3.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Menekültek a térségben

Tömegével özönlenek a főként gyerekes családok Ukrajnából a szomszédos biztonságos országokba az utóbbi egy hétben, az orosz-ukrán háború kitörése óta. Tegnap esti adatok szerint már több mint 100.000 ember keresett menedéket Magyarországon. A kormány, az önkormányzatok és egyházak, civil szervezetek mellett magánszemélyek is segítenek a szállás biztosításában. A térségben Cegléden, Abonyban, Csemőben és Újszilváson is fogadnak be menekülteket.

Nagy István Nándor csemői lakos és felesége 20-25 főt fogadnak be a szálláshelyükre, amely most szezonon kívül, rendelkezésre áll. A tulajdonosok kutyakiképző iskolát üzemeltetnek és kutyás kapcsolaton keresztül jött az ötlet, hogy háborús menekülteket fogadjanak be.

– A kunbaracsi Organikus Farm vezetője, Varga Sándor régi kutyás barátom, ő 30 éve érkezett Kárpátaljáról és telepedett le itt. – mesélte István. – Vele beszélgettem és megemlítette, hogy van a farmon két lakása, azt odaadja a menekülteknek önként és szeretettel. Kérdezte: én nem akarok-e segíteni? Soha nem csináltam ilyet, ez új helyzet nekem is, de megkérdeztem a hozzám közel állókat, mi a véleményük erről és azt mondták hajrá, csináljuk!

Az elhatározást tett követte, felvették a kapcsolatot a görögkatolikus egyház összekötőjével, aki a határon segíti a menekülteket. A határon komplex orvosi vizsgálaton esnek át a családok, Covid teszt is készül, ezután kerülnek elszállásolásra.

Csemőben most három család várja Nagy István Nándor házában, hogy visszatérhessen hazájába a háború után. Mert a családok, csak a létbizonytalanság és életveszély miatt hagyták el hazájukat és nem véglegesen.


Pavel és családja Kijev mellől érkezett Csemőbe. A férfi gyógymasszőr, felesége viszont súlyos beteg, járni is nehezen tud. Hálásak a megmenekülésükért és a befogadásért, de a szívük, gondolataik Ukrajna körül forognak. – mondták el a helyszínen lapunk munkatársának.

A hatgyermekes család négy kisebb gyermekével érkezett Magyarországra, egy felnőtt lányuk Kanadában él, a felnőtt fiúk viszont Ukrajnában maradt katonának, a férfi testvére pedig a gyerekeivel együtt a front mögött ragadt.

Pavel nem tudja mi lenne a helyes döntés: feleségét támogatva a kisebb gyerekekkel maradjon itt a biztonságban, vagy visszamenjen harcolni fia oldalán a hazájáért. A mélyen hívő férfi sírva mondta, nagy küzdelme van azzal, hogy meg tudjon bocsátani az ellenségeinek.

Hatalmas szükség van tehát a fizikai segítség mellett a mentális, lelki segítségre, támogatásra is.

Jelenleg tartós élelmiszer, ruhanemű, tisztítószer, higiéniai termékek is bőven vannak, az emberek önzetlenül és lelkesen adakoznak, így mindennel el vannak látva a családok. A felesleget Kunbaracsra az ottani befogadottakhoz, vagy határra szállítják és átadják a civil szervezeteknek. A menekülteknek munkát ajánlók is örömmel fogadják az érkezőket a térségben. Nándi egyéb felajánlásokat is kapott: belgák ajánlották fel csemői apartmanjukat, hollandok pedig, hogy használja menekültek befogadására az éppen nem lakott házukat.

Bőven kap azonban negatív véleményeket, támadásokat is a házaspár, ami nagyon bántja őket.

– Tudom, hogy miért vállaltam ezt. – szögezi le Nándi. – Azt tanultam gyerekkoromban, hogy ahol kettőnek van étel az asztalra, ott van egy harmadiknak is. Ha tudunk segíteni, miért ne tennénk?! Még akkor is, ha nekünk ebből hátrányunk is származik…

Az, hogy szállásra nagy szükség van, az is igazolja, hogy a Ceglédi Gyógyfürdő öt apartmanja, amelyet a fürdő és a Ceglédi Önkormányzat ajánlott fel menekült családoknak, a meghirdetéstől számított fél órán belül már el is kelt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...