzetiségi Önkormányzat nagyon sok vitás ügyet simított el és oldott meg az elmúlt 7 évben, de az említett család valóban nagyon problémás. Több ízben meglátogatták őket a körzetben illetékes László Ágnes képviselő asszonnyal is, de nem hallgatnak senkire és jogi úton sem lehet lépéseket tenni. A Szűcs-telepi parkkal kapcsolatban elmondta, örül a jelzésnek és segíteni fognak a rendbetételében.

A következő hozzászóló egy Köztes utcai lakos volt, aki arról kérdezett, milyen vitája van Jakab István elnöknek és Csáky András polgármesternek, ahogy arról olvasni lehetett a médiában.
Jakab István röviden kifejtette a korábban már cikkekben megfogalmazott kifogásokat: Sértve érezzük magunkat, mert elmúlt néhány évben a legsikeresebb roma önkormányzat voltunk és vagyunk, de egy köszönömöt nem kaptunk a polgármestertől a 2020-as évi beszámolónk után, sőt nem is támogatott minket, hanem tartózkodott a szavazásnál. Nekünk az alpolgármester asszonnyal kell egyeztetnünk minden ügyben, de mégiscsak a polgármester úr a város első számú vezetője és van, amit vele együtt kellene átbeszélnünk, ahogy korábban is tettük az előző városvezetővel. Úgy érezzük, nem vagyunk emberszámba véve, hihetetlen, hogy egyszer nem tudott velünk asztalhoz ülni. Magánembereket fogad, de engem, aki több ezer romát képviselek, nem. Sem telefonon, sem személyesen nem elérhető. Most viszont itt van és Önhöz fordulok: Polgármester úr, köszönöm, hogy itt van, megtiszteltetés számunkra, hogy egy asztalhoz ült velünk és elmondhatom, hogy nem akarunk harcolni. Mi meg lettünk választva és az energiát, amit egymás elleni harccal pazarolnánk, inkább a kitűzött cél, a roma és a többségi társadalom békés együttélésére fordítsuk. Nagyon sok beköltöző roma okoz nagy károkat a helyi romáknak és a nem romáknak is. Nekem személy szerint önnel semmi problémám nincs, csak az, hogy nem hajlandó velünk leülni egyeztetni. A Covid járvány elején is kerestük, mint orvost is, mert féltettük a szegényebb romákat, de akkor sem volt hajlandó felvenni velünk a kapcsolatot. Ennek ellenére békejobbot nyújtok és kérem dolgozzunk együtt a ceglédi romákért.”
Dr. Csáky András válaszában kijelentette: őt nem keresték Covid-ügyben, viszont a polgármester segítséget kért a járvány alatt az ugyeri roma gyerekek részére ebéd kiszállításában a nemzetiségi önkormányzattól, de ők nem segítettek. „Nem vagyok megelégedve a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkájával” – zárta szavait a polgármester.

Jakab István visszautasította a vádakat és kifejtette: a helyi médiában több alkalommal szóvá tették, hogy semmilyen segítséget nem kaptak a járvány alatt és a polgármester részéről egyszer sem volt vitatva ez a tény. Hozzátette: felmérést készítettek, hogy az iskolabezárás idején ki igényel ebédet az Ugyerben, de megdöbbenésükre nem igényelték az ebédet a családok, ezért nem volt értelme a kiszállításnak és nem is volt olyan gépjárművük, amely meg felelt volna a higiéniai előírásoknak, hogy ételeket szállíthassanak ki.

Szóba került a közelgő Roma-karácsony és csomagosztás is. Jakab István elmondta évek óta 300-nál több csomagot osztanak szét a Művelődési házban tartott rendezvényen. Ha kapnak valamit a romák tőlünk, akkor mi is kérhetünk valamit tőlük. Tudják, hogy törődünk velünk, számíthatnak ránk, ezért hallgatnak ránk a vitás ügyekben, ezért tudok közéjük állni, mikor kést rántanak egymásra, mert tudom, hogy tisztelnek. Ezért lehet hatékony és eredményes a munkánk. Kérem a polgármester urat, hogy engedjen minket dolgozni a romákért! Mi köztük élünk, nem szakemberektől tanultuk, hogy kellene megoldani a problémákat, hanem a gyakorlatban tanultuk meg, mivel között élünk és ez bevált.” – mondta Jakab István.

A fórum végén egy hozzászóló megköszönte Jakab István munkáját, mint elmondta: a romák meg vannak elégedve a nemzetiségi önkormányzat elvégzett munkájával és hálásak, mert összetartják a romaságot és példát mutatnak a romáknak és magyaroknak is.

A fórum légkörét végig meghatározta a Jakab István és Csáky András közötti konfliktus, ami – annak ellenére, hogy a roma vezető békejobbot nyújtott a városvezetőnek – nem tudott oldódni a találkozó végére sem. Az esemény végén Jakab István megköszönte a részvételt. Dr. Csáky András polgármester viszont búcsúzás, köszönés nélkül távozott. Ezt látva egy roma férfi felugrott a helyéről és – többek helyeslése közepette – kiabálni kezdett: „Egy ilyen gesztust, amit az elnök úr Ön felé nyújtott így elutasít! Ez a rasszizmus!”

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. … a romák meg vannak elégedve a nemzetiségi önkormányzat munkájával…” de jóóóó!!! Milyen “munkát” mutatott fel az említett szervezet a követelőzésen túl?
    Egy tekintélyelvű, öntörvényű közösségben nem szavazással dőlnek el a kérdések! (lásd katonai szervezetek, yakuza, moszad stb…)
    Anno, volt a vajda és pont. Ha volt probléma, volt kihez fordulni, volt egyértelmű megfellebbezhetetlen döntés és pont!
    … most mit mond a roma önkormányzat vezetője? “…„Ha kapnak valamit a romák tőlünk, akkor mi is kérhetünk valamit tőlük.” (ami nálam súrolja a “vesztegetés” fogalmát…)
    Ha pl. “egy problémás családnak” felajánlaná mondjuk a roma önkormányzat vezetője, hogy itt vagyunk huszonhárman, meg egy teherautó, és hétfőn kitakarítjuk a portátokról a szemetet… de mi is kérnénk valamit…
    Szerintem a polgármester úr is -a város lakosai nevében- karácsonyi csomagot küldene az említett családnak, és külön nevesítve köszönné meg a roma önkormányzat munkáját, mondjuk az évértékelésekor.
    Még talán abban is egyetérthetünk, hogy kezdésként “adjunk”.
    Igen… adunk segítséget, de kérünk lehetőséget… (ami úgy is fordítható, hogy ha nem adsz lehetőséget, ne várj segítséget!)
    U.i. “a cigánykártyában nincs Jolly Joker! Mégis egyesek részéről a “rasszista” megbélyegzés manapság már AZZÁ vált.)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...