5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Kicsik és nagyok kedvence: a palacsinta

 

 

 

Mindannyiunknak van legalább egy kedves emléke gyermekkorából a palacsinta készítéséről vagy fogyasztásáról. Imádjuk az illatát, a csavarását, a különböző verzióit. Ki a lekvárosért rajong, ki a kakaósért, mogyorókrémesért vagy valamilyen egyéb töltelékes verzióért.

 

A következő cikkben végigvesszük, milyen verziói vannak, és hogy melyikért miért rajonganak annyian a világ számos pontján.

 

Palacsinta itthon

 

A magyarok palacsintájáról sem lehet egységesen kijelenteni, hogy mégis pontosan hogyan készül. A legtöbb helyen a klasszikus, nagyon vékony, mégis puha tésztájú, könnyen tekerhető verziót részesítik előnyben, de egyes tájegységeken vastagra készítik a tésztát, akad, ahol élesztőt is használnak hozzá, és kelesztik egy kicsit, hogy vastagabb, de mégis lágy, ruganyos tésztát kapjanak. Hagyományos édesség a vasárnapi ebéd mellé különböző édességekkel töltve és/vagy öntettel tálalva. 

 

Hiányzik még egy jó palacsintarecept a hétvégi ebéd mellé? A Receptneked.hu oldalán 300 palacsintarecept közül bárki megtalálhatja azt, amivel le tudja nyűgözni a szeretteit. 

 

A palacsinta főételekben

 

Megesik, hogy a palacsintát nem a hagyományos desszert verzióban találjuk a tányérunkon, hanem valamilyen főétel részeként. Német területeken például nem ritka, hogy a levesekbe a nálunk megszokott cérnametélt helyett csíkokra vágott palacsintát kapunk. De Magyarországon is tudunk erre egy nagyon jó példát találni a hortobágyi húsos palacsinta képében. Ez a finomság tulajdonképpen hússal töltött palacsintatészta egy kellemes fűszeres, sós öntettel tálalva. 

 

Amerikai palacsinta

 

A tengeren túli filmekben nem ritka látvány, hogy vastag tésztás palacsintát tálalnak fel reggelire gyümölcsökkel, juharsziruppal, csokoládéöntettel vagy csak magában, különböző aranyos figurákká formázva. Ez a nálunk elterjedt verziótól mind megjelenésében, mind elkészítési módjában nagyon különbözik. De ez nem jelenti azt, hogy az elkészítése annyival bonyolultabb lenne, vagy nagy szakértelmet igényelne. Bármelyik kevésbé gyakorlott apuka is könnyűszerrel tud mosolyt csalni a családja arcára a szürke hétköznapok forgatagának egyik reggelén, ha figyelmesen követi a kiválasztott receptet.

 

Fitt megoldások

 

Ugyan nagyon sokan szeretjük a palacsintát, mégsem mondhatjuk azt róla, hogy bármelyik diétába egyszerűen beilleszthető étel lenne. Viszont a számos alternatív alapanyagnak köszönhetően bármikor tudunk olyan verziót készíteni belőle, amit a fogyni vágyók vagy speciális étrenden élők is bátran elfogyaszthatnak. Rengeteg webshop kínál már olyan fehérjeporokat, amik kiváló alapjai lehetnek a palacsintának. Ezenkívül a különböző maglisztek (például zab-, mandula-, kókuszliszt) is remek palacsintatésztát eredményezhetnek, amennyiben megfelelően vannak elkészítve.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...