12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Roma művészet

Február 23-án a Kossuth Művelődési Központ kamara galériájában mutatkozott be festményeivel Jakab Krisztián. A fiatal festőművész tárlatának megnyitóján Kozma Attiláné galériavezető köszöntette a megjelenteket, majd a Sabbathsong Klezmer Band zenészei, a Rostás Csaba és Mónika adtak elő egy dalt.

A megnyitón Krizsán Ervin a Ceglédi Panoráma főszerkesztője mondott beszédet. Elhangzott: Krisztián a ceglédi Roma Táncház vezetője, nemzetiségi képviselő és három gyermekes apuka, aki néhány éve vette kezébe az ecsetet, de gyermekkorától érdekli a képzőművészet.

„Kis koromban, amikor apukám kiült az udvarra festeni, mindig mellé ültem és néztem, ahogy a vásznon életre kel a kép. Már akkor tudtam, hogy egyszer festő akarok lenni. Ahogy telt-múlt az idő, sajnos egyre kevesebb időm jutott erre, de most hála az Istennek olyan munkahelyem van, amely mellett jut időm minden nap alkotni.” – vallotta egy Ceglédi Panoráma interjúban a fiatal alkotó.

Jakab Krisztián számára Bakányi Gyula és Sütő S. Gábor ceglédi festőművészek, valamint Czóbel Béla Kossuth-díjas festőművész képei nyújtanak ihletet. Két évvel ezelőtt felvette a kapcsolatot Sütő S. Gáborral, aki – feleségével Edittel együtt – azóta is tanácsokkal segíti festői kibontakozását, fejlődését.

– Kívánom, hogy életed fehér vásznán keltsd életre a Teremtő – mindannyiunkban elhelyezett – csodáját. Maradj meg ilyen kedvesnek, őszintének, tisztának! Isten elhelyezte benned a nagyság, a szépség magját, ezt láthatjuk műalkotássá válni szárnyát bontogató művészi pályádban és festményeidben. – fogalmazott Krizsán Ervin, aki ezután a rendezvényen jelenlévő művészeket kérte meg, hogy szakmai tanácsokkal is ellássák Krisztiánt.

Megyesi Balázs művészettörténész, galéria tulajdonos és a Viasat Antik hősök című műkincsekről szóló sorozatának műsorvezetője elmondta: mindig is sok roma művész volt jelen a társadalomban, de ma már láthatóak a nagyközönség számára is. Ma már nem párhuzamosan fut a roma és nem roma művészeti vonal, hanem integrálódott az egységes magyar kultúrába.

Vári Zsolt festőművész a Roma Galéria elnöke, azt a kérdést kapta a főszerkesztőtől hogyan válhat Krisztián nagy művésszé?

– Azért lettem művész, mert szeretem, élvezem a festést, nem azért, mert nagy akartam lenni. Egyelőre látható még a kiállításon az útkeresés, de idővel megtalálod az egyedi, csak rád jellemző stílusod. – fogalmazott Vári Zsolt.

Sütő Edit és Gábor a fiatal festő mentorai is értékelték a kiállítást. Mint elmondták: Krisztián nagyon fogékony a szakmai tanácsokra és 2 év után a falakon látható kiforrt, érett alkotások azért jöhettek létre, mert a veleszületett tehetséghez, kivételes szorgalom járult.

Jakab Krisztián önálló kiállítása a Kossuth Művelődési Központ kamaragalériájában március 12-ig tekinthető meg.

(Fotó: Szokolai Attila)

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....