4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Aranyere van? Akkor ezeket az ételeket fogyassza!

 

 

Sajnos az aranyeresség népbetegségnek számít napjainkban. Hiába hívják fel az orvosok, illetve a média a figyelmet arra, hogy a legjobb dolog a megelőzés, a 21. század elején már egyre több ember küzd aranyeres panaszokkal. Az ő figyelmükbe ajánlunk most néhány ételt, amelyet bátran fogyaszthatnak a betegség alatt is.

 

Az aranyérről való tudnivalók

 

Az aranyér kiváltó okai között ott találjuk a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot és a stresszt is többek között. Ha megjelennek az aranyér tünetei, minél előbb keressünk fel egy szakorvost, a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ magánrendelőiben biztosan figyelmes kivizsgálásban lesz részünk.

 

Az aranyér diagnosztizálása, valamint a gyógymód kiválasztása a proktológusok feladata, otthon mi magunk ne kísérletezzünk sokat kenőcsökkel, ülőfürdőkkel, csak akkor, ha egy orvos ezt tanácsolta. Az aranyeresség ugyanis mindenkinél másféleképpen jelentkezik, éppen ezért van szükség egyéni kezelési módokra.

 

Tünetek és gyógymódok

 

A jellemző tünetek – viszketés a végbél tájékán, fájdalmas duzzanat, székletürítési nehézségek, nyálkás, esetleg véres széklet – más betegségre is utalhatnak, ezért is elkerülhetetlen egy szakorvossal való konzultáció.

 

Érdemes olyan rendelőt választani, ahol nyugodt körülmények között történik a kivizsgálás, és nem mindenáron műtéttel kívánják megoldani a problémát. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban például ezt a gyógymódot csak a legvégső esetben alkalmazzák, a betegség kezdetén gumigyűrűzést javasolnak, ami kiegészülhet infravörös égetéssel is, de lézeres eljárást is végeznek.

 

Az étrend sem mindegy

 

Az aranyeresség kialakulásához a székrekedés és a hasmenés ugyanúgy hozzájárulhat, így egyáltalán nem mindegy, mit eszünk. A megelőzés érdekében a szakértők az ajánlják, együnk rostokban gazdag ételeket és igyunk sok folyadékot, de ha már kialakult az aranyér, akkor is érdemes kikérni az orvos tanácsát az étrendet illetően.

 

Akkor járunk el helyesen, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyek könnyen emészthetők. A cél, hogy a széklet lágyabb legyen, és ne okozzon fájdalmat a székelés. Ennek érdekében egy hasznos listát állították össze a szakértők, melyben zöldségek, gyümölcsök szerepelnek leginkább.

 

  • Javasolt zöldségek: sárgarépa, zeller, retek, céklafélék, paradicsom, kukorica, brokkoli, káposzta, kelbimbó. Jók még a hüvelyesek is, mint a bab, a csicseriborsó vagy a lencse.
  • Javasolt gyümölcsök: áfonya, eper, szeder. Ha itt a szezonja, ehetünk nyugodtan szilvát, szőlőt, cseresznyét és barackot is, de az egzotikus gyümölcsöket is fogyaszthatjuk – a banán kivételével, hiszen az inkább megfogja a székletet.
  • Javasolt pékáruk: a teljes kiőrlésű lisztből készültek és a magvas péksütemények.

 

Fontos, hogy a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodjunk, naponta 2-3 liter vizet, gyógyteát igyunk. Kerüljük az alkoholt, a koffeines italokat, valamit a szénsavas, cukros üdítőket is.

 

Minden esetben kérjük ki az orvos tanácsát az étrenddel kapcsolatban, hiszen az életmód és a táplálkozás függvénye is, milyen gyorsan javulunk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...