2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Magyar Kultúra Napja Cegléden

A Ceglédi Alkotók Egyesülete, dr. Kiss Mihályné tanárnő és Fehér Nikoletta művelődésszervező kapták az idei Cegléd Város Kultúrájáért díjat, melyet január 22-én este adtak át a Kossuth Művelődési Központ színháztermében. A megjelenteket dr. Csáky András polgármester köszöntötte a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
Beszédében elmondta: „a kultúra, a történelem, az anyanyelv, amit abból az elődeink ránk örökítettek, és mi folyamatosan tovább örökítünk, mind-mind mi magunk vagyunk. A magyar kultúra bennünk van, minden szavunkkal, cselekedetünkkel alakítjuk azt, hatalmas erőforrásunk, melyre építhetünk, melyre építenünk kell, s melynek megőrzése, továbbadása mindannyiunk kötelessége, hisz csak így válhatunk a világ kultúrájának egyenrangú részeseivé. Ahhoz, hogy más nemzetek, népek kultúráját tisztelni tudjuk, először a saját kultúránkat kell megbecsülni. Nagyjából ugyanezt írja le József Attila a nemzet fogalmával kapcsolatban, amikor azt mondja: “a nemzet közös ihlet.”
Ezért nem mindegy, hogy milyen mélységben és milyen lélekkel élünk a magyar kultúra áldásaival. Nem mindegy, hogy alkotóink ihletett teremtményeiben milyen megerősítést találunk.”
Ünnepi műsort a Gödöllői Szimfonikus Zenekar kamarazenekara adott.

A Ceglédi Alkotók Egyesülete 2001-ben alakult meg tizenhárom fővel, egy szűk ceglédi művészcsoport kezdeményezésére a városi önkormányzat segítségével.
Célja a művészet területén tevékenykedő alkotók összefogása, támogatása, művészi és szakmai érdekképviseletük biztosítása, szakmai programok megvalósítása. A művészeti képzés, a vizuális, és a tárgyalkotó kultúra népszerűsítése az óvodás, iskolás gyermekek körében, a kulturális intézményekben. Rendezvényeken, kiállításokon való megjelenés, művészeti zsűriztetés, közös pályázatok készítése.
A ceglédi kis közösség mára egy széleskörű térségi egyesületté fejlődött, mely Dél Pest megye és Cegléd környékének alkotóit fogja össze. Az egyesület kapcsolatokat épít, és tart fenn, helyben és külföldön művelődési intézményekkel, önkormányzatokkal. Az egyesület főbb támogatója Cegléd Város Önkormányzata, az NKA valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és Pest Megye Önkormányzata. Az egyesület tagjai számos hazai és nemzetközi elismerésben részesültek, kaptak bemutatkozási lehetőséget tárlatokon, rendezvényeken.
Az egyesületben kézműves, képzőművész, fotóművészeti, irodalmi csoport működik.


Népművészeik 2006 óta rendszeres résztvevői a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei seregszemléjének, a Mesterségek Ünnepének. Közülük öten – Marton László, Botlik Mária, Három Henrietta, Göncző Istvánné és Jancsovics Imréné – népi iparművész címet kaptak. 2016-ban az “Év játszóháza” díjban részesültek.
A képzőművészeti szekció kiemelkedő alkotói: Apáti-Tóth Sándor fotóművész, Bakányi Gyula festőművész, Csurgai Ferenc szobrászművész. Rónai Gábor művésztanár, aki a tagokból létrehozta és vezeti a Benedek Péter Rajzkört.
Fotóművészeti szekció kiemelkedő alkotói: Baán Katalin és Papp Elek fotóművészek.
Az irodalmi szekció alapító tagjai a Cegléd Városi Könyvtár Irodalombaráti Körének.
Az alkotók rendszeresen részt vesznek a ceglédi Kossuth Művelődési Központ nyári táboraiban. Mesterség bemutatókat, játszóházakat tartanak az érdeklődőknek.
A KMK Ceglédi Galériája kiállítási lehetőséget biztosít számukra, ezzel is lehetővé téve a tárgyalkotó kultúra népszerűsítését. Egyéni és csoportos kiállításaikkal városunk kulturális beágyazódását segítik elő országos és nemzetközi téren, ezzel erősítve városunk hírnevét.
A Ceglédi Alkotó Egyesülete számára, a vizuális és tárgyalkotó kultúra területén végzett kimagasló tevékenységéért ítélte oda a Képviselő-testület “Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevél kitüntetést.

