12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

35 éves a Városvédő és Szépítő Egyesület

Már 35 éve, hogy a ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület 1987. május 4-én, a városi tanács dísztermében megalakult. Induláskor összefogta azokat, akik önként vállalták, hogy erejükhöz, tehetségükhöz, lehetőségeikhez mérten segítik városunk épített és természeti értékeinek védelmét, Cegléd további szépítését.

A tagságunk kezdetektől fogva igen heterogén összetételű úgy foglalkozás, mint életkor szerint. Ezt az igen tarka összetételű csoportot, mindig sikerült mozgósítani egy közös cél és annak megvalósítása érdekében. Visszatekintve a 35 év alatt megtett útra, a legfontosabb, amit ki lehet emelni, az a közösségünk összetartó ereje. Napjainkban, mindenki megtapasztalhatja azt a belső egymást tisztelő baráti, szinte családias hangulatú légkört, ami jellemző tagjainkra. Mindezek nagyban segítették egyesületünket sikeresen megtenni az elmúlt 35 év hosszú útját, ami nem mindig volt „fáklyás menet”.

Nagyon gyakran találkoztunk, találkozunk városunk lakosainak, és a vállalkozók önzetlen segítségével, támogatásával. Nyugdíjasaink is lehetőségeik szerint hozzájárulnak közös feladataink megoldásához. Előfordult, nem ismerve kellően a hivatalos eljárást, ügyrendet, néha falakba is ütköztünk. Mindösszesen úgy gondoljuk, a városvédő generációk által elért eredmények az egyesületünk közös sikerei, amire a mai tagságunk is büszke lehet.

35 év nem olyan nagy idő! Viszont egyesületünk történetében ez egy jelentős, megtett útnak számít. Itt nem szándékozom leltár szerint számba venni az eltelt éveket, hiszen ezt megteszi ünnepi kiadványunk és az I. félévi újságunk. Azért néhány főbb dolgot említenék. Megvalósítottuk a Bedei ütközet és a Bombázás áldozatainak emlékművét. Megvédtük az enyészettől a Kossuth-erkélyt. Elkészíttettük a Pókbangó szobrot, a Testvérvárosok oszlopát, felállítottuk a Kannafát, megépíttettük a Madárodú mintakertet, megjavíttattuk a vasútállomás óráját, és az ott lévő díszkutat. Felújítottuk a Béke téri kis Trafik épületét. Emléktáblát avattunk az első ceglédi színház, valamint a ceglédi kanna készítőjének, Rónay János egykori műhelyénél.

Hosszan lehetne sorolni még eredményeinket, de mindenképpen kiemelést érdemelnek a faültetési akcióink a Kossuth Ferenc utcában, a 67 gyümölcsfa telepítése a Gerje-parton. Ismereteink szerint az országban egyedülálló dolog, hogy két városvédő szervezet – mint mi a sümegiekkel – évente felváltva ifjúsági örökségvédő táborokat szervezünk.

Az eredményeinket a mindenkori önkormányzattal együtt, nem egyszer segítségükkel tudtuk csak megvalósítani. A jó kapcsolatunkat mi sem példázza jobban, mint az, hogy minden év május 8-án, közös hivatalos ünnepség keretében emlékezünk meg a Városalapítók napjáról.

A jövőbeni céljaink megvalósításához, az új és újabb városvédő nemzedékek összefogására lesz szükség. Ha elfáradnának, merítsenek erőt bizakodást egyesületünk 35 éves közös múltjából! Tartsuk mindig szem előtt jelszavunkat, „Együtt a városért, együtt az egyesületért”.

Kocsis István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...