4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Évzáró körkép

Lapunk 2021. decemberi évzáró lapszámában egy körképet készítettünk arról, hogy az elmúlt évre visszatekintve a dr. Csáky András polgármester és a ceglédi önkormányzati képviselők munkájukban mit tartottak a legfontosabb kihívásnak és eredménynek, illetve a közeljövőben van-e a lakókörzetet érintő fontos fejlesztés kilátásban.

Dr. Csáky András polgármester

A mögöttünk hagyott bő másfél év legnagyobb kihívását a Covid-19 járvány okozta. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy bár sporadikus esetek előfordultak, de komolyabb fennakadást a város működésében a járvány nem okozott. Eredménynek tartom azt is, hogy a gazdaság visszaesése és a – kompenzáció ellenére – több százmilliós forrásmegvonás miatt az önkormányzat intézményeinél és vállalatainál egyetlen munkavállalótól sem kellett megválnunk, intézményeink működése zavartalan volt.

Gondos gazdálkodásunknak köszönhetően – testületi döntés alapján – bérleti díj csökkentés formájában több tízmillió forinttal enyhítettük a ceglédi vállalkozók terheit. Örömteli számomra, hogy a hosszú évek óta folyó beruházásaink (Nagykőrös-Cegléd kerékpárút, sportcsarnok) befejezése belátható időn belül megvalósul.

Nemcsak a mögöttünk hagyott, hanem az előttünk álló esztendő is nehéznek tűnik. Az iparűzési adónkból jövőre is egy nagy szeletet lecsípnek, a gépjárműadót sem kapjuk vissza, és még nem tudjuk mennyi ún. szolidaritási adót kell a központi költségvetésbe befizetnünk.

A minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatos rendelet, továbbá a különböző ágazati béremelésekkel kapcsolatos jogszabályok már megjelentek. Az energiaárak – különösen a gáz – jelentős emelkedése is gondot jelent. Azt, hogy a költségvetésből mennyi támogatást kapunk, jelenleg még nem tudjuk.

Minden gondunk ellenére a legfontosabb, hogy a járványt legyőzzük. Ennek egyik legfőbb fegyvere, ha minél többen beoltatjuk magunkat. Az oltással nemcsak magunkat, hanem környezetünket is megóvjuk, aki eddig még nem élt a lehetőséggel, kérem, oltassa be magát. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra.

1 vk. Hegedűs Ágota alpolgármester, települési képviselő

Az 1. számú választókerület önkormányzati képviselőjeként elmondhatom, hogy az 2021. év sem telt el tétlenül. Az általam képviselt városrészben a pandémia ellenére sem álltak meg a fejlesztések. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Kossuth Ferenc utcán immár két okos zebra segíti a közlekedést, illetve sokunk megnyugatására egy sebességmérő kamera kihelyezése is megtörtént, mely reményeim szerint nagy mértékben hozzájárul a gyorshajtások számának csökkenéséhez. A lakosok együttműködésének és bizalmának köszönhetően a körzet két utcáját tudtuk egyirányúvá tenni, illetve a belváros parkolásának égető problémáját is sikerült enyhíteni több parkolóhely kialakításával. Elkészült a régóta húzódó Rákóczi út 19. társasház mögötti járda. A gyerekek nagy örömére egy új eszközzel és egy napvédő vitorlával bővült a Kossuth F. utcai játszótér.

A körzetem határában megújult a nagyforgalmú Szent Imre Herceg utca. Munkám során nemcsak a körzetem „látványos” fejlődését tekintem szívügyemnek, hanem az idősek, rászorulók, hátrányos helyzetben élő ceglédiek segítését is. Nagy örömömre szolgál, hogy az oktatási, nevelési intézmények, a Gyermekjóléti Központ, a Szociális Otthon, a városban működő ellátó intézmények és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkatársai, képviselői bizalommal keresnek meg és kérnek támogatást, segítséget az ügyek megoldásában.  Remélem, hogy a város fejlődése nem áll meg és számíthatunk újabb előremutató változásokra.

