15.5 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Cegléd új díszpolgárai

Lőrincz Viktor olimpiai- és világbajnoki ezüst-, kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok magyar birkózó és Magyar László, a Kürti Béla Városi Sportgyűjtemény vezetője vehette át az idei Cegléd Város Díszpolgára elismerést a ma délután tartott dísztestületi ülésen.

Lőrincz Viktor
Kisgyermek korában kezdett el birkózni a CVSE-ben. A virtus, a küzdeni akarás már ereiben csörgedezett, ami korán feltűnt edzőinek is, és a legifjabb korosztály versenyein már sorra aratta győztes mérkőzéseit.
Viktor első versenyén 1996-ban, Budapesten a 22 kg-os súlycsoportban győzött, Pap Ferenc edző tanítványaként. 2007-ben, a varsói kadett Európa-bajnokságon szerzett első nemzetközi érmét, ami bronzérem volt.
A Magyar Birkózó Szövetség idejekorán felfedezte a benne rejlő elhivatottságot és tehetséget, ezért a legmagasabb szintű felkészítés és az ezt övező feltételek biztosításával segítette sportkarrierje kibontakozását a fővárosban. Ceglédtől, a szülői háztól és a nevelőegyesületétől azonban soha nem szakadt el.
A felnőttek közé a 2012-es belgrádi EB-n robban be, ahol szintén bronzérmet szerzett. Innentől kezdve a kontinens- és világversenyeken rendre érmesként végzett.
A 2016-os riói olimpián egy erősen vitatható intéssel kapott ki német ellenfelétől a 75 kg-os kötöttfogású bronzmeccsen – ezzel élete első olimpiáján pontszerző ötödik helyen végzett.
A hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként, s egyben érmeseként tisztelte már akkor is Viktort.
Kitartását, sportemberi nagyságát jelzi, hogy innen felállva, az egy évvel elhalasztott tokiói olimpián 2021-ben, nagyszerű ezüstérmet szerzett a 87 kilogrammos súlycsoportban.
Kitartása, küzdőszelleme, sportolói és civil élete sokak számára lett követendő példa. Versenyzői sportpályafutását az idei év tavaszán fejezte be, s a 31 éves sportember az utánpótlás válogatott munkáját már edzőként segíti.
Kiemelkedő sporteredményeit több alkalommal ismerték el kitüntetésekkel. Háromszor lett az „Év magyar birkózója”. 2016-ban „Magyar Bronz Érdemkeresztet”, 2019-ben „Az év legjobb kötöttfogású birkózója” címmel tüntették ki. Több ízben nyerte el az „Év felnőtt sportolója Cegléden” címet. 2021-ben a „Magyar Érdemrend lovagkeresztjével” tüntették ki.
Eredményes sportteljesítménye alapján Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete díszpolgári címet adományoz Lőrincz Viktor Olimpiai- és világbajnoki ezüst, kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoknak.
Kitüntetéséhez szívből gratulálunk, további életéhez, munkájához sok erőt, jó egészséget kívánunk Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete és a város lakói nevében.

Magyar László
Magyar László 1943-ban született Cegléden. Iskoláit a városban végezve, a város sportéletének szervezésébe már középiskolásként bekapcsolódott.
Ifjúsági korú sportolóként az atlétikának kötelezte el magát. Eredményes pályafutása során – dobóatlétaként – megyei ifjúsági bajnok, felnőttként pedig az országos mezőny tagja volt.
Felnőttként, sportolói pályafutása mellett, sportszervezőként is tevékenykedett. Újságírással kezdte, majd 1974-ben a Járási és Városi Sportfelügyelőség vezetője lett.
A Ceglédi Vasutas Sportegyesületnek 15 évig volt az elnöke, majd a BVSC elnökhelyetteseként a magyar sportélet irányításával foglalkozott, miközben elvégezte a Testnevelési Főiskola menedzser szakát. Jelentős szerepet vállalt az élsport segítésében és a tömegsport népszerűsítésében. A Magyar Olimpiai Akadémia múzeumi albizottságának tagja. Évente több ezer fiatallal ismerteti meg az olimpizmus eszméjét.
A Sporttörténeti Bizottság élén 2005-től Magyar László vezeti az országban is egyedülálló „Kürti Béla Városi Sportgyűjteményt”. Sok időt szentel a város sportmúltjának kutatásával, a fellelhető relikviák gyűjtésével, sportkiadványok előkészítésével, szerkesztésével és sporttörténeti kiállítások szervezésével.
Magyar László 2002-ben megkapta Cegléd Város Sportjáért Díjat, 2006-ban a Pest Megyei Sportdíjat, 2018-ban a Magyar Olimpiai Akadémia Tiszteleti érmét, és 2019-ben a Magyar Olimpiai Bizottság érdemérmét.
A magyar sport, de elsősorban Cegléd város sportélete sokat köszönhet Magyar László elkötelezettségének, áldozatos tevékenységének. Eredményes és sikeres életútja méltán vívta ki a város képviselő-testületének elismerését. Cegléd Város Képviselő-testülete a legrangosabb városi elismerést – a díszpolgári címet – ítélte oda a Kürti Béla Városi Sportgyűjtemény szakmai vezetőjének.
Gratulálunk a kitüntetettnek, munkájához sok erőt és egészséget kívánunk Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete és a város lakói nevében.
(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...