9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Hamarosan a 100 főt is meghaladja az ápoltak száma

A Covid-járvány negyedik hullámában október 27-e óta újra kijelölt intézmény a ceglédi Toldy Ferenc Kórház covid-betegek számára. Korábban csak tesztelték a betegeket és pozitív fertőzötteket továbbirányították egy budapesti kijelölt intézménybe. A ceglédi kórházban a központi rendelkezés szerint először 40, majd 74 ágyat kellett biztosítani, amely a hétvégére betelik és jövő héten várhatóan a 100 főt is meghaladja majd az ápoltak száma. Információink szerint a kórházba került betegek körülbelül fele oltott, fele oltatlan, de az oltott betegek inkább enyhe, középsúlyos tünetekkel gyógyulnak, nem kerülnek intenzívre, gépi lélegeztetésre.

A covid-betegek számára most nyitott osztály mellett – a nagyszámú megbetegedések miatt előreláthatólag – a jövő hét folyamán az Ápolási osztályon is nyitnak egy covid-osztályt, az ápolási osztály betegei pedig ütemezetten ismét átkerülnek Nagykőrösre.

Információink szerint a mostani betegszám növekedés országosan és helyileg is összevethető az egy évvel ezelőtti adatokkal. A 3. hullám elején hasonló ütemben emelkedett a kórházi kezelést igénylő betegek száma, akkor is október végén lett kijelölt kórház a ceglédi. Jelenleg azonban az akkori 40 %-kal szemben, csak a betegágyak 10 %-át kell biztosítani a covid-betegek részére. Ez nem okoz nehézséget a ceglédi kórházban, de az intenzív osztályon kevés ágyat tudnak biztosítani, mert kevés az intenzíves orvos. Az ellátást csak úgy tudják biztosítani, ha az osztályokról hívják be az orvosokat, ezért a halasztható műtétek, diagnosztikus és terápiás beavatkozások ismét halasztásra kerülhetnek.

Ugyan nem kívánják leállítani az elektív beavatkozásokat, de mérlegelnek és a személyi állomány szűkössége miatt csak a sürgős beavatkozásokat végzik el.

A ceglédi kórházban az előző hullám csúcspontjaként az év elején csaknem 300 covid-beteget ápoltak, mert akkor több fekvőosztályon alakult ki fertőzésgóc és mintegy 150 fő a kórházban kapta el a vírust, míg 150-en pedig betegen kerültek be. Jelenleg nincs a kórház belső osztályain tömeges fertőződés, a most ápolt mintegy 70 covid-beteg kívülről került be az intézménybe, a kijelölés óta eltelt egy hét alatt.

A Toldy Ferenc kórházban és a rendelőintézetben oltás is zajlik, elmondható azonban, hogy nem erős az oltakozási kedv, körülbelül napi 50 oltást adnak be az intézményben, mert nem jelentkeznek többen. A november 22-ei héten azonban kampányoltásra kerül sor, amelyben egész nap regisztráció és beutaló nélkül lehet igénybe venni a vakcinákat. A Szputnyik kivételével minden oltás rendelkezésre áll, első, második, vagy harmadik ismétlő oltásként is. Az oltakozóknak azonban mégis érdemes regisztrálni az oltásra, mert azzal elkerülhető, hogy a várhatóan nagy érdeklődés miatt tumultuózus jelenetek alakuljanak ki. Az oltakozást több helyszínre a kórházba és a rendelőintézetbe is szervezik.

A járvány előrehaladtával újra egyre többen veszik igénybe a tesztelést. A hivatalos út erre a háziorvos felkeresése telefonon, aki a mentőszolgálatot értesíti, ők pedig elvégzik a tesztet. Egyre többen jelennek meg azonban a kórházban tesztelésre, ami azért nem szerencsés, mert éppen azért van látogatási tilalom az intézményben, hogy minél inkább védjék a bentfekvő betegeket a fertőzéstől. A probléma megoldása lehet, hogy hamarosan megegyezik Cegléd Város Önkormányzata a mentőszolgálattal arról, hogy egy tesztpontot alakítanak ki a régi Cedent rendelő helyén, ahová a háziorvosok elirányítani tudják a tesztelni kívánt betegeket.

(A képek a tavaszi oltási kampány idején készültek a kórházban, áprilisban volt olyan hétvége, amikor közel 4000 oltást adnak be.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...