5.6 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Kiszáradt a nagykőrösi csónakázó tó

Az extrém száraz időjárás nem csak a mezőgazdaságot, hanem természetes vízfelületeinket sem kíméli. Évről évre hiányzik a kiadós, védelmet nyújtó téli csapadék, az év többi napjára is jellemző az extrém időjárás: hosszú, csapadék nélküli, hőségnapokkal terhelt időszak, melyeket rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadék követ, ami sajnálatos módon a lehullás helyén nem tud hasznosulni. Így elindul egy kedvezőtlen folyamat, a talajvízszint folyamatos csökkenése. Az Alföldön az országos átlagnál is aggasztóbb a helyzet. Ez járult hozzá, hogy a nagykőrösi Csónakázó tó vízszintje is az elmúlt két évben több alkalommal kritikus szint alá csökkent, mára egyes részeken teljesen kiapadtak. A Csónakázó tó un. „talajvíz tó”, természetes vízutánpótlása nincs, tehát vízszintje függ a talajvízszinttől.  – számolt be az Önkormányzati Hírek Nagykőrös.

„A tó és környezete 2011-ben került felújításra. Az akkori tervek szerint vízutánpótlást biztosító kút is került volna kialakításra, ám a vízügyi hatóság nem járult hozzá a tó ilyen módon történő töltéséhez. (…) Az évi párolgási veszteség 5-600 mm, tehát jól látható, hogy a lehulló csapadék mennyisége nem fedezi a veszteséget. Bár vigaszt nem jelent, több hír is megjelent, melyben hasonló problémákkal küzdő tavakról számolnak be. Bízunk benne, hogy nem visszafordíthatatlan jelenségről van szó, és a Csónakázó tóval együtt a gazdálkodók is fellélegezhetnek.” – tájékoztatott Vozárné Ragó Ildikó, a KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

(Képünk illusztráció: ÖH-archívum)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...