9.9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

100 éves kővázák új élete

A Rákóczi úton álló, sokak által a TB épületeként emlegetett csodálatos székház, 1927-ben, eredetileg a Magyar Nemzeti Bank ceglédi fiókintézeteként épült. Szemet gyönyörködtető részletekkel, díszítőelemekkel, monumentális stílusával ma is pompás épületnek számít. Eredeti megjelenésében, a tetőzetén négy méretes kőváza kapott helyet, amelyek azonban az idő előrehaladtával az alatta történő biztonságos közlekedést veszélyeztették, így pár évvel ezelőtt eltávolításra kerültek.

A Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezte, hogy ezek a már-már történelmi kincsnek számító darabok közterületen legyenek elhelyezve, azonban az engedélyezés elmaradt. A kőremekek így pár éven keresztül egy kerékpártárolóban várták jobb sorsukat, mígnem 2022. áprilisának utolsó napján új életet kezdhettek a Cegléd és Térsége Ipartestülete székházának udvarán.

Spindelbauer Attila, az Ipartestület elnöke elmondta: nagyon örülnek annak, hogy tagjaik összefogásával, közös munkával megvalósulhatott a gyönyörű, több, mint 800 kg-os vázák bezúzástól való megmentése, valamint a székház udvarán történő elhelyezése, ahol remélhetőleg, ismét legalább 100 évig állnak majd.

Az egyik vázában időkapszulát helyeztek el, mely a jövő generációit hivatott üdvözölni egy új költözés esetén. A kapszulában aprópénz, napilap, fotók, illetve az aznap alakult „Ipartestületi Gyógynövényklub” alapítólevelének másolata található.

Az elnök köszönetét fejezte ki Diósi Pál épületszobrásznak, a Kelemen Daru tulajdonosának, Kelemen Zsoltnak és munkatársainak, Farkas Zsoltnak, valamint a Margó 2004 Kft. ügyvezetőjének, Sági Pálnak önzetlen segítségükért.

Obrácz-Nagy Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...