2 vk. Rimóczi Gábor települési képviselő

A fejlesztés nem állt le a választókerületben. Korábban a Kossuth F. u. 38-40.  felújítása történt meg, majd a Kossuth F. utca körzetemben található részét sikerült teljesen megújítani. Ha az időjárás engedi, akkor még a Kossuth F. u. 52.-54.-56. számú házak járdafelújítása is elkészül.

A játszóterek, parkok eszközeinek felújítása, karbantartása nagyon fontos. Sajnos a rongálás megelőzésére már nem elég a kerítés. Kamerarendszer kiépítése vált szükségessé. A Boróka játszótéren már a közeljövőben, a többi parkban pedig – a kamerarendszer bővítése után – jövőre lesz aktuális.

A parkolás átmeneti megoldására bővítés történt a Rákóczi úton. Ezzel együtt a lakóépületek belső udvarának parkolás gondja is enyhült. Az előző évben sikerült felújítani, leaszfaltozni a Rákóczi út 35. szám belső udvarát. Ezzel természetesen nem ért véget a munka, elkészültek a Rákóczi út 60. felújításának tervei. Bízom benne, hogy jövőre ez is elkezdődhet.

Jó utakra, járdákra van szükség. Meg kell újítani a középületeket is. Jó hír a ceglédi lakosoknak, hogy hamarosan elkezdődhet a Gimnázium teljeskörű felújítása, illetve a Várkonyi iskolában a kosárlabdacsarnok és a városi sportcsarnok is befejeződik.

3 vk. László Ágnes települési képviselő

A 2021. évben számos beruházás került megvalósításra és tucatnyi egyéni probléma megoldásra.

Továbbra is nagy sikere van az általam a képviselőtestület asztalára tett két programnak. Ezek alapján, mintegy 2000 gyümölcsfa került ceglédi honfitársaink birtokába és többszáz méternyi járdaszakasz újulhatott meg. Közvilágítás kialakítására került sor a 311. út mellett, a Vak Bottyán utca egy szakaszán. Korrigáltuk a közvilágítás hibáját a Bem utca 2. előtt és ugyanitt megoldásra került a csapadékvíz elvezetés is. Elkészült a Szűcstelep „C2”-es főgyűjtő csatornájának rekonstrukciója, becsatlakozó utcák bekötése. Vízelvezetési problémák kerültek megoldásra a Vitéz és Bem utcában.

Elkészült a Jászberényi út kerékpárút, nem úgy ahogy szerettük volna, de biztonságosabb lett. A Hubertus park lassan megtelik élettel: kutyafuttató, levendulás, szaletli (Czigle Egyesület) és az előttünk álló feladat még itt is rengeteg.

Nagyon nagy előrelépés, hogy a Szűcstelepen a MÁV területen sikerül felszámolni az illegális hulladéklerakót és elértük a terület lezárását és a térfigyelőrendszer kiépítését. Ebben a városrészben elkészült a Pacsirta utca útalapja, a parkot virágok díszítik és közvilágítás teszi biztonságossá.

A jövőt tekintve számos terv van készülőben, de korai lenne róluk bármit is mondani. Egyeztetni kell szakemberekkel és elsősorban a lakossággal. Ezúton kívánok mindenkinek Áldott Békés Ünnepeket és Boldog Új Évet!

4 vk. Klément György települési képviselő

A legnagyobb sikernek az Aszaló utca központi vízhálózatának gerincvezeték fektetését és telkenkénti bekötését tartom – ez sok tízmillió forintos beruházás és régi adósság volt a lakosok felé. Útalapot kapott a Dinnyéshalom dűlő egy része, a munka jövőre folytatódik. Csengeri utcában a csatornahálózat rendbe tétele történt meg. A Puttony utca végre szilárd burkolatot kapott, az őszi-téli sáros utca sok bosszúságot okozott eddig a gyerekes családoknak.

