8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Miért fontos az STD szűrés?

 

 

Az STD kezeletlenül akár daganatos betegséget vagy meddőséget is okozhat. Emiatt feltétlenül szükség van a szűrésekre, hiszen a korai felismerésnek köszönhetően megelőzhető, hogy szövődmények vagy komolyabb tünetek alakuljanak ki.

 

Az STD a nemi érintkezéssel terjedő betegségek (sexually transmitted diseases) rövidítése. Ide tartozik többek között a szifilisz, a gonorrhoea, a chlamydia, a mycoplasma, a HPV, a HIV, valamint a különféle paraziták és gombák.

 

Kiemelten fontos a rendszeres STD-szűrés

 

Szexuálisan történő együttlét során több mint 30-féle kórokozó terjed, szóval kiemelten fontos a rendszeres STD-szűrés. Előfordul, hogy jelen van a nemi úton terjedő betegséghez vezető kórokozó, de még nincsenek tünetek. A rossz hír, hogy védekezés nélkül így is megtörténik a fertőzés, szóval tovább lehet adni a kórokozót a partnernek.

 

Tünetmentesség esetén is feltétlenül szükség van a kezelésre, mivel hosszú távon így is kialakulhatnak szövődmények, például meddőség. Mindenki számára szükséges a szűrés, aki szexuális életet él, de különösen fontos a gyermekvállalás előtt, új párkapcsolatban az első óvszer használata nélküli együttlét előtt, illetve akkor is, ha óvszer nélküli együttlét történt az új partnerrel. Továbbá különösen fontos, ha bármilyen húgyúti-nemi szervi tünet van, illetve alhasi fájdalom esetén is.

 

Mindenképpen figyelembe kell venni a fertőzések ablakperiódusait

 

A nemigyógyász szakorvoshoz történő bejelentkezés során, mindenképpen figyelembe kell venni a fertőzések ablakperiódusait. Ez azt az időtartamot jelöli, amelyben még túl friss a fertőzés ahhoz, hogy ki lehessen mutatni. Például a HIV esetében ez három hét, a szifilisznél négy-öt hét, a hepatitisnél és a HPV-nél egy hónap.

 

A szűrés történhet képalkotó vizsgálatokkal, fizikális vizsgálattal vagy laboratóriumi tesztekkel. Utóbbi esetben bizonyos nemi betegségeknél elegendő a vérvizsgálat, de többnyire arra is szükség van, hogy a szakorvos mintát vegyen a fertőzött nemi területről.

 

Hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

 

A férfiak esetében többnyire a húgycsőben lévő váladékot vizsgálják, amely történhet a húgycsőből vett mintából, illetve vizeletből is. A nők esetében a hüvely-méhnyak váladékát vizsgálják. A mintát a méhnyak vagy a hüvely, esetleg a szeméremtest területéről veszik le speciális mintavevő pálcával. 

 

Az előkészületekre kiemelt figyelmet kell fordítani. A férfiak és a nők esetében egyaránt ellenjavallt gyógyszerkészítményeket használni a nemi szervek környékén, valamint antibiotikumokat szedni, mivel ezek torzíthatják a szűrés eredményét. Nők esetében fontos hangsúlyozni, hogy menstruáció alatt nem lehet mintát venni, valamint a szűrést megelőző 3 napban kerülni kell a nemi aktust. A férfiak esetében pedig fontos hangsúlyozni, hogy nem kerülhet sor vizelésre a mintavétel előtti 2 órában, különben a vizsgálandó anyag távozik a húgycsőből.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...