4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

A bőrszárazság okai és kezelése

 

 

 

A száraz bőr problémájával időnként mindannyian szembesülünk, ennek mértéke és gyakorisága azonban egyénenként változó lehet. A kialakulását pedig több tényező is befolyásolhatja, beleértve a környezeti hatásokat, a bőrápolási szokásokat és a genetikai adottságokat is.

 

Ezért a hidratáló hatású kozmetikumoknak, például a Helia-D testápoló krémeknek mindenki piperepolcán ott a helye, de most nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére, hogy mit kell tudni a bőrszárazságról!

 

Mi történik, amikor kiszárad a bőr?

 

A bőrünknek létezik egy felső védőrétege, ami különféle olajokból és lipidekből áll. A feladata az alsóbb rétegek védelme a külső hatások ellen, de azért nem egy áthatolhatatlan páncélról van szó, tehát igenis megsérülhet.

 

Amennyiben pedig ez megtörténik, a bőr rohamosan veszíteni kezd a nedvességtartalmából és dehidratálttá válik. Ennek a jelei könnyen észrevehetőek: száraz, feszülő érzés, hámlás, viszketés, súlyosabb esetben kipirosodás, akár apró repedések. 

 

E szempontból különösen a talp, a sarok, a könyök és a térd területe problémás, hiszen itt eleve kevésbé zsíros a bőr, tehát könnyebben és hamarabb ki is szárad. 

 

A bőrszárazság leggyakoribb okai

 

A teljesség igénye nélkül nézzük most meg a leggyakoribb okokat, melyek előidézhetik a kiszáradást:

 

  • Mechanikai hatások: ruha anyaga által okozott súrlódás, törölközővel való dörzsölés, vakarás, homokszemek karcolása.
  • Időjárási tényezők: téli hideg hőmérséklet, fűtött szoba száraz melege, szél, nyári kánikula.
  • UV-sugárzás: nem csupán az öregedést gyorsítja, hanem szárazzá is teszi a bőrt.
  • Nem a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok használata: egyes hatóanyagok az érzékenyebb bőrt kiszáríthatják és irritálhatják.
  • Genetikai tényezők: létezik száraz bőrtípus, aki ebbe tartozik, annak eleve kevésbé hidratált a kültakarója.
  • Forró, kemény víz: a kemény víz alapvetően is szárító hatással bír, ha pedig mellette még a hőmérséklete is magasabb, az még inkább károsítja a bőr védőrétegét.
  • Hirtelen váltakozó hőmérséklet: főleg télen jellemző, ha gyakran járkálunk a fűtött helyiségekből ki a szabadba és vissza, azt a bőrünk is megsínyli.

 

Mit tehetünk ilyen esetben?

 

A legfontosabb, hogy gondoskodjunk a hidratálásról! A vizet azonban belsőleg kell pótolni, külsőleg pedig jöhetnek az intenzíven tápláló testápoló krémek. Ha a bőrszárazság mindennapos probléma, akkor válasszunk egy sűrűbb, több hidratáló összetevőt tartalmazó formulát! Az extrémen száraz részeken (pl. sarok, könyök) használhatunk tiszta shea vajat vagy szűz kókuszolajat is!

 

Azonban bármilyen kozmetikumot is választunk, tartsuk észben, hogy csak akkor lesz hatásos, ha rendszeresen használjuk! A krémezést építsük be a napi rutinba; célszerű fürdés után közvetlenül, hiszen ilyenkor a felpuhult bőr könnyebben magába szívja a tápláló hatóanyagokat. 

 

A kézfejeket pedig naponta több alkalommal is bekenhetjük, hiszen általában ezek vannak kitéve a legnagyobb igénybevételnek.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....