Közvilágítás fejlesztés történt a Vadász utcában és külterületen is több helyen lámpákat helyeztünk ki. Csapadékvíz elvezetési munkálatok a Lövölde utcában és a Béke téren valósultak meg, a Darázs utcában pedig szikkasztóárkot alakítottunk ki.

A tervekre térve a Búvár utcában a páros oldali járda, ahogy a Czigle téren a Köztes és Kékkő utcák között a víz- és villanyellátás kialakítása is.

Külterületen a kikátyúsodott Pesti és a Seres dűlő rendbetételére és több külterületi út gréderezésére fog sor kerülni. Szilárd útburkolatot kaphat jövőre a Lövölde utca és az Aszaló utca.

5 vk. Imregi Tibor települési képviselő

A 2021-es év a vírus végett komoly kihívás elé állította a képviselőtestületet. A pandémia visszaszorításával visszatérhettünk a városházára és így felgyorsultak a munkafolyamatok. Ennek eredményeként elkészült az Akasztó szél egy részén az útalap, ami tavasszal majd folytatódik. A Táncsics Mihály iskola és a piac között növelni tudtuk a parkolók számát, ezzel párhuzamosan folyik a piac felújítása. A Gubody és a Páva utca közötti buszmegállót és környékét sikerült a kulturált várakozásnak megfelelően fejleszteni. Ezzel egyidejűleg kiépítésre került az okos zebra is, a gyalogos biztonságos átkelése érdekében.

Mindannyiunk örömömre felállításra került az országzászló a Kossuth téren. Jelenleg folyamatban van a Selyem utcán a Táncsics Mihály iskola előtt a közvilágítás kiépítése. Várjuk az engedélyét a Református Iskola előtti okos zebra elkészítéséhez. A jövőbeni feladatok között prioritásként fog szerepelni a körzetem utcáiban a vízelvezetési problémák megoldása (Bercsényi, Kazinczy, Dózsa György, Sütő, Petőfi, Alkotmány utca, stb.). Bízom benne, hogy minél több üres fa helyét tudjuk pótolni.

6 vk. ifj. Károly Ferenc települési képviselő

Legnagyobb és legfontosabb projekt a Nagykőrös-Nyársapát-Cegléd kerékpárút megvalósítása volt 2021 évben, amit folytatni szeretnék a Csemő-Cegléd vonatkozásban is, információim alapján pedig nagyon közel vagyunk már ehhez a célhoz is.

A Vörösmarty térnek kiemelt szerepe van a körzetünkben, ez évben is sokat tudtunk fejleszteni itt is, elsőként hadd említsem meg a pumpa pályát, amit rollerrel, biciklivel, gördeszkával is használnak a fiatalok, és egyik kedvenc hely lett a fiatalok számára. Elkészült a téren a sok-sok év óta várt wc, ami a vártnál sokkal komolyabb technológiával rendelkezik. A régi murvás járda is új aszfalt burkolatot kapott, amin végre akadálymentesen lehet közlekedni. A covid járvány ellenére sikerült rendezvényeket is szervezni a téren, volt Ujvárosi zenés est és több napos rendezvény is.

Vízelvezetési problémák is oldódtak meg a körzetben, pl. a Sarló utca egyik oldala elkészült, a másik remélem jövőre szintén elfog, de több utcában voltak árok-áteresz tisztítások, felújítások.

Közvilágítási lámpákat is szereltünk fel több utcába, amit szintén folytatni szeretnék 2022-ben is.

Utakat tettünk rendbe több helyen is, új aszfaltot kapott pl. a Vörösmarty tér vagy a Nyár utca egy része is, épp nemrég kezdődött a Földváry Károly utca teljes felújítása is és a Kossuth Lajos utca még hiányzó részének útépítése is folyamatban van.

Új gyalogátkelőhely épül a Déli út – Bocskai út sarkon, új parkolóval együtt. Igaz, nem az önkormányzat kezelésében van a Déli út és a Kőrösi út sem, de ez a kereszteződés nagyon forgalmas és balesetveszélyes is, most kezdődik közlekedési lámpa tervezése ebben a kereszteződésben. Döntés született a Kőrösi úton a Hattyú utcánál okos zebra kivitelezéséről, azonban az idő rövidsége miatt ez már átcsúszik 2022-re.

