9.6 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Összefogásunk tüze

A Karai Örömút Egyesület is csatlakozott a Trianoni békediktátum 102. évfordulójára meghirdetett programhoz. Immár második alkalommal gyűlt össze az egyesület kezdeményezésére a Jászkarajenő külterületén található Árpád-kori emlékhelyen egy szépszámú lelkes társaság. Solymosi Sebestyén tárogatóján adott elő néhány szép dalt. A megemlékezés apropójának felidézése után az alkalomhoz illő verset hallgathattunk meg, amely ráhangolt magyarságtudatunk és összetartozásunk fennkölt érzésére, majd a programban kitűzött időpontban: 2022. június 4-én 20:22-kor meggyújtottuk a tüzet, mely szívünk melegét sugározta a világ minden táján élő magyarok felé a lobogó lángok által. Közös imánk nemcsak a minden kontinensre szétszóródott magyarság összetartozásáért, hanem az ukrajnai háború kapcsán a békéért is szólt. 

***

IX. Örömút

Június 6-án Pünkösd hétfőn gyönyörű derült reggelre ébredtünk Jászkarajenőn. Elérkezett a Fény útjának, a Világosságnak vagy, ahogyan mi emlegetjük az Öröm útjának napja, vagyis a keresztjárás. A községben és határában álló, a népi vallásosság emlékeit őrző feszületekhez való ellátogatás napja.
Hagyományosan a katolikus templomtól a szokásos útvonalon indult a menet lovas fogatokkal. Sok idős és – örömünkre – sok kisebb gyermek is eljött szüleivel, nekik könnyebben bejárható volt így fogatokon a tíznél is több helyszín. Az egyes kereszteknél felelevenítésre került azok rövid története és ki-ki szándéka szerint bekapcsolódhatott egy-egy ima elmondásába. Régebben ezen alkalmaknak a célja az volt, hogy közelebb vigyék a résztvevőket a Pünkösd lényegéhez, és annak következményéhez: a Lélek szerinti élethez.
Mára ez kibővült több tartalommal is. Nemcsak vallási indíttatásból, hanem lakóhelyük – vagy más településről érkezetteknek az ismeretlen vidék – értékeinek, vallási műemlékeinek megismerése is kiegészíti. Van, akit pusztán a természet szeretete vagy a társaság csalogat el a programra. A szervező Karai Örömút Egyesület ennek megfelelően igyekezett olyan időtöltéssel várni a velük tartókat, ami minden korosztályt érdekelhet. A keresztek bejárása után Csonka Márton – az Arany János által is megénekelt 100 éves helybéli pásztor – kopjafájánál letelepedett a szépszámú sereglet.
Kis pihenő után solymász bemutatón tudhattak meg sok érdekességet ezekről a madarakról, tartásukról, a velük való vadászatról az érdeklődők. Ezután Bánfi Ferenc történelmi dalokat adott elő tiszta érces hangján az egybegyűltek örömére. Az egyesület ügyes háziasszonyai finom, hagyományos paprikás krumplival, rétessel és más finom házisüteményekkel vendégelték meg az elfáradt keresztjárókat, majd elbeszélgettek egymással a friss levegőn és a szép környezetben felidézve a régi pusztai élet előnyeit, szépségeit.
Bízunk benne, hogy tartalmas élményt nyújtott a program és jövőre is megtisztelik jelenlétükkel a mostani résztvevők és új jelentkezők is! Köszönjük a fogatokkal segédkezők önzetlenségét és bízunk benne, hogy jövőre is sokan velünk tartanak! Erdeiné Tóth Klára – a Karai Örömút Egyesület tagja

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...