18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Vádat emeltek a „páncélos banda” ellen

Hét gyanúsított, 42 betörésből álló sorozat, 45 milliós kárérték – a Pest megyei vizsgálók vádemelést javasolnak egy 2020 szeptemberében lekapcsolt csapat tagjai ellen. Aprólékos felderítés, egy cipő-, egy eszköz-, vagy egy keréknyom töredéke is jelentőséggel bírt.

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt hét személy ellen, akik tíz hónap leforgása alatt negyven helyre törtek be és a zsákmányuk meghaladta a negyvenhétmillió forintot. A vádirat szerint a banda négy állandó tagból állt. Hozzájuk kapcsolódott egy személy, aki tanyáját búvóhelyként biztosította illetve egy további férfi és egy nő akik egy-egy bűncselekmény elkövetésében vettek részt.
A banda a szinte kizárólag cégek, vállalkozások telephelyeit illetve boltjait érintő betöréseket alaposan előkészítette. Előzetesen felmérték a budapesti, Pest- illetve Bács-Kiskun megyei célpontok
környezetét, a megközelítését és a lehetséges menekülési útvonalakat is. Mindig egy nagyteljesítményű, terepjárási képességgel is rendelkező gépkocsit használtak, amivel adott esetben
szántóföldön vagy erdős részen is egérutat tudtak nyerni.


2019 decembere és 2020 októbere között negyven, jól szervezett betörést követtek el, túlnyomó részében eredményesen. A helyszínekről készpénzt, ékszereket, de értékesebb gépeket is szívesen
vittek magukkal. A zsákmány változó képet mutatott, alig ezer forinttól közel tizenkétmillió forintig is terjedt. Előszeretettel próbálták felfeszíteni a helyszíneken lévő páncélszekrényeket illetve
páncélkazettákat. Volt, hogy nem bajlódtak velük helyben, hanem egyszerűen magukkal vitték és később a búvóhelyükön nyitották fel azokat.
A női elkövető kizárólag egy cselekményhez kapcsolódott, akkor saját munkáltatója kárára adott tippet a csapatnak és ezért a zsákmány negyedét kapta utóbb. Összességében a bő tíz hónap leforgása alatt a banda közel negyvennyolcmillió forintnyi értéket szerzett meg a bűncselekményekkel.

A rendőrség összefoglalója szerint a felderítés csendes, a realizálás hangos és ellentmondást nem tűrő volt 2020. szeptember 30-án, amikor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti állományának tagjai mellett a Budapesti, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai megindultak, hogy hat helyszínen, egy időben csapjanak le. A célszemélyek egy betörés-sorozattal összefüggésbe hozott csapathoz tartoztak, utolsó tagjukat másnap hajnalban ártalmatlanították a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei.

A rajtaütéskor hét, a 2019. október és 2020. szeptember közötti időszakban, a fővárosban, Bács-Kiskun, illetve Pest megyében elkövetett betörés volt számlájukra írható, az azóta lefolytatott nyomozás 42-re szélesítette a listát. Ennek függvényében a bűncselekményekkel okozott kárérték összege is nagyot változott az eltelt 19 hónapban: a véglegesített adat nyolcszámjegyű, 45.726.844 forint. Ez csak az az érték, amit az egyes helyszínekről bankjegyek, ékszerek, elektronikai eszközök, autók, motorkerékpár, szerszámok formájában zsákmányoltak. Akadt azonban 8 olyan helyszín, ahonnan semmit nem sikerült elvinniük, pedig több mint 48,2 milliót még megszerezhettek volna.

Legkevesebbet – 2 ezer forintot – egy kiskunlacházi fatelepről loptak, legnagyobb fogásuk egy ceglédi áruházból elvitt 30 millió forint volt. Egy fővárosi húsboltból ugyan pénzt nem, de ha már ott voltak, 10 kg sonkát magukkal vittek.

A magánházakat elkerülték, célpontjaik telephelyek, üzletek, boltok voltak. A kiszemelt helyen és környékén előzőleg terepszemlét tartottak, megfigyelték a mozgást, biztonságtechnikai felszereltségeket, menekülő útvonalakat terveztek. A feladatokat leosztották egymás között, volt sofőr, aktív résztvevő, autóikat, ruháikat elrejtő. Bár a bűnszervezetekre jellemző hierarchikus viszony nem állt fenn közöttük, szervezettségük megmutatkozott: külön autókat, elsősorban nagy teljesítményű terepjárókat használtak, ellopták, vagy megvették, de nem íratták át, hamis rendszámokat szereltek rájuk, majd elrejtették, vagy éppen felgyújtották, mobiltelefont balhé közben nem használtak, inkább CB rádión értekeztek egymással, elmaszkírozták magukat, és egy-egy helyen nagyon röviden időztek, célirányosan keresték a pénzt rejtő széfeket, trezorokat. Amit helyben nem tudtak kinyitni, azzal nem törődtek.

A hét gyanúsított közül leggyakrabban a 47 éves B. Sándor volt a sofőr, a helyszínre vitte társait, majd leparkolt és figyelt. A 31 éves M. Gyula, a 41 éves N. Gyula és a 27 éves M. Márk mentek be a kiszemelt helyekre, percek alatt összeszedték, amit találtak, majd a kocsiba pattanva elmenekültek. A 44 éves R. Károly és a 44 éves P.-né P. Annamária alkalmanként segédkezett – ruhát tüntettek el, vagy éppen azt szereztek, autót rejtettek el. A 47 éves M. Csaba vidéki tanyáján biztosította az elkövetésekhez használt gépkocsik, eszközök és ruhák tárolását. Minden alkalommal ott gyűlt össze a csapat, onnan indultak a betörés helyszínére, majd oda is érkeztek vissza.

A négy legfőbb gyanúsítottnak bejelentett munkahelye, állandó jövedelme nem volt, megélhetésüket, életvitelüket a bűncselekményekből származó illegális bevételükből finanszírozták.

Elfogásukat követően, kezdetben a legtöbben nem voltak közreműködők, tagadtak, panaszoltak, nem tettek vallomást. A nyomozás előrehaladtával azonban, az egyre-másra halmozódó bizonyítékok hatására részben, vagy egészben beismerő vallomást tettek.

Jelenleg B. Sándor és M. Gyula személyi szabadsága korlátozott, előbbi letartóztatásban van, utóbbinak nyomkövetővel biztosított bűnügyi felügyeletét rendelte el a bíróság. M. Csaba más ügye miatt tölti jogerős szabadságvesztését, N. Gyula, M. Márk, R. Károly és P.-né P. Annamária szabadlábon védekezhet.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Az ügyben a Ceglédi Járási Ügyészség emelt vádat a sértettek számához illetve az egyes cselekmények elkövetési értékéhez igazodó bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal
elkövetett lopási cselekmények miatt. Emellett a búvóhelyet biztosító személyt bűnpártolás vétségével is megvádolták.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....