A tervekre térve a Csemő-Cegléd kerékpárút építését tartom egyik legfontosabb feladatnak.

Szeretném az Újvárosi rossz állapotban levő utcákat aszfaltozni. Ez is költségvetés függvénye természetesen, februárban kiderül mennyi és melyik utcákat sikerül 2022-ben felújítani. Eddig felmértük az utcák állapotát, folyamatban van az árajánlatok kérése erre vonatkozóan. Csapadékvíz elvezetési munkákat, közvilágítás bővítését kül- és belterületen is tovább szeretném folytatni a körzetben, illetve a járdák felújítását is fontosnak tartom a Vörösmarty téren. Bízom benne 2022-ben is tudjuk folytatni a munkát!

7 vk. Tarr Felícián települési képviselő

Az eredmények vonatkozásában kiemelném az utak-utcák járhatóságát, amely alapvetően bíztatóan alakult a körzet vonatkozásában, az idei évre tervezett fejlesztések megvalósultak.

A Szalag utca egy szakasza útalapot kapott. Aranymeggyes utca és a Pásztor utca felületi zárása is megvalósult.

Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázat keretében az Örkényi út külterületi szakaszára a pályázat beadásra került, amely a „hiánypótlási” szakaszon is túl van, bizakodva várjuk az eredményét. Nyereg és Rét utca egy szakaszán vízelvezetési gondok megoldása érdekében, szikkasztó árkok kialakítására került sor.

Folytatódik a közvilágítás bővítése és a lehetőségekhez képest, az igényeknek megfelelően a további, szükségszerű bővítéseket megtervezzük.

Hangsúlyos jelentőségű a környezetünk védelmének fontossága is, amely „kihívás” nem csak e városrészt érinti. A Tisztítsuk meg az országot elnevezésű pályázat sikeres volt, a körzetben több illegális hulladéklerakót számoltunk fel.

Májusban városi szervezésben és több önkéntes segítővel közösen tisztítottuk meg a Gerje mente egy szakaszát, valamint az Örkényi út menti erdős területet az eldobált szeméttől.

Végül, de nem utolsósorban állatvédelmi témában az ugyeri külterületi az egyik legérintettebb, amely a továbbiakban is kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon a hatóság részéről.

Már egyeztetés alatt van a jövő év tervezése, amelyben prioritást élveznek a tolódó fejlesztések. Bízom abban, hogy az elkövetkezendő években is további beruházások valósulhatnak meg városi és körzeti szinten egyaránt.

8 vk. Takátsné Györe Anett települési képviselő

Az elmúlt ciklusokban megalapozott stabilitásnak, adófizetőknek és a kormányzat támogatásának köszönhetően számos fejlesztés tudott megvalósulni. A beruházások megkezdése sajnos jelentősen megcsúszott a halogató végrehajtás miatt, de ennek ellenére befejeződött a Szent Imre herceg utca megújítása. Sajnos, hagy kívánnivalót maga után a beruházás, a kijavítás reményeim szerint tavasszal megtörténik. Kész lesz a József Attila utca is, új útpályával és útalappal, csapadékvíz elvezetéssel, parkoló sávval. A Bocskai út Déli út sarkán gyalogátkelőhely, parkolók, járda kerül kialakításra. A megfelelő vízelvezetéshez további munkálatok szükségesek. Korszerű közvilágítást kapott a Bajcsy Zs. tér, ahol a játszóeszközök újrafestése is megtörtént.

A városban, így körzetemben is az egyik legfőbb probléma a csapadékvíz elvezetése, parkolás rendezése és a járdák megújítása. Fontosnak tartom a biztonságos, gördülékeny közlekedés feltételeinek biztosítását. Mindezt képviselve szeretném folytatni a következő években is munkámat!

