17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Napelem rendszerek térhódítása

 

 

A lakások, házak energiaellátásáért felelős napelem rendszerek szédületes terjedése ma már eljutott arra a szintre, hogy gyakorlatilag nemigen található már olyan tulajdonos, aki legalább már ne hallott volna e lehetőségről.

 

Könnyű megtalálni a népszerűség okát

 

Belátható időn belül sajnos az energiaárak egészen biztosan nem lesznek olcsóbbak, és az is biztosnak tűnik, hogy egyre több fogyasztó van a lakóterünkben, tehát a fogyasztásunkat sem tudjuk könnyen csökkenteni.

 

Ezek miatt egyre többen gondolkodnak az áramszolgáltatóktól legalább részben független beszerzési lehetőségekben, és a napelem nagyszerű válasz az ilyen felmerülő igényekre, bár az első, amely szempontként felmerül, hogy milyen egy napelem megtérülése.

 

Emellett szintén a napelem rendszerek irányába tereli a figyelmet a környezettudatos gondolkodás örvendetes térnyerése. Az a tény, hogy használatával már önmagában védjük a környezetünket, csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, sokak számára rendkívül nyomós érv az ilyen megoldások mellett.

 

A napelemek és kiegészítő berendezéseik ára a fejlesztések és a növekvő gyártási volumen miatt folyamatosan csökken, de ma még azért olyan magasságban vannak, hogy alapos meggondolásra késztetik azt, aki a beszerzésükön, beépítésükön gondolkodik.

 

Átgondolni, kiszámolni

 

Egy ilyen jelentős beruházást mindenképpen több szempontból is meg kell fontolni. A megfelelő rendszer kiválasztása és megvásárlása után ugyanis a beszerelés és karbantartás költségeivel is számolni kell, valamint különböző adminisztratív költségek is felmerülhetnek. Arra is van példa, mint a Solarzone esetében, hogy szerződéskötés után már nincsenek egyéb díjak, és az adminisztrációs kötelezettségek lebonyolítását is átvállalja a kivitelező.

 

Jó hír még, hogy uniós és hazai pályázatokon való részvétel esetén kedvező esetben több milliós, vissza nem térítendő támogatással is csökkenthetők a kezdeti költségek, valamint a piaci kondícióknál lényegesen kedvezőbb hitelek is igénybe vehetők ilyen célra.

 

Számos előnnyel számolhatunk

 

Amikor egyenleget vonunk, akkor a pozitív oldalon a fentiekkel szemben az áll, hogy otthonunk energiaszükségletének költségei nagyságrendekkel csökkenthetők, sőt az is előfordulhat, hogy pozitív energiamérleggel tudjuk üzemeltetni lakásunkat. Ez esetben az áramszolgáltató irányába még akár áramot is tudunk eladni. További előny, hogy amennyiben elektromos autóval, motorral, kerékpárral vagy rollerrel rendelkezünk és ki van építve otthonunkban a szükséges töltési infrastruktúra, akkor a közlekedési költségeink is nagymértékben csökkenthetők.

 

Azonban még ez sem minden, hiszen megemlíthető a napelemes rendszerrel felszerelt házak esetén a kedvezőbb energetikai besorolás, valamint az is, hogy esetleges eladás esetén magasabb eladási árral értékesíthető az ingatlan. A megtérülés hozzávetőleges idejére online kalkulátorok is találhatók az interneten, érdemes ilyet is kipróbálni, amennyiben ismerjük már a lakás méreteit és a kívánt rendszer főbb paramétereit.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....