9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Retró Balaton – avagy hogyan nyaraltunk a múlt század végén?

 

Bár manapság már nem csak a kiváltságosok utazhatnak külföldre nyaralni, a Balaton továbbra is a magyarok egyik közkedvelt üdülőhelye. 

 

A rendszerváltás előtt pedig a többségnek maga volt a Riviéra, ahogy ezt Németh Lehel és Felföldi Anikó is megénekelte az 1960-as években. Utazzunk most egy kicsit vissza az időben, és nézzük meg, milyen is volt az a híres balatoni nyár!

 

A múltidézéshez kapcsold be a háttérben a Retro Rádiót az Online Rádió weboldalán, ahol kizárólag régi idők legnagyobb slágerei szólnak. Mivel nyár van, ezért valószínűleg nem kell sokat várnod arra, hogy felcsendüljön valamelyik ikonikus Balatonról szóló “nyaralós zene”, amivel sikerül még inkább elmerülni a fantáziálásban. Készen állsz, indulhatunk? 

 

Vár a magyar tenger!

 

Képzeld most el, hogy (újra) gyermek vagy, és az 1980-as éveket írjuk. A családoddal izgatottan készülsz a már oly régóta várt balatoni üdülésre. A bőrönd bepakolva és már indultok is, hogy le ne késsétek a vonatot.

 

Az úton végig kifelé nézelődsz az ablakon, már alig várod, hogy végre megpillantsd a kékeszöld víztükröt. A mögöttetek ülő család táskarádiót is hozott magával, ahol a hírekben közlik, hogy a héten igazi strandidő várható, majd megszólal a KFT együttes Balatoni nyár című slágere. A nyitó traktusokkal egyidőben bukkan elő a fák mögül a tó. Végre, erre a pillanatra vártál egész évben!

 

Hurrá, nyaralunk! 

 

A vonatról leszállva sok más családhoz hasonlóan ti is a helyi SZOT-üdülő felé veszitek az irányt. Hamarosan el is foglalhatjátok a szállásotokat. Rögtön kisajátítod magadnak azt az ágyat, amiből az ablakon keresztül rálátsz a vízre. Milyen szuper látvány lesz reggelente erre ébredni! Persze nem azért jöttél, mert a szobában akarsz ücsörögni, így sürgeted a szüleidet, hogy induljatok már a strandra.

 

A partra érve leterítitek a kockás pokrócot, anyukád felállítja az összecsukható csíkos napozóágyat, apukád pedig felfújja a piros Pálma gumimatracot. Már nagyon igyekeznél a vízbe, de édesanyád addig nem enged, amíg alaposan be nem ken mindenhol Fabulon naptejjel. 

 

Nálatok is előkerül a táskarádió, hisz nincs strandolás zene nélkül. Persze téged most hidegen hagy a “Földvár felé félúton” című dal, hisz már csak egy dologra vágysz: hogy végre bemehess a vízbe!

 

A legszebb napok

 

A Balaton vize kellemesen hűvös, és nem is sokáig pancsolsz magányosan, mert hamarosan beállsz egy csapat gyerek közé labdázni, akik szintén a környékbeli üdülőkben szálltak meg. 

 

Amikor a sok játéktól megéhezel, kimész a partra, ahol eszel egy fasírtos szendvicset, egy cső főtt kukoricát, amit leöblítesz egy üveg jó hideg Bambival. Apukád a rádiót hallgatja figyelmesen, anyukád pedig keresztrejtvényt fejt a Füles magazinban.

 

Miközben a füleddel a könnyed nyári slágerekre koncentrálsz, a tekinteted végigfuttatod a part mentén és elidőzöl a sok boldogan pihenő felnőttön és önfeledten pancsoló gyereken. Már ekkor tudod, hogy ezekre a csodálatos balatoni nyarakra életed végéig emlékezni fogsz, a majdan retrónak számító slágerek pedig segítenek felidézni ezt a pillanatot.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...