5.7 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Lélekgyümölcs

Találkozásunkkor a saját alkotását ábrázoló üdvözlőlapot adott át kézírásos mondatával: „Remélem, beszélgetésünk szívélyes és emlékezetes lesz mindkettőnk számára”. Ilyen lett, mondta búcsúzáskor. Ezt elsősorban halk szavú, őszinte, kedves embersége teremtette meg. Mint ahogyan a madár fölszáll a fészkéből, úgy indultak a szavai: lassan emelkedve égi irányba. „Életutamon a keresztény hit vezérel” – vallja az Angliából hazatért TÓTH MARIANN grafikusművész, tanár, alkotói nevén ARTARY. (Art: művészet, Ary: beceneve)

A  fenti cím átvétel tőle. Ez készülő könyvének és egyik képsorozatának a címe; jellemének jelképe is a lélekgyümölcs, amelynek ízét-színét megismerhettem.

„De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás”– idézett Mariann a Bibliából. (Gal 5, 22)  A szóválasztáshoz számára ihletet adott a golgotavirág, amely kültéri ugyan, de angliai otthonának ablakában gyönyörűen pompázott és gyümölcsözött. Levelei olyanok, mint az emberi kéz, az öt kacs kapaszkodik fölfelé, – ez „meséli el” az ő életét, megtérését. „Azért hívják golgotának, mert Jézus-attribútumokkal rendelkezik” – tájékoztat.

Hite tehát természetes, mélyre ható és mélyről fakadó. Katolikus családban nőtt fel, mamájától tanult meg imádkozni. Befogadóbb, tudatosabb tartalmat az angliai évek hoztak számára. Megismerkedett egy hölggyel, Deborah-val, aki Jézusról mesélt neki. Tagja lett 2016-tól egy ottani vallási közösségnek. „Ott újjászülettem vízből és Szellemből.”

Mit jelent művészetében a hit? „Sokat tanultam, de a tehetséget, az alkotáshoz szükséges belső békét a hit adja.”

A portrérajzoló – legyen itt a képzeletünkben fehér lap – hogyan ábrázolná Istent? „Alaktalan fényből, finom vonalakkal formált arcvonásokkal.” Ha „a világ Isten eleven képmása” (Campanella olasz bölcselő), akkor miért vannak gonosz emberek? A teremtésben kapott döntési lehetőségen múlik a jó és a rossz választása, érvel Mariann. Ezt erősíti Madách Imre a Tragédiában: „Szabadon bűn és erény közt / Választhatni, mily nagy eszme”.

Angliában – vagyis külföldre – útnak induló emberek számára a vonzás oda vagy a menekvés innen a cél, illetve az ok. Mariann több helyen dolgozott az országban, szép lehetőségeket is kapott: művésztanár, kreatív grafikus, művészeti vezető, botanikai illusztrátor volt. Mégis elindult a szigetországi Keswick-be 2015-ben – az akkor tízéves fiával, Ádámmal. Miért?

(A válaszon Mariann hosszasan töprengett. Megéreztem vívódó helyzetét. Történetének elmesélését szó szerint, ám némi rövidítéssel közlöm.)

„Ádámmal is meg kellett beszélnem: nyíltan megosztani, szégyen nélkül az igazságot. Néhány nevet nem szeretnék megemlíteni.

Nehéz döntés volt. Beszélni is nehéz róla… Magyarországi körülményeink arra kényszerítetek, hogy elhagyjam fiammal az országot. Ádám bántalmazott gyermek volt testileg és lelkileg, de nem általam és a családom által. Számunkra az egyik leginkább traumatizáló tényező a külvilág közönye volt. A gyámhatóság sem segített. Elmenekültem anyai féltő szeretetemmel. Az angliai Carlisle-i bíróság a védelme alá vett minket. Deborah segített, aki a mai napig fontos személy az életemben. Együtt tanulmányoztuk a Bibliát. Mellettem volt a bíróságon. Sokáig én akartam harcolni az igazságomért, ami minden vagyont felemésztett. Végül be kellett látnom, hogy mennyire gyenge és sérülékeny vagyok egyedül egy gyermekkel, félelmeimben, szeretteimtől távol egy idegen országban. Megadtam magam Isten akaratának. Gondoskodott rólunk: ’Nem láttam az igazat elhagyatva’, mondja a Zsoltáros. (Zsoltáros 37:25) Isten nem ad meg mindent, amit akarok, de mindent megad, amire szükségem van.”