Dr. Kiss Mihályné tanárnő az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyugalmazott zongora-szolfézs szakos tanára, Arany Katedra és Gubody Díjas pedagógus.
Diplomáját 1955-ben Budapesten szerezte. 1960. szeptember 1-jétől, 47 éven át tanított a ceglédi zeneiskolában. Munkáját lelkiismeretesen, sokrétű hozzáértéssel végezte. Növendékei közül sokan választották a zenei pályát élethivatásul. Zongoraóráinak meleg hangulatú vidám légkörére örömmel emlékeznek tanítványai.
A tanítás mellett hangszeres korrepetitori teendőket is vállalt. Állandó szereplője és zongorakísérő tanára volt a zeneiskola ünnepi hangversenyeinek.
1972-től 1995-ig 23 éven át a zeneiskola igazgatóhelyettese volt. A nevelőtestület meghatározó egyénisége, lelkes és kezdeményező pedagógus, nagy segítséget nyújtva ezzel az iskola jó közösségi szellemének kialakításához.


Négy évig éneket tanított a gimnáziumban, és hosszú éveken át kísérte a Táncsics Mihály Általános Iskola és a Kossuth Lajos Gimnázium kórusait. Évtizedekig segítette a Kardos Pál Pedagógus Énekkar munkáját. Alkotó-pedagógusi tevékenységét több rangos kitüntetéssel jutalmazták pályafutása során.
Nyugállományba vonulása óta sem pihen, aktivitása ma is töretlen. A Patkós Irma Művészeti Iskolában tanítja és felkészíti a hallgatókat és növendékeket a vizsgaelőadásokra, szereplésekre. Tanítványai között Európában, de még világszerte is ismert művészek találhatók. Oktatói munkáját a mai napig igényesen, magas szakmai színvonalon végzi, tanítványait türelmesen, odaadóan bátorítja.
Kerek és boldog az élete – nyilatkozta, mert gyermekei és unokái is zeneszerető, zeneművelő emberek lettek. A mindig elegáns tanárnő, akit mindenki Cica néniként ismer, március 31-én tölti kilencvenedik születésnapját.
Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város kulturális életében évtizedeken át meghatározó, fáradhatatlan odaadással felépített kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként adományozza dr. Kiss Mihálynénak a “Cegléd Város Kultúrájáért” városi kitüntetést. Gratulálunk, és jó egészséget kívánunk!

Fehér Nikoletta művelődésszervező 2009-ben, a Polgármesteri Hivatal Tourinform Irodájába kezdett dolgozni. Először turisztikai feladatokat végzett, mivel diplomáját 2005-ben a Szolnoki Főiskola idegenforgalmi szakmenedzser szakán szerezte. 2009-ben szakközgazdász oklevelet szerzett. Idővel a városi rendezvények szervezésébe kapcsolódott be, melyet azóta is sikeresen, nagy lelkesedéssel és igényességgel végez.


Átszervezést követően – 2017-től – a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft. művelődésszervezője. 2018-ban kiváló eredménnyel végzete el a közművelődési szakember képzést.
Feladatkörébe tartozik Cegléd város rendezvényeinek, fesztiváljainak szervezése, lebonyolítása, az ünnepek kultúrájának gondozása. Maximalista munkamódszere egyaránt jellemző a kisebb megemlékezések alkalmával épp úgy, mint a többnapos fesztiválok szervezésekor. Közművelődési feladatai megvalósítása során jól kamatoztatja a rendezvényszervezői tapasztalatait.
Aktívan részt vállal a protokolláris feladatok végrehajtásában, melyet minden alkalommal hibátlanul és következetesen végez.
Szoros kapcsolatot ápol Cegléd testvérvárosaival. Jelentős a szerepvállalása a delegációk fogadásában, programjaik megszervezésében. Sikereihez kiváló nyelvtudása is nagyban hozzájárul.
Pályázatíró készsége kiemelkedően sikeres, több tucat pályázati projektet készített, melyek közül a nyertesek, a városi rendezvények programjait is gazdagították.
Munkáját nagy körültekintéssel, precízen, megbízhatóan végzi. Elhivatottsága, terhelhetősége példaértékű. Maximalizmusa kiváló diplomáciai érzékkel párosul. Magára, környezetére és munkájára is az igényesség jellemző.
Fiatal kora ellenére klasszikus műveltséggel és értékrenddel bír. Hosszú évek óta tanúi vagyunk annak, hogy alázata, szerénysége és kedvessége a diplomatikus kommunikációhoz, tárgyalókészséget igénylő feladatokhoz elengedhetetlen.
Fehér Nikoletta kiemelkedő munkavégzésének elismeréseként ítélte oda részére a Képviselő-testület a “Cegléd Város Kultúrájáért” szakmai elismerést.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...