12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Átadták a kerékpárutat

Június 10-én adták át a 441 sz. főút mentén a „Cegléd-Nyársapát- Nagykőrös összekötő kerékpárutat. A projektben 11,053 km hosszon került sor kerékpárút kiépítésre.
Az átadóünnepség napjára Nagykőrösön kerékpáros családi napra várták az érdeklődőket. A Cifrakertben a Hegeshow extrém kerékpáros bemutatót követően dr. Körtvélyesi Attila, Nagykőrös alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Katus Attila személyi edző, életmód-tanácsadó, világ- és Európa-bajnok sportolóval melegítettek be közösen kicsik és nagyok, hogy aztán kerékpárral elinduljanak a Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös összekötő kerékpárút átadó ünnepségére.

Az átadó ünnepségen dr. Czira Szabolcs, a gesztor település, Nagykőrös polgármestere felelevenítette, hogy 2007-ben Nagykőrös kezdeményezte, hogy Kecskemét-Nagykőrös-Nyársapát és Cegléd legyen összekötve kerékpárúttal. Ennek eredményeként szinte napra pontosan 12 éve került átadásra a Nagykőrös-Kecskemét kerékpárút. A Nagykőrös-Nyársapát-Cegléd kerékpárút esetében 2021. április 21-én történt meg a munkaterület átadása és az út átadására most kerül sor. Nagykőrös polgármestere szólt arról is: a közlekedésbiztonság javítása, a térség turisztikai felfedezése, valamint az egészségmegőrzés szempontjából is fontos a beruházás, amely megmutatta Nagykőrös erejét, megmutatta, hogy a gesztor együtt tud dolgozni a környező településekkel. Ehhez kellett a ceglédi és a nyársapáti önkormányzat és a települések polgármestereinek együttműködése, melyekért köszönetet is mondott a városvezető. Dr. Czira Szabolcs elmondta: a beruházás azt is megmutatta, hogy a Kormány elkötelezett a vidék fejlődése iránt, támogatja a vidéki embereket, családokat. „Azt kívánom mindenkinek, hogy ezen az úton mindenki lelje örömét a kerekezésben, a biztonságos biciklizésben, és balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek!” – zárta köszöntőjét Dr. Czira Szabolcs.
Földi László a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „egy kétévtizedes álom vált valóra a mai napon azzal, hogy a sokak által megígért Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös közötti kerékpárút hivatalosan is átadásra kerülhet. Rengeteg egyeztetés, felszólalás és háttérmunka előzte meg. Jómagam az elmúlt három ciklus során többször is szót emeltem a Parlament plenáris ülésein a vonatkozó fejlesztés érdekében, de a siker közös, amelyben Nagykőrös városa, mint a beruházás gesztora oroszlánrészt vállalt. Köszönöm a munkájukat!” Földi László megköszönte mindenki munkáját, aki segítette a projektet, majd ő is visszatekintést tett, kiemelve, hogy a fejlesztés elhúzódása Pest megye Központi régiós problémájára vezethető vissza. Kitért a kerékpárút közlekedésbiztonságot szolgáló fontosságára.
Kis Miklós, Nyársapát polgármestere elmondta: „Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sok fiatal vesz részt az átadó-ünnepségünkön. Igazi sporttá fog fejlődni a kerékpározás, mindenki örömére, nemcsak a fiataloknak, hanem az idősebbeknek is.” Kiemelte, Nyársapát község is a kis költségvetéséből kigazdálkodta a ráeső költségeket, a legfontosabb azonban, hogy elkészült a kerékpárút! Felhívta rá a figyelmet, hogy Nyársapát belterületén is kiépült egy kerékpárút, így Nyársapátra is betérhetnek kerékpárúton a Cegléd és Nagykőrös között kerekezők.
Dr. Csáky András, Cegléd polgármestere beszédében kifejtette: „ha valaki Cegléd felől Kecskemét felé ment, a nyársapáti leágazásnál egy nyárfán mindig láthatott egy táblát, amire föl volt jegyezve, hogy hány halálos áldozata, hány súlyos sérültje volt az itteni biciklis közlekedési baleseteknek.” Hangsúlyozta, aminek nagyon örül, hogy: „Ez a tábla végre lekerült!” – hozzátette: – „Köszönet illeti a Kormányt, köszönet illeti Brüsszelt, hogy forrásokat biztosított a beruházáshoz, köszönet illeti a kivitelezőket, mert tényleg kiváló minőségben valósították meg a kerékpárutat… Kívánom, hogy ne csak munkába menetelre, hanem sportolásra is használják ezt a kerékpárutat!”
Az ünnepi beszédeket követően a felszólalók a kivitelező képviselőjével kiegészülve a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen átadták az új kerékpárutat.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...