Jól is alakult az élete ezután. Hamarosan tervező grafikusi állást kapott a helyi újságnál. 2019-ben saját vállalkozást hozott létre. Sok megbízást kapott. Művészettámogatókkal, barátokkal jól érezte magát. Nem is költözött volna haza, ha nem vonzotta volna vissza a szerelem. Online ismerkedéssel kezdődött. Egyik itthoni tartózkodásakor, 2020 júniusában találkoztak először. Ez év karácsonyát is itthon töltötte, a Covid miatt két hónapig maradt. Ez idő alatt fordult komolyra a kapcsolatuk. Szorosan kötődik a szüleihez és a családjához, „bárhol laktam, mindig hazajöttem. Nagy karriert adtam föl Angliában. A vállalkozásom még működik kint, képeimet is árusítják.”

Művészetének, alkotóképességének forrása a szülők érzéke a létrehozáshoz. „Anyukám jó ízléssel rendezett el mindent a házban, környezetében. Apukám valamit kigondolt, azt ügyes kezével megvalósította. Nyugdíjasok, októberben 50 éves házasok.”

Már gyermekkorában sokat rajzolt, Sárközy Erzsébetnek köszönheti a biztos alapokat. Művészi hitvallását Liszt Ferenc nézetével mutatom be: „A művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek, isteninek érzéki visszaadása”. Jó emberismerő, ez látszik remek portéin. „Sikerül ’megfogni’ a karaktert a szemével.” (Kinek mi szívében és lelkében, kitetszik az szemében.) E.Munch norvég festő így írta le ezt az alkotói folyamatot: szem (meglátás) – agy (felismerés) – szív (megalkotás). Mariann lelkesen válaszolt erre: „Minden a szívben születik meg!”

Kávéval kínáltam. Nem kért, de nagyon szereti – a festéshez is. A kávéfestés ugyanis Mariannak most a kedvelt alkotói módszere. A véletlen adta az ötletet, egy rossz mozdulat jó megoldáshoz vezetett. Ráöntötte a kávét az akvarellpapírra és festeni kezdett rajta. „Olyan, mint a vízfesték, de monokróm hatású. Ilyen módon kávéfüggő vagyok, néha még megnyalom az ecsetet is. Ezzel a technikával készült alkotásaim bemutatásra kerülnek Október 28-án és 30-án az Ipartestület épületében.”

A természetvédelem Mariann szenvedélye. Elkötelezettségét logója jelképezi: szív alakú falevél, alatta az „artary” y-ján egy vércsepp. Ez a név felidézi az artéria szót. Az artériák többsége oxigént szállít, – s a természetnek és az embernek szüksége van tiszta levegőre.

A szerelem és a szeretet együtt dobog Mariann szívében. Közösen alkottunk egy szóképet ennek az érzésnek a megjelenítésére. A szeretet parázs, amelyből lángra gyúlhat a szerelem. Ha a láng csillapul is, de marad a zsarát, amelyet viszont folyamatosan „artériás oxigénnel” kell táplálni. Idén, 2022 tavaszán házasságot kötött Benke Szabolccsal, aki a Hazai Pékség tulajdonos pékmestere. „A párom a legjobb barátom. Támogatja fiamat, Ádámot is.” Őt Mariann kétéves kora óta egyedül nevelte, így különlegesen szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Szeptembertől online folytatja tanulmányait Angliában.  Nem érzi igazán, hogy itthon van. Visszavágyik. Érthető, hiszen ott nőtt fel, ott képzeli el a jövőjét is.

Tanári ideáját a Török János Mezőgazdasági Szakközépiskolában óraadóként valósítja meg. Rajzot és művészettörténetet tanít. „Nem úgy megyek be az órára, hogy a diákoknak azt kell csinálniuk, amit én mondok. Mindenkinek meg kell találnia – természetesen az én rávezetésemmel – saját kifejezési eszközeit.”

A most-ban él, a távoli jövő nem foglalkoztatja. „Isten vezet, rábízom magam. Ezért remélem, hogy jövőre megrendezhetem a kiállításomat a könyvem bemutatójával.”

Érik Tóth Mariann LÉLEKGYÜMÖLCSE.

Koltói Ádám

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...