9 C
Cegléd
2024. március 6. szerda
spot_img

Tetteket várnak a polgármestertől

Közös sajtótájékoztatót tartott október 5-én a CVSE Panzió tárgyalójában Horváth József, a CVSE elnöke és a ceglédi Fidesz képviselőcsoportjának sportlétesítményekkel leginkább érintett két önkormányzati képviselője Rimóczi Gábor és dr. Ferenczi Norbert a ceglédi sportot érintő energiahatékonysági kérdésekről, illetve a földgáz és az elektromos áram megtakarításának helyi kérdéseiről, kihívásairól. A résztvevők „bátor döntések”, konkrét energiahatékonysági intézkedések megtételére sürgették dr. Csáky András polgármestert, hogy az így felszabaduló forrásokat hosszú távon energiamegtakarítást eredményező beruházásokra lehessen fordítani.

Nincs veszélyben a működésünk, mert a gáz helyett termálvízzel fűtjük az uszodát és többi létesítményünket, azonban a villamosenergia árak emelkedése jelentősen érinti az intézmény működését. – mondta el Horváth József, a CVSE elnöke. – Fontosnak tartom elmondani, hogy célunk, hogy a belső strand egész télen nyitva tudjon maradni és árat sem szeretnénk emelni, de egyelőre nem tudjuk, hogyan tudjuk ezt megvalósítani, hőenergiánkért kaphatunk-e elektromos áramot, mennyibe kerül majd a működésünk, mert nem tudunk egyeztetni erről a polgármesterrel. Pedig a Török iskola előtt lévő új termálkút sok lehetőséget adna a takarékosságra. Arról az örömhírről is be szeretnék számolni, hogy a Malom tó széli lelátóhoz fúrt termálkút is üzemel és a lelátót és létesítményeit szintén megújuló energiával tudjuk ellátni. Ezzel a város komoly gázmegtakarítást érhet el. Sőt, a két termálkúttal rendelkezésre álló többletenergia a sportcsarnokon túl más intézmények, létesítmények kiszolgálására is alkalmas.

– A képviselőtestület örömmel vette a kezdeményezést és döntött arról, hogy az új városi sportcsarnokot ezzel a megújuló energiával fogja fűteni és cserébe áramot ad a CVSE számára. Egy együttműködési megállapodás megkötésére kértük fel polgármester urat, melynek határideje 2022. június 30. volt, de sajnos nem született meg. Ugyanakkor nem csak ebben mutatkozik késés: a csarnok még mindig fel van állványozva, így feltételezzük, hogy a polgármester úr által év végére valószínűsített átadásra nem fog sor kerülni. – hangsúlyozta dr. Ferenczi Norbert frakcióvezető. – A hosszú távú megtakarítások mellett gyors, veszélyhelyzeti intézkedések is fontosak. Ezt sajnos polgármester úrtól egyelőre hiába kértük. A televízióban bemutatott energiahatékonysági terv nem a veszélyhelyzetre született. Az akkor is elkészült volna, ha nincs energiaválság.

Mint ismert, a nyilvánosság előtt vita alakult ki a Fidesz frakció és a polgármester úr között, amikor közleményben sürgették dr. Csáky Andrást, hogy vezessen be energiatakarékossági intézkedéseket. A polgármester ezután egy tervet mutatott be, de az nem rövidtávú, hanem több éves viszonylatban fogalmaz meg javaslatokat Cegléd energiahatékonyságának javítására. – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Rimóczi Gábor önkormányzati képviselő a sportcsarnokkal kapcsolatban felvetette: nem tudni, hogy mikor nyit ki, így lehet-e szalagavatókat, vagy tornaórákat tartani az intézményben ebben a tanévben. Ahogy azt sem, kap-e a sportcsarnok napkollektorokat, vagy hogy be kell-e zárni a Ceglédi Termálfürdőt, vagy ha tovább kell működnie a kötelezően előírt minimálfogyasztás miatt, akkor az mekkora veszteséget fog okozni a városnak.

– Szintén nincs információnk róla, és semmilyen utalást nem tartalmaz a polgármester úr által a televíziónak bemutatott anyag arra vonatkozóan, hogy a nemrég használatba vett birkózócsarnok elektromos áramdíját és gázköltségeit ki fizeti. Úgy tudjuk, jelen pillanatban ez a Sportcsarnok Kft-t terheli, de a birkózócsarnok tulajdonjoga még nem rendezett. Látszik, hogy csak a sport kapcsán mennyi nyitott kérdés van, pedig nyakunkon a fűtési szezon, és sajnos a televízióban közöltek ellenére veszélyhelyzeti intézkedési terv nincs. Mi továbbra is szeretnénk, ha lenne ezt leginkább az adatok, szerződések, energetikai felmérések birtokában lévő polgármesteri hivatal tudja kidolgozni, melyet polgármester úr irányít, de természetesen minden támogatást megadunk hozzá. Ha szükséges készek vagyunk rendkívüli testületi ülésen elhatározásokra jutni, de a képviselő testület csak akkor tud kötelező érvényű döntéseket hozni, ha összehívja a polgármester. –fogalmazott dr. Ferenczi Norbert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Fasching a gimiben

Február 23-án farsangi mulatság zajlott a gimnázium aulájában, mely...

Válaszok a személyeskedő megjegyzésekre

Jakab István a Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót...

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...