17.2 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Fogynak a verebek…

Felére csökkent a házi verebek száma Európában az utóbbi 40 évben – írta az egyik szakértő. 1980 óta hatodával, mintegy 600 millióval esett vissza a házi verebek száma világszerte. Európában 247 millió példánnyal van kevesebb – egy friss kutatás eredményeiről számolt be a The Guardian cikke. A csökkenő populációjú madarak között a házi és mezei veréb nem kivételes. A sárga billegetőből 97 millióval, a seregélyből 75 millióval és a pacsirtából 68 millió példánnyal volt kevesebb a kontinensen.

40 év alatt 600 millióval esett vissza a házi verebek száma világszerte! A Brit Királyi Madárvédő Társaság, a BirdLife International és a Cseh Ornitológiai Társaság kutatói az Európai Unióban és Nagy-Britanniában őshonos 445 madárfajból 378 adatait elemezték. Eredményeik szerint a költőmadarak egyedszáma 1980 és 2017 között 17-19 százalékkal csökkent. Különösen azoknak a madárfajoknak a populációja esett vissza, amelyek a mezőgazdasági területekkel vannak kapcsolatban.

A háziverebek létszáma csökkent a leginkább: populációjuk megfeleződött, míg közeli rokonuk, a mezei verebek száma 30 millióval lett kevesebb. Mindkét faj létszámának visszaesésében szerepet játszott a mezőgazdasági területek megváltozott művelése, de a háziverebek sok városból is eltűntek. Az okok egyelőre nem tisztázottak, de szerepük lehet benne a szűkös táplálékforrásoknak, valamint a madarakat sújtó betegségeknek. A tanulmány a kihalás valódi veszélye miatt fúj riadót – hangsúlyozta Fiona Burns, a kutatás vezetője, az RSPB főnöke.

Burns szerint az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének jövő évi ülése döntő fontosságú lesz ahhoz, hogy erős kereteket teremtsenek a kihalás megelőzésére és számos faj populációjának helyreállítására. Burns szerint a társadalomnak együtt kell kezelnie a természet és a klíma válságát természetbarát földműveléssel, a fajok védelmével, fenntartható erdő és halgazdálkodással, valamint a védett területek hálózatának gyors növelésével. A kutatásokból az is kiderült, hogy miközben 900 millió madárral csökkent a teljes populáció, a megvizsgált 378 fajból 203 létszáma nőtt.

            A 340 millió példányos növekedés 66 százaléka nyolc madárfajtól eredt. Ezek a barátposzáta, a csilp-csalp füzike, a feketerigó, az ökörszem, az aranypinty, a vörösbegy, az erdei galamb és a kék cinege. A tanulmány szerint tizenegy ragadozó madárfaj – köztük a vándorsólyom, a rétisas és két ölyvféle – populációja 1980 óta több mint duplájára nőtt. Bár ezek egyébként elég ritka madarak, számuk alacsony volt. A kutatók úgy vélik, ezek a fajok a madárvédelemnek, a káros növényvédő szerek visszaszorulásának és a fajrehabilitációs programoknak köszönhetően szaporodhattak el.

Az európai madárpopuláció csökkenésének mértéke és az eltűnő madárfajok típusai hasonlóak az észak-amerikai tapasztalatokhoz, ahol 1970 óta 3 milliárd madár tűnt el – állapították meg a kutatók. Egy idén májusban megjelent ausztrál tanulmány szerint több mint 50 milliárd madár él vadon a világon, ebből 1,6 milliárdot tesz ki a háziveréb-populáció. További három madárfaj, a seregély, a füsti fecske és a gyűrűscsőrű sirály szintén 1 milliárd fölötti populációval rendelkezik. A legtöbb madárfaj azonban ritka, körülbelül minden tizedik faj 5 ezer egyednél kevesebbet számlál.

Sajnos, kimondható, hogy az emberi faj egyre kevésbé van tekintettel a minket körülvevő élővilágra. Kaliforniai kollégáim említették, hogy szívesen építenek be minden hasznos területet, s szemrebbenés nélkül választják a műfüvet a valódi helyett, vagy azt „felkényszerítik” a kőházak lapos tetejére. Mennyire más az, mint a skandináv veremházak, vagy amit a honfoglalás táján népünk ősei is elhagytak…

Írásunk nem üres lármázás a süket civilizációnak, hanem a valós veszélyek víziója. Most még a madarak, de holnap a növényzet és a legvégén saját egészséges életvitelünk veszélyei jelentkeznek. Nem véletlen, hogy Fritz Baade már sok évtizede vizionálta, hogy az emberi civilizáció a gazdasági célok megvalósítása, a népességszám exponenciális növekedése miatt addig feszülhet, hogy az össze is omolhat. Igazán bölcs a közmondás: Hodie mihi, cras tibi – azaz Ma nekem, holnap neked.

ESDÉ

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...