20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Gyémántok és osztályozásuk 

 

A gyémánt egy állandó és örök érték az egész világon. Általánosságban elmondható, hogy egy egységes rendszer szerint osztályozzák őket, amit röviden csak 4C módszernek hívnak. Tarts velünk és tudjunk meg picit többet a gyémántokról!

A 4C módszer

 

Az első C az úgynevezett Carat (karát), ami a kő súlyát jelöli. Az 1 Ct 0,2 grammot jelent. Ebből logikusan következik, hogy egy gyémánt értéke annál nagyobb, minél nagyobb a súlya.

 

A második C az a Clarity, azaz a tisztaság. Egy gyémánt annál értékesebb, minél tisztább, azaz minél kevesebb mikroszkópikus hibát rejt. Ezeket a hibákat maximum 10-szeres nagyítású nagyítóval lehet észrevenni, de ha ott vannak, akkor igenis kevesebbet ér a gyémánt. 

 

Color, azaz szín a következő C. Mivel egy gyémánt színe a fehértől a sárgán át egészen a barnáig terjed, így annak tisztasága attól függ, hogy mennyire közelít a fehér felé. Persze manapság egyre népszerűbbek a különféle színes gyémántok, de attól függetlenül, hogy mennyire szépek, nem tartoznak a legdrágább darabok közé.

 

Jellemzően sárga, piros, kék, zöld és pink színekben pompáznak és minél tisztább, erőteljesebb a színük, annál költségesebbek. Egy kezeletlen, élénk színű, színes gyémánt akár egy nagyon fehér darab árának a többszöröse is lehet.

 

Végül a negyedik C a Cut, azaz a csiszolás. Ebben az esetben is több szempontot vesznek alapul, azaz fontos kritérium a szimmetria, az arányok és a polírozás. Persze az aktuális divat értelmében sokféle variáció lehetséges, de aki a klasszikusokat kedveli, azoknak ez a 4C a mérvadó.

 

Amennyiben gyönyörű kővel díszített ékszert vennél, nézz körül az Ékszerpalota eljegyzési gyűrűi között!

 

További szempontok

 

Bár nem tartozik szigorúan a 4C-be, de egy valamirevaló gyémánt rendelkezik megbízható tanúsítvánnyal. Ez lehet akár az 5. C is, azaz a Certificate. Bár megbízhatónak tűnhet, érdemes mindenképp körültekintően eljárni gyémánt vásárlásánál, mivel tévedni emberi dolog. Ez vonatkozik a gyémánt értékének meghatározójára is, amire sajnos sokan tudatosan rá is játszanak.

 

A világon összesen három intézetnek a tudását és tanúsítványát ismerik el minden kérdés nélkül, így minden esetben az ő papírjukat érdemes kérni. Ez a három laboratórium: GIA, HRD, IGI. Amennyiben ilyennel nem rendelkezik a gyémánt, érdemes kicsit szkeptikusan hozzáállni az ékszerhez. 

 

Végül pedig szót kell ejteni a Customer-ről, azaz a vásárlóról. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy hol vásárolod meg a gyémánt eljegyzési gyűrűt. Nemcsak azért, mert nem minden ékszerüzlet vállal örök élet garanciát az általa eladott termékekre, hanem az sem mindegy, hogy a kedvesed számára ezt hogyan tálalod. Ha igazán jó minőséget szeretnél, nézz körül az Ékszerpalotánál, ami már önmagában is védjegye a tökéletes kialakításnak, az igazán dekoratív gyűrűknek, és természetesen az örök élet garanciának.

Bővebben: https://ekszerpalota.hu/termekkategoria/eljegyzesi-gyuru/

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....