Egészséget, Békességet és Szeretetben gazdag Ünnepeket kívánok mindenkinek!

9 vk. Kónya Ágnes települési képviselő

A legnagyobb eredmény, a Harang utcai útalap építése, a hozzá tartozó csapadékvíz elvezető árokkal. Ez az útalap, a Téglagyár utca építése helyett készült el, mely feladat a rossz helyen álló villanyoszlopok áthelyezése miatt átkerül a jövő évre.

A Pesti úti járda felújítás is tovább folytatódott, a Csíkos szélig. Csapadékvíz elvezető árkok is készültek, illetve kerültek felújításra a Diófa és Irinyi utcában, illetve a Külső Kátai úton. A Dózsa téri játszótér játszó elemei is friss festést kaptak. Solárlámpa kerül kihelyezésre a Berda József utca elejére.

Készül az Egres köz és Csíkos szél egy szakaszának csapadékvíz elvezetési terve, jövőre remélhetőleg megoldódik ez a probléma is.

A körzet jövőbeli fejlődéséhez nagyban hozzájárul majd az épülő bölcsőde, amelynek építése közbeszerzési folyamatban van.

10 vk. Dr. Ferenczi Norbert települési képviselő

Sok beruházás érintette az általam képviselt területet melyekre az eltelt idő távlatából érdemes visszatekinteni.

Biztosan emlékeznek rá, hogy a Judo csarnoknak meg kellett volna süllyednie, nem történt meg.

Kiállta az idő próbáját a Budai út felújítása, nem hullámos, nem kátyús.

A Budai út mellett érdemes volt létrehozni a nagy átereszeket és a mély csapadékvízgyűjtő árkot, azóta nem csap át a víz az úton. A M4 külső Budai úti lehajtóját nagyon jól lehet használni, nincsenek dugók a vasúti átjáró előtt.

Külterületen is felszámoltuk a konténerek elavult hulladékgyűjtési módszerét, nincs illegális szemétlerakás a konténereknél.

Bevált a Külső Budai út utcáiban alkalmazott technológia az utak burkolására. Nincs gödrösödés.

Működtethető a WC a tó mellett. Egyelőre nincs mocsok, de ez a kedves olvasókon is múlik Maradjon így.

Képesek voltunk a Horgász utca útalapját, járdáit, csapadékvíz elvezetését, kopórétegét egy beruházásban, tisztán helyi forrásból rendezni.

Negyedjére is kiderült, hogy a Széchenyi úti óvoda elé nem ajánlatos újabb zebrát tenni, mert pont ott nem lehetne miatta megállni, ahol igazán szeretnénk.

Apró öröm a Járda a Külső Budai úti vasúti megállóhelyhez. Elkészültek az Öregszőlői ivóvízhálózat bővítésének tervei. Új otthont kaptak a birkózók Malomtó szélen, megnyílt a lehetőség a Virág utca körül a csapadékvíz elvezető rendszerre kiépítésére. Bővül az Ipari park.

Képviselőcsoportunk az elmúlt időszakban folyamatosan kereste a fejlesztési lehetőségeket. Szavazatainkkal harmóniát, egyensúlyt biztosítunk a városházán. Nem nyafogunk a járványhelyzetben elvont forintok miatt, tudunk örülni az ide érkező millióknak.

Fehér István listás települési képviselő

Képviselői munkám során 2021-ben  a legnagyobb kihívásnak azt tekintettem, hogy  teljesíthető költségvetést készítsünk. A kormány intézkedéseinek, elvonásainak milyen hatása lesz az önkormányzat gazdálkodására, mivel elvonták az iparűzési adó felét. Lesz-e kompenzáció? A járványnak beláthatatlan következményei lehetnek. Hogyan tudjuk biztosítani a bölcsődék, óvodák, iskolák zavartalan működését?  Tudunk-e megfelelő feltételeket, anyagi eszközöket biztosítani a Művelődési Háznak, a Cegléd TV-nek, a Várvag-nak, a Sportcsarnoknak, a  Fürdőnek és a Hivatal működtetéséhez. Tudjuk-e folytatni a megkezdett beruházásokat?

Aggályaim nem voltak teljesen alaptalanok, de az én szubjektív véleményem, hogy a nehézségek ellenére, nem fogunk rossz évet zárni. A tervezett bevételek  az adófizetők kötelességtudatának köszönhetően teljesülnek. Ez stabil anyagi biztonságot jelent.

Legfontosabbnak tartom, hogy a kötelező feladatainkat szinte maradéktalanul elvégeztük. A korábban felsorolt intézményeinkben nem kellett drasztikus létszámcsökkentést végrehajtani, készek maradtak a teljes kapacitással történő munkavégzésre. Fedezetet tudtunk biztosítani a pályázati rendszerünk működtetéséhez (Pl. gyümölcsfa telepítés, járdaépítés, kiadványok, kulturális események támogatása).

Önerőt tudtunk biztosítani a  a beadott pályázatokhoz. Kettő oldal terjedelmet igényelne felsorolni, mely utcákban kerültek új lámpatestek felszerelésre, javítva ezzel a közvilágítás. Nagyon sok helyszínen történt útalap építés, járda javítás, aszfaltozás, felület zárás. Említést érdemelnek a felszíni csapadékvíz elvezetését szolgáló munkálatok, mert Cegléden ennek elmulasztása beláthatatlan következményekkel járna.

Külön fejezetet képezne a nagyobb beruházások  felsorolása, de ide kívánkozik a sokak által vitatott okos zebrák és okos WC  létesítése. A közlekedés biztonságának fokozása nem vitatható ügy. A WC létesítése pedig több évtizedes igény. Még egy mondat: megszűntek a gyorsulási versenyek Cegléd belterületén.

Földi Áron listás települési képviselő

Két fontos témát szeretnék kiemelni, az évben történt számtalan ügy közül, melyek még odafigyelést igényelnek. Egyik ilyen a levegőtisztasággal is összefüggő zöldhulladék problémakör.  Magyar Károly képviselőtársammal azt a javaslatot tettük, hogy egy a városhoz közeli helyen lehetőséget biztosítsunk a zöldhulladék leadására. Az avarégetés legutolsó információm szerint november 30-án városunkban is végérvényesen betiltásra került. Kevesen tudják, de egy avarkupac elégetése több káros anyagot juttat a levegőbe, mint többszáz dízelüzemű jármű egyidejű működése.  Végül a megoldás az lett, hogy a DTkH megígérte, hogy a Mizsei úti hulladékudvarban lehetőséget biztosít a zöldhulladék leadására. Szándékunk, hogy hosszabb távon egy komposztálótelepet hozzunk létre.

Sajnos, a balatonszárszói ifjúsági tábor sorsa sem megnyugtató már. A hasznosítást az előző városvezetés az értékesítés irányába terelte, a „Hasznosítási Tanulmány”-ban már a vevőt is megnevezték. Ebben az évben pályázatot írtunk ki, azzal a nem titkolt óhajunkkal, hogy a tábort a ceglédi ifjúság használhassa.  A pályázatra a DTkH a vártnál jóval magasabb, a közbeszerzési értékhatárt is meghaladó ajánlatot tett.  A jelképes bérleti díj mellett 130 milliós fejlesztést vállalt az elkövetkező 5 évben. Később a DTkH kérésére az értékhatár alá (100 millió Ft alá) csökkentettük az elvárt fejlesztés mértékét. Közbeszerzésre azért nem került sor, mert arra hivatkoztak, hogy kezdődik a szezon és indulna a beruházás is.  Novemberben a helyszíni szemlén megdöbbenve tapasztaltam, hogy fejlesztés nem történt! A második legnagyobb tulajdoni hányaddal (12%) rendelkező Albertirsának viszont vételi ajánlatot tett a bérlő. Cegléd viszont élt elővásárlási jogával. Felmerül a kérdés: Mi volt, és most mi a bérlő szándéka az ingatlannal?

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...