12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Költözik a gimnázium

Szeptembertől a tervek szerint már az új helyen, a volt EVIG területén kialakított mintegy 24 osztályteremben kezdődhet meg az oktatás a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium minden tanulója számára. Erről sajtótájékoztató keretén belül számolt be Fodor Gábor tankerületi igazgató ma délelőtt.
Mint ismert, teljes körű felújítás előtt áll a gimnázium épülete. Erről a 1153/2022 (III.24.) kormányrendeletben döntöttek korábban, amihez az állam forrást is biztosít. „Nagy öröm és komoly beruházás a gimnázium felújítása, hiszen az épület régen megérett az átgondolt, teljes körű, annak minden részének és funkciójának érintő beruházásra.” – fogalmazott Fodor Gábor. Hozzátette: a beruházásra vonatkozó minden információt, (ütemterv, határidők, költségek, műszaki jellemzők, etc.) a beruházási ügynökség hatáskörébe tartozik; ugyanakkor a felújítás alatt a gimnázium nevelési-, oktatási tevékenységének előkészítése, megszervezése és folyamatos felügyelete a tankerület hatáskörbe tartozik.
„E sajtótájékoztató célja, hogy tájékoztassa az érintetteket és az érdeklődőket a gimnáziumi oktatás előkészítéséről, megszervezéséről a felújítás ideje alatt. A munkaterület átadása 2022. július elsejével történik meg. Figyelembe vettük az érettségizők igényeit és nem kezdtük el korábban az épület kiürítését, július elsejével vonulnak fel a vállalkozók. Addig megtörténik az épület teljes kiürítése, ezt az intézmény vezetője szervezi. A tankerület biztosítja keretszerződés keretében a logisztikai feltételeket, megkötöttük a szerződést azzal a vállalkozóval, aki a költöztetést le fogja bonyolítani. Ehhez dobozokat és egyéb eszközöket biztosítunk. Az oktatási felszereléssel kapcsolatban már több, mint fél évvel ezelőtt elkezdtük az egyeztetéseket az önkormányzattal és a városban levő oktatási intézményekkel. A diákok elhelyezése, az oktatás megszervezése olyan színvonalon kell, hogy történjen, hogy a gimnázium tanulók, pedagógusok és szülők érdekei ne sérüljenek. Ezúton is megköszönöm az önkormányzatnak és különösen polgármester úrnak segítőkész hozzáállását, az elhelyezéssel kapcsolatos tárgyalások során. Ugyanilyen segítőkészséget tapasztalunk a ceglédi intézmények részéről is.”
A helyszín utcaképe a Google 2021-ben készült fotóján. Az épület azóta megújult…

Szólt arról is, hogy az oktatás megszervezésével kapcsolatban két alapvető döntést kellett meghozniuk. „Az egyik, hogy törekszünk arra, hogy az oktatás lehetőleg egy helyszínen történjen, és a gimnáziumi oktatás sajátosságát és a tanulók elfoglaltságát figyelembe véve törekszünk arra, hogy az oktatást délelőtti órákban tudjuk megszervezni. Ám kiderült, hogy nincs annyi egy térben elérhető osztályterem, amennyire szükségünk lenne és az is kiderült, hogy a város oktatási intézményei csak délután tudnak elegendő számú tantermet biztosítani számunkra.” Mint mondta: felmerült a konténerek telepítésének lehetősége is, ez azonban olyan aránytalan költségeket jelentett volna, amik egyrészt nem szerepeltek a költségvetésben, másrészt támogatási pénzük se lett volna rá, így ezt a lehetőséget el kellett vetniük.

„Így olyan megoldás után kellett néznünk, ami az előzőekben jelzett két feltételt teljesíti. Tehát egy helyszínen és délelőtt tudunk oktatni. Több ingatlant megnéztünk és olyan ajánlatot kaptunk végül, egy jelenleg nem használt épületegyüttest, melynek épületei augusztus végéig a tulajdonostól érkezett megbeszélés alapján átalakíthatók iskolai épületekké. Egész pontosan 24 tanterem kialakításáról van szó, így a gimnázium minden diákja elfér ebben. A Törteli úton a régi EVIG területén felépülő irodaházakban alakít ki a tulajdonos olyan, számunkra alkalmas osztálytermeket, ahol az oktatás folyhat. Ezen a tárgyalások lezajlottak, megtörtént az egyeztetés a tervrajzokról, többször bejártuk az ingatlant, meghatároztuk azokat a feltételeket, mellyel a nagytermek, informatikai termek, büfé, raktározóhelyiségek és az osztálytermek kialakításra kerülnek; továbbá egy tanári rész is, ahol a tanárok készülhetnek az órákra.”
A tájékoztatón elhangzott: a felettes szervekkel történő egyeztetések után megkötötték a bérleti szerződést a terület tulajdonosával, aki a szerződésben vállalta a terület és a tantermek augusztus végi átadását. Továbbá megkezdődött a költöztetés a gimnáziumból az új telephelyre. Fontos kiemelni, hogy megkezdték a menetrend szerinti tárgyalást a helyi- és helyközi járatokról, hiszen a tanulók kijuttatását buszokkal kívánják megoldani. A folyamatos döntés előkészítés érdekében pedig hetente egy operatív csapat egyeztet, ahol a felmerülő kérdéseket folyamatosan kezelik.
Cegléd Város Oldala

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....