10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Szalma mint építőanyag?

 

 

Talán soha nem volt akkora jelentősége annak, hogy mennyire vagyunk környezettudatosak, mint most. Elég sokan nem igazán vették komolyan a környezetvédők hangos vészjelzéseit, de most, hogy egyre szélsőségesebbé válik az időjárásunk, egyre többen gondolkoznak el azon, hogyan élhetnék úgy az életüket, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után.

 

Persze enni, lakni, utazni, azaz élni kell, de nem mindegy, hogy ezeket milyen módon tesszük meg. 

 

A természet erejével

 

Az ember évszázadok, ha nem évezredek óta mindig is használta a természet által megalkotott “építőanyagokat”, amelyeket most a BIOKAY vályogvakolatok kínálatában találsz meg, így akkor is tudott kényelmes és egészséges otthont teremteni magának, amikor még a gyárak, a kemikáliák és a gépek még sehol sem voltak.

 

A nád, a szalma, a vályog, a fa és a kender mind-mind tökéletesen alkalmas arra, hogy biztonságos és stabil lakóház, irodaház vagy épp szálloda épüljön belőlük.

 

Ami viszont ezeket az anyagokat különlegessé teszi, az nem más, mint a környezetre és az egészségre gyakorolt hatásuk. Túl azon, hogy olyan lakóklímát teremtenek, amelyben kevesebb vegyi anyagot kell belélegezni, búcsút inthetünk a penésznek, és még az allergiás vagy az alvászavaros tünetek is csökkennek, a környezetre gyakorolt kedvező hatásuk mellett sem mehetünk el szó nélkül.

 

A szalma a régi-új tégla!

 

Talán meglepően hangzik, de a modern kori Németországban és Franciaországban is egyre több helyütt épülnek szalmaházak, amelyek során szalmával kitöltött falpanelek, födémpanelek és födélelemek kerülnek felhasználásra. Egy kolostor építéséhez példának okáért 2500 szalmabálát használtak fel, amelyek mind a közeli földekről származtak.

 

Így ha valóban a természetet hívod segítségül, csökken az építkezési költség, minimalizálódik a környezet megkárosítása, és egészségesebb lakókörnyezetet teremthetsz az ott lakók számára.

 

Természetesen ezekhez a házakhoz vályogvakolat, kenderpaplan szigetelés és lenolajfestékes vagy lúgos fakezelés jár, így garantáltan nem kell semmiféle vegyi anyaggal mérgezni magadat és a családodat!

 

Ne ítélj elsőre!

 

Ugye megvan az a mondás, hogy az igazán gazdag emberek nem érzik szükségét annak, hogy méregdrága holmikban parádézzanak, hanem megelégszenek az egyszerű ruhadarabokkal is? 

 

Nos, ugyanez igaz a házépítésre is! Míg korábban a szegények építőanyagának tekintették a természetes alapanyagokat, a vályogot, a szalmát, addig ma már az okos és környezettudatos emberek és vállalatok választása, amellyel nagyszerű példát mutatnak, hogy lehet úgy élni és prosperálni, hogy közben nem tesszük tönkre a lakhelyünket és a saját egészségünket!

 

Ha úgy érzed, szeretnél környezet- és egészségbarát módon építkezni, akkor mindenképp vond be a természetet is az építkezési folyamatba!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...