9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Készülnek a tanévkezdésre az EVIG-gimiben

Fodor Gábor ceglédi tankerületi igazgató a közösségi oldalán írt a Ceglédi Kossuth Gimnázium felújításával járó kihívásokról és arról, hogyan indul a tanév a volt EVIG területén felépült ideiglenes „gimiben”.
A beszámolóból kiderül: 26 tanterem, tornatermek, könyvtár, informatika termek, irodák várják a tanulókat és már az új buszmegálló kialakítása is folyamatban van.
„Ha végiggondolom, mi minden kellett ahhoz, hogy a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium közel három-milliárdos felújítása – és ezzel párhuzamosan – az iskola méltó elhelyezése megtörténjék, akkor az alábbi szavak jutnak eszembe: elköteleződés, kitartás, összefogás, csoda és persze a köszönet és a hála.
Számomra imponáló volt az az elköteleződés, ahogy a tíz főt is meghaladó tervezői csapat megtervezte a felújítást, minden részletre gondolva, minden értéket megőrizve, mintha saját gyermeküknek tervezték volna az iskolát. Ugyancsak tetten érhető volt az elköteleződés mindazok tetteiben, akik már 2014 óta küzdöttek a felújítás megvalósulásáért, kezdve a sort Gulyás Zoltán intézményvezető úrral és Földi László képviselő úrral, és folytatva a Pénzügyminisztérium, az EMMI/BM, valamint a Klebelsberg Központ felelős vezetőivel, beleértve a beruházó EURO CONTI vezetőit, és a VOLÁN munkatársait, egészen a Tankerület és a pedagógusok közösségéig.
Összefogás nélkül sem ment volna előre a felújítás ügye – és a felújítással párhuzamosan minden esetben meg kell említeni a tanítás biztosításának jelenlegi feladatát – az Önkormányzat, a szülők, a pedagógusok, a technikai dolgozók és a tanulók összefogása is szükségeltetett, hogy eljussunk addig, az állapotig, ahol most tartunk.


Vegyük sorra a tényeket: A Gimnázium épületének teljes körű felújítása 2022.06.01-jén megkezdődött. Megújul az épület fűtési rendszere, minden nyílászáró helyére új kerül, lift lesz az épületben, és a mennyezettől a padlóig megújul a burkolat, a vezetékek, a világítás. A falak díszítése megmarad, de megújul. A felújítás végére az épület egy – a 21. század követelményeinek megfelelő modern, de eredeti stílusát, pompáját megőrző – iskola lesz.
A Tankerületi Központ egy közel három hónapos, folyamatos, tárgyalásokkal, egyeztetésekkel, bejárásokkal eltöltött helykeresés után megtalálta azt a helyszínt, amely mindkét feltételnek megfelel: egy helyen tanulhat az összes diák, és délelőttre szervezhető a tanítás. Minden tárgyalásunk, helykeresésünk ebbe az irányba mutatott, de hiába volt minden segítőkészség és jószándék, délelőttre 4-6 termet tudtak csak biztosítani az Önkormányzat, illetve a városi intézmények.
Vajon mennyi volt az esélye annak, hogy találunk egy olyan teret, ahol felépíthető 26 tanterem, tornatermek, könyvtár, informatika termek, tanári szoba, irodák, (tulajdonképpen egy komplett iskola) és még raktározni is lehet a gimnázium bútorait, iratait? Vajon mennyi lehetett az esélye annak, hogy találunk vállalkozót, aki hajlandó befektetni saját tőkéjét, és átépíteni meglévő épületeit úgy, hogy abban 26 tanterem, és minden egyéb szükséges helyiség kialakítható legyen? És vajon mennyi az esélye annak, hogy egy ilyen komplex kivitelezés három hónap alatt megvalósul? Amikor a csoda szót említettem, erre gondoltam.


A volt EVIG területére tervezett – a tulajdonos által megálmodott – irodák helyén most tágas, világos tantermek vannak, ahol a légkondicionáló és a fűtési rendszer gondoskodik a komfortról. Tornaterem, könyvtár, informatika terem várja a tanulókat. Ezeket a tantermeket, a raktárhelyiségeket a Tankerület bérli. A bérleti díjra a minisztérium támogatást ítélt meg. Az összes egyéb költséget (költöztetés, stb.) a Tankerület saját forrásból finanszírozza. A padokat már hordják fel a termekbe, a hálózat kiépítése zajlik, az iroda már fogadja az érdeklődőket. A VOLÁN-nal megtörtént a bejárás, a buszmegálló kialakítását – a megfelelő engedélyek birtokában – a Tankerület által megbízott vállalkozó a Tankerület költségén elvégzi.
Az étkezést az Önkormányzat biztosítja a Dózsa kollégiumban azok számára, akiknek nincs délutáni oktatás. A délutáni oktatásban résztvevők számára az Eatrend kiszállítja az ebédet.
Kitartás az, amire még szükségünk van, hogy minden időben a helyére kerüljön, hogy kialakuljon az új iskola új működési rendje, és az elköteleződés, valamint az összefogás eredményeként megvalósuljon a csoda, a tanítás-nevelés csodája, hogy ugyanolyan színvonalon történjék az oktatás, mint a régi, megújulásra váró épületben. A Tankerületi Központ és minden közreműködő ezért tevékenykedik.” – fogalmazott Fodor Gábor.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...