17.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Milyen kiegészítőket érdemes használni a makettezés során? 

 

 

A legtöbb makettező idővel már nem elégszik meg a gyártó előírásai által elkészített művel, finomítani, csinosítgatni örömteli érzés. Ebben az esetben érdemes bővíteni az otthoni készletet, és praktikus kiegészítőkkel még realisztikusabbá tenni a modelleket. A feljavító készletek szintén elengedhetetlenek ehhez a hobbihoz. 

A makettezés során bevethető eszközök 

A kiegészítők és feljavítók használatához szükséges valamennyi rutin, de ez viszonylag gyorsan fejleszthető. Szerencsére számos praktikus eszköz teszi élvezetesebbé a makettezés folyamatát, melyek révén még szebb eredmények érhetők el. A Modellfutár webáruház makett kiegészítői közül rengeteg hasznos kellék beszerezhető.

A javítás folyamatát akkor érdemes magasabb szintre emelni, ha már kifogástalanul, rutinosan építjük makettjeinket. A többségüknél a csomagban csupán polisztirol keretek találhatók. A gyakorlott modellezők fotómaratást néznek ki a választott darabjukhoz, főként a feljavításhoz, ez különösen repülőknél, harci gépeknél jelentős. A kívül fixált felszereléseknél szintúgy.

Érdemes még kipróbálni a gyémántporos fémreszelőt, amely a megmaradt csonkok eltüntetésében jelenthet nagy segítséget, az alkotórészek leválasztása után. A fotómaratott elemek a 3D-s tárgyból kétdimenziós rajzolatot hoznak létre, melyeket megfelelően kell összehajlítani, ehhez használhatók a fotómaratás hajlítók. A csipesznél egyszerűbb az alkalmazásuk.

Praktikus kellékek

Szintén nagyon hasznosak a gyanta kiegészítők. A műgyanta ugyanis képes olyan aprólékos részletek megjelenítésére, amelyek a korábban említett fotómaratott elemekkel kevésbé megoldhatók. Gondolunk itt a redőkre, különféle ráncokra, a komplexebb alkotóelemekre.

Egy másik, haladóknak javasolt termékkör a 3D nyomtatott kiegészítők. A korszerű technológiai fejlesztéseknek hála, egyre bővül azon dolgok száma, amelyeket már otthon is megteremthetünk egy kiváló minőségű nyomtatóval. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a makettezés területén is számtalan újítás bevezethető. Példaként felhozhatók az előre megfestett 3D nyomtatott kiegészítők, ez a technikai megoldás ötvözi a fotómaratást és a gyantás módszert. Így tehát az eredmény egy 3D hatású, kellően plasztikus, hajlítható és kissé csiszolható felület, melyhez viszont a makettragasztók alkalmatlanok.

A makettek fejlesztése, csinosítgatása

Számtalan megoldás, módszer és eszköz áll rendelkezésre a modellek még tökéletesebb megalkotásához. A kiegészítők és feljavítók által igazán valósághű darabok hozhatók létre, ehhez azonban kellő tapasztalat szükséges. Legyünk tehát türelmesek, ha még csak most kezdtünk bele a makettezésbe. Eleinte a kifogástalan összeállítás a cél, ehhez pedig minél több szárazpróba és a festési módszerek különféle kipróbálása adhat elegendő alapot. Amikor pedig szintet lépnénk, belenézhetünk a javítgatások és szépítgetések új